OIE

Energetska zajednica pripremila Nacrt smernica za uvođenje aukcija za OIE

Energetska zajednica Nacrt smernica za uvodjenje aukcija za OIE odsto

Photo: Pixabay

Objavljeno

23.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Fid-in tarife biće zamenjene fid-in premijama (FIP), koje podrazumevaju da proizvođači iz obnovljivih izvora energije (OIE) prodaju električnu energiju na tržištu i dobijaju promenljive ili klizne premije preko cene električne energije. Promenljiva ili klizna FIP šema je zasnovana na takozvanim Ugovorima o razlici. To su ključne odredbe u Nacrtu smernica za uvođenje aukcija za OIE.

Nacrt, koji su zajednički pripremili Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Energetska zajednica (EZ), predstavljen je na četvrtom sastanku Grupe za koordinaciju OIE održanom ove sedmice u prostorijama EZ u Beču.

„Smernice Evropske unije o državnoj pomoći za zaštitu životne sredine i energiju 2014-2020“ zahtevaju da proizvođači iz OIE budu više izloženi tržišnim signalima, kako bi se obezbedila ekonomična primena OIE. Ove smernice zahtevaju tehnološki-neutralne aukcije za nabavku obnovljive energije uz niske troškove.

Koordinaciona grupa za OIE fokusirala je svoje aktivnosti na projektovanju i primeni tržišnih šema za podršku promovisanju OIE u skladu sa principima unutrašnjeg tržišta.

„Fid-in premije umesto fid-in tarifa i standardna odgovornosti za balansiranje, ukoliko ne postoji likvidno unutardnevno tržište, moraju se uvesti kako bi se integrisali OIE u tržište“, naveli su EBRD i EZ u Nacrtu.

Promenjiva ili klizna premija je razlika između za ulaganje je razlika između cene koja se postigne na aukciji i cene električne energije na tržištu ili referentne cene. Ovaj model obezbeđuje sličnu stabilnost cena kao i fid-in tarife, ali i dozvoljava proizvođaču da prodaje električnu energiju na dan-unapred tržištu ili bilo kom učesniku na tržištu.

Ugovor o razlici je ugovor između proizvođača električne energije i države. Ako su cene na tržištu ili referentne cene veće od cena postignutih na aukciji, proizvođač ne dobija fid-in premiju.

„Cena na tržištu se dobija korišćenjem tržišta kojem proizvođač iz OIE može lako da pristupi i koji je bliska ceni na spot tržištu“, istakli su u Nacrtu EBRD i EZ.

EBRD i EZ predložili su tri kriterijuma za odabir pobednika na aukcijama: cena po jedinici snage, višestruki kriterijumi i najniža cena sa prilagođavanjima. Međutim, dodali su da kriterijum cene garantuje jednostavan i jasan izbor.

Osim Nacrta smernica za uvođenje aukcija za obnovljive izvore energije, EZ će, takođe, pomoći članicama u pripremi dokumentacija za aukcije, u odabiru najboljih ponuda i objavljivanju rezultata, ako je to potrebno, u analizi aukcija i identifikaciji tražnje za OIE, kao i prilikom  objave kalendara aukcija za naredne 2-3 godine.

Energetska zajednica pozvala Srbiju da izmeni Zakon o energetici

Energetska zajednica je u junu pozvala Srbiju da izmeni zakon o energetici kako bi uskladila svoj pravni okvir sa acquis (pravne tekovine EU) za OIE.

Energetska zajednica je pripremila nacrt amandmana na Zakon o energetici, sa upuststvima za njihovo usvajanje u što kraćem roku, u skladu sa Smernicama EU o državnoj pomoći za zaštitu životne sredine i energiju 2014-2020.

Amandmani predviđaju neke fundamentalne promene, kao št su uvođenje tendera ili aukcija za izbor korisnika podsticaja, ukidanje statusa privremenog privilegovanog proizvođača električne energije, uvođenje odgovornosti za balansiranje i uvođenje operatora za OIE.

Sličan nacrt amandmana je pripremljen i za sve druge strane članice EnZ.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

23. novembar 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

23. novembar 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

23. novembar 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

23. novembar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu