OIE

ELEM planira izgradnju solarne elektrane snage 10 MW

ELEM planira izgradnju solarne elektrane snage 10 MW

Foto: Pexels

Objavljeno

31.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Makedonska državna energetska kompanija ELEM planira izgradnju solarne elektrane snage 10 MW pored termoelektrane (TE) Oslomej.

Projekat fotonaponske solarne elektrane, ukupne procenjene vrednosti 10 miliona evra, finansirao bi se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i sopstvenih izvora kompanije ELEM, navodi se u najavi tendera postavljenoj na sajtu makedonske elektroprivrede.

Solarna elektrana bi se gradila na mestu zatvorenog rudnika uglja TE Oslomej, a električna energija koju bi proizvodila direktno bi se prodavala kroz obližnju mrežu. Projekat je deo strategije ELEM-a kojom se predviđa diverzifikacija proizvodnog miksa smanjenjem udela elektrana na ugalj i povećanjem udela obnovljivih izvora energije (OIE), što bi značilo čistiju proizvodnju električne energije u zemlji i regionu sa ozbiljnim manjkom kapaciteta i visokim vrednostima koeficijenta emisije ugljen-dioksida (CO2), navodi se u najavi.

Očekuje se da raspisivanje tendera za nabavku dobara, radova i usluga za projekat izgradnje solarne elektrane snage 10 MW počne 1. januara 2019. godine.

Potencijalnim ponuđačima se savetuje da se registruju na sajtu ecepp.ebrd.com preko linka.

ELEM već ima vetropark

Većina ELEM-ovih kapaciteta se sastoji od elektrana na ugalj i hidroelektrana, ali kompanija ima i jedan vetropark, Bogdanci instalisane snage 36,8 MW.

Vetropark Bogdanci je pušten u rad u julu 2015. godine. Uloženo je ukupno 55,5 miliona evra u podizanje 16 turbina sa pojedinačnom instalisanom snagom od 2,3 MW. Nemačka razvojna banka KfW je obezbedila 47,9 miliona evra, dok je ELEM uložio 7,6 miliona evra iz sopstvenih izvora.

Kompanija planira da proširi vetropark u drugoj fazi izgradnje, tokom koje bi se izgradilo još 6 vetrogeneratora ukupne instalisane snage od 13,8 MW. Prema ranijim izveštajima, ELEM je spreman da uloži 6 miliona evra u ovu fazu, dok bi ostatak ukupne investicije vredne 24 miliona evra bio obezbeđen kroz kredit.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mervar Slovenija datum prestanka upotrebe uglja

Mervar: Slovenija da što pre odredi datum prestanka upotrebe uglja

19 April 2021 - TEŠ, jedina termoelektrana na ugalj u Sloveniji, imaće ove godine gubitak do 150 miliona evra, kaže generalni direktor ELES-a Aleksander Mervar

elektrane-ugalj-kina-emisije

Klimatski cilj Kine zahteva zatvaranje skoro 600 elektrana na ugalj

17 April 2021 - Da bi dostigla nulte neto emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2060. godine, Kina bi morala da zatvori skoro 600 elektrana na ugalj u narednih 10 godina.

Evropska komisija Srbija BiH 2020 proizvodnju struje iz uglja

Evropska komisija: Srbija i BiH 2020. povećale proizvodnju struje iz uglja

13 April 2021 - Učinak termoelektrana na ugalj pao je prošle godine 22 odsto u EU, dok je Srbija na tom polju povećala proizvodnju za četiri, a BiH za osam odsto

vladimir cadjenovic cedis direktor

Vladimir Čađenović novi direktor crnogorskog CEDIS-a

13 April 2021 - Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema razrešio je izvršnog direktora Zorana Đukanovića i imenovao Vladimira Čađenovića.