OIE

U pripremi aukcije za solarne elektrana snage 62 MW na državnim i privatnim parcelama

makedonija-aukcije-solarne-elektrane-drzavna-privatna zemlja

Slika: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

13.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.03.2019.

Komentari

0

Podeli

U prvoj fazi novog modela za razvoj obnovljivih izvora energije (OIE) Vlada Severne Makedonije uskoro će raspisati javni poziv za gradnju solarnih elektrana snage 62 MW, od čega će 35 MW moći da se izgradi na državnom zemljištu, a 27 MW na privatnim parcelama, uz dodelu fid-in premija. Severna Makedonija trenutno ima solarne elektrane snage 18,4 MW, a novi model predviđa gradnju 200 MW do kraja 2021. godine.

Državne parcele, kako je saopštila makedonska vlada, nalaze se u blizini Makedonskog Broda, dve lokacije sa po 5 MW, i u okolini Svetog Nikole, gde su odabrana jedna lokacija za 10 MW, jedna lokacija za 5 MW, dve za po 2 MW i šest za po 1 MW.

makedonija-aukcije-solarne-elektrane-drzavne-privatne-parcele

Prema rečima vicepremijera Koče Anguševa, investitori će električnu energiju prodavati na tržištu, a od države će dobijati fid-in premije u trajanju od 15 godina. Za svih 200 MW predviđeno je 4 miliona evra iz budžeta na ime ovih subvencija.

Država će raspisati javni poziv i definisati početnu cenu za premije, a onda će investitori na elektronskim aukcijama davati svoje ponude.

Onaj koji ponudi najniži iznos za premije i pritom ispunjava sve tehničke uslove dobiće mogućnost da izgradi solarnu elektranu na planiranim državnim lokacijama, naglasio je Angušev.

aukcije-fotonaponske-elektrane-drzavne-privatne-parcele makedonija

Država će, kako je naveo, investitorima obaviti mnoge administrativne poslove, kao što je, na primer, prenamena zemljišta, građevinska dozvola, priključak na mrežu, koji su bili veliki problem u dosadašnjoj praksi.

Angušev je naveo da će gradnja na privatnom zemljištu biti namenjena manjim investitorima, koji nameravaju da grade elektrane snage do 200 kW, od 200 do 500 kW, od 500 do 1.000 kW i od 1.000 do 3.000 kW.

Bekteši: Maksimalna premija za 2019. biće 15 evra po MWh

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši izjavio je da je usvojen i Program za finansijsku podršku za proizvodnju električne energije od strane povlašćenih proizvođača koji dobijaju premije.

U budžetu je na ime ovih subvencija u 2019. predviđeno 30 miliona denara ili pola miliona evra.

aukcije-za-solarne-elektrana-drzavne-privatne-parcele makedonija

Maksimalni referentni iznos za premije za proizvodnju električne energije u 2019. biće 15 evra po MWh za solarne elektrane, naveo je Bekteši.

On je najavio da bi javni pozivi za solarne elektrane na državnim i privatnim parcelama uskoro trebalo da budu objavljeni, ali nije precizirao kada.

Kako je saopštila Vlada Severne Makedonije, uz tehničku pomoć EBRD-a pripremljen je prvi nacrt tenderske dokumentacije za izbor investitora u solarne elektrane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

13. mart 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

13. mart 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

13. mart 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

13. mart 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.