x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Energetska zajednica pripremila Nacrt smernica za uvođenje aukcija za OIE

23.11.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Energetska zajednica pripremila Nacrt smernica za uvođenje aukcija za OIE

Fid-in tarife biće zamenjene fid-in premijama (FIP), koje podrazumevaju da proizvođači iz obnovljivih izvora energije (OIE) prodaju električnu energiju na tržištu i dobijaju promenljive ili klizne premije preko cene električne energije. Promenljiva ili klizna FIP šema je zasnovana na takozvanim Ugovorima o razlici. To su ključne odredbe u Nacrtu smernica za uvođenje aukcija za OIE.

Nacrt, koji su zajednički pripremili Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Energetska zajednica (EZ), predstavljen je na četvrtom sastanku Grupe za koordinaciju OIE održanom ove sedmice u prostorijama EZ u Beču.

“Smernice Evropske unije o državnoj pomoći za zaštitu životne sredine i energiju 2014-2020” zahtevaju da proizvođači iz OIE budu više izloženi tržišnim signalima, kako bi se obezbedila ekonomična primena OIE. Ove smernice zahtevaju tehnološki-neutralne aukcije za nabavku obnovljive energije uz niske troškove.

Koordinaciona grupa za OIE fokusirala je svoje aktivnosti na projektovanju i primeni tržišnih šema za podršku promovisanju OIE u skladu sa principima unutrašnjeg tržišta.

“Fid-in premije umesto fid-in tarifa i standardna odgovornosti za balansiranje, ukoliko ne postoji likvidno unutardnevno tržište, moraju se uvesti kako bi se integrisali OIE u tržište”, naveli su EBRD i EZ u Nacrtu.

Promenjiva ili klizna premija je razlika između za ulaganje je razlika između cene koja se postigne na aukciji i cene električne energije na tržištu ili referentne cene. Ovaj model obezbeđuje sličnu stabilnost cena kao i fid-in tarife, ali i dozvoljava proizvođaču da prodaje električnu energiju na dan-unapred tržištu ili bilo kom učesniku na tržištu.

Ugovor o razlici je ugovor između proizvođača električne energije i države. Ako su cene na tržištu ili referentne cene veće od cena postignutih na aukciji, proizvođač ne dobija fid-in premiju.

“Cena na tržištu se dobija korišćenjem tržišta kojem proizvođač iz OIE može lako da pristupi i koji je bliska ceni na spot tržištu”, istakli su u Nacrtu EBRD i EZ.

EBRD i EZ predložili su tri kriterijuma za odabir pobednika na aukcijama: cena po jedinici snage, višestruki kriterijumi i najniža cena sa prilagođavanjima. Međutim, dodali su da kriterijum cene garantuje jednostavan i jasan izbor.

Osim Nacrta smernica za uvođenje aukcija za obnovljive izvore energije, EZ će, takođe, pomoći članicama u pripremi dokumentacija za aukcije, u odabiru najboljih ponuda i objavljivanju rezultata, ako je to potrebno, u analizi aukcija i identifikaciji tražnje za OIE, kao i prilikom  objave kalendara aukcija za naredne 2-3 godine.

Energetska zajednica pozvala Srbiju da izmeni Zakon o energetici

Energetska zajednica je u junu pozvala Srbiju da izmeni zakon o energetici kako bi uskladila svoj pravni okvir sa acquis (pravne tekovine EU) za OIE.

Energetska zajednica je pripremila nacrt amandmana na Zakon o energetici, sa upuststvima za njihovo usvajanje u što kraćem roku, u skladu sa Smernicama EU o državnoj pomoći za zaštitu životne sredine i energiju 2014-2020.

Amandmani predviđaju neke fundamentalne promene, kao št su uvođenje tendera ili aukcija za izbor korisnika podsticaja, ukidanje statusa privremenog privilegovanog proizvođača električne energije, uvođenje odgovornosti za balansiranje i uvođenje operatora za OIE.

Sličan nacrt amandmana je pripremljen i za sve druge strane članice EnZ.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.