OIE

Vlada Makedonije najavila tendere za gradnju solarnih elektrana i vetroparka

Slika: Vlada Makedonije

Objavljeno

08.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Vlada Makedonije najavila je za februar tender za gradnju solarnih elektrana snage 200 MW, a do kraja godine za dodelu premija za vetropark snage 50 MW, dok je državna elektroprivreda ELEM obezbedila finansiranje za podizanje solarne elektrane Oslomej, snage 10 MW, na lokaciji bivših površinskih kopova uglja.

Prilikom potpisivanja ugovora o kreditu između ELEM-a i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za gradnju solarne elektrane Oslomej, premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je ovo početak ulaganja u postrojenja za korišćenje solarne energije snage veće od 200 MW.

„Pripremamo nekoliko lokacija za javno-privatno partnerstvo i davanje koncesija za investiranje u gradnju solarnih elektrana snage 200 MW“, naveo je Zaev.

On je istakao da je kredit koji uzima ELEM, u vrednosti od 5,9 miliona evra za projekat vredan 7 miliona evra, prvi koji ova kompanija uzima bez državnih garancija. Oko 1,1 milion evra za ovaj projekat obezbediće ELEM iz sopstvenih prihoda.

Vicepremijer Kočo Angušev rekao je da će Rudarsko-energetski kombinat (REK) Oslomej od zagađivača biti pretvoren u objekat koji ne zagađuje životnu sredinu.

„Narednih godina snaga elektrane biće povećana na 30 do 40 MW“, rekao je Angušev.

On je naveo da će se tenderi za postrojenja snage 200 MW odnositi na državno zemljište, ali da će biti omogućeno da se u ove svrhe koristi i zemlja u privatnom vlasništvu ako postoji interesovanje.

„Do kraja godine ćemo raspisati i tender za dodelu premija za gradnju vetroparka snage 50 MW“, najavio je vicepremijer, i dodao da će ove godine početi i gradnja dalekovoda do Albanije, čija je vrednost oko 50 miliona evra.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši je naveo da je pri kraju priprema tenderske dokumentacije za gradnju postrojenja snage 200 MW, kao i da se aukcije  očekuju u februaru.

Solarna elektrana na lokaciji bivših rudnika

ELEM će solarnu elektranu snage 10 MW izgraditi za godinu dana na lokaciji bivših površinskih kopova rudnika Oslomej. Termoelektrana Oslomej, snage 125 MW, poslednjih godina suočava se sa problemom obezbeđivanja dovoljnih količina uglja, ali i kritikama zbog zagađenja životne sredine, zbog čega je ove godine bila i zatvorena.

Kako je saopštila ova kompanija, oko 1.000 radnika iz kombinata biće upošljeno u okviru nove elektrane, posle obuke koju će proći.

„Ovaj projekat, koji će biti realizovan na površini od 15 ha, ima ne samo energetski, nego i socijalni i ekološki značaj. Solarna elektrana neće biti jedini projekat ove vrste ELEM-a, jer pripremamo još dva, o kojima ćemo uskoro obavestiti javnost“, izjavio je Dragan Minovski, direktor ELEM-a.

Projektovana godišnja proizvodnja solarne elektrane je 15 GWh.

Inače, trenutno ELEM najveći deo električne energije proizvodi u termoelektranama, oko 80%, dok vetropark Bogdanci ima godišnju proizvodnju od 100 GWh.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

8. januar 2019. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

8. januar 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

8. januar 2019. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

8. januar 2019. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače