OIE

ELEM planira izgradnju solarne elektrane snage 10 MW

ELEM planira izgradnju solarne elektrane snage 10 MW

Foto: Pexels

Objavljeno

31.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Makedonska državna energetska kompanija ELEM planira izgradnju solarne elektrane snage 10 MW pored termoelektrane (TE) Oslomej.

Projekat fotonaponske solarne elektrane, ukupne procenjene vrednosti 10 miliona evra, finansirao bi se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i sopstvenih izvora kompanije ELEM, navodi se u najavi tendera postavljenoj na sajtu makedonske elektroprivrede.

Solarna elektrana bi se gradila na mestu zatvorenog rudnika uglja TE Oslomej, a električna energija koju bi proizvodila direktno bi se prodavala kroz obližnju mrežu. Projekat je deo strategije ELEM-a kojom se predviđa diverzifikacija proizvodnog miksa smanjenjem udela elektrana na ugalj i povećanjem udela obnovljivih izvora energije (OIE), što bi značilo čistiju proizvodnju električne energije u zemlji i regionu sa ozbiljnim manjkom kapaciteta i visokim vrednostima koeficijenta emisije ugljen-dioksida (CO2), navodi se u najavi.

Očekuje se da raspisivanje tendera za nabavku dobara, radova i usluga za projekat izgradnje solarne elektrane snage 10 MW počne 1. januara 2019. godine.

Potencijalnim ponuđačima se savetuje da se registruju na sajtu ecepp.ebrd.com preko linka.

ELEM već ima vetropark

Većina ELEM-ovih kapaciteta se sastoji od elektrana na ugalj i hidroelektrana, ali kompanija ima i jedan vetropark, Bogdanci instalisane snage 36,8 MW.

Vetropark Bogdanci je pušten u rad u julu 2015. godine. Uloženo je ukupno 55,5 miliona evra u podizanje 16 turbina sa pojedinačnom instalisanom snagom od 2,3 MW. Nemačka razvojna banka KfW je obezbedila 47,9 miliona evra, dok je ELEM uložio 7,6 miliona evra iz sopstvenih izvora.

Kompanija planira da proširi vetropark u drugoj fazi izgradnje, tokom koje bi se izgradilo još 6 vetrogeneratora ukupne instalisane snage od 13,8 MW. Prema ranijim izveštajima, ELEM je spreman da uloži 6 miliona evra u ovu fazu, dok bi ostatak ukupne investicije vredne 24 miliona evra bio obezbeđen kroz kredit.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

31. avgust 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

31. avgust 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

31. avgust 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

31. avgust 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.