OIE

ELEM planira izgradnju solarne elektrane snage 10 MW

ELEM planira izgradnju solarne elektrane snage 10 MW

Foto: Pexels

Objavljeno

31.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Makedonska državna energetska kompanija ELEM planira izgradnju solarne elektrane snage 10 MW pored termoelektrane (TE) Oslomej.

Projekat fotonaponske solarne elektrane, ukupne procenjene vrednosti 10 miliona evra, finansirao bi se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i sopstvenih izvora kompanije ELEM, navodi se u najavi tendera postavljenoj na sajtu makedonske elektroprivrede.

Solarna elektrana bi se gradila na mestu zatvorenog rudnika uglja TE Oslomej, a električna energija koju bi proizvodila direktno bi se prodavala kroz obližnju mrežu. Projekat je deo strategije ELEM-a kojom se predviđa diverzifikacija proizvodnog miksa smanjenjem udela elektrana na ugalj i povećanjem udela obnovljivih izvora energije (OIE), što bi značilo čistiju proizvodnju električne energije u zemlji i regionu sa ozbiljnim manjkom kapaciteta i visokim vrednostima koeficijenta emisije ugljen-dioksida (CO2), navodi se u najavi.

Očekuje se da raspisivanje tendera za nabavku dobara, radova i usluga za projekat izgradnje solarne elektrane snage 10 MW počne 1. januara 2019. godine.

Potencijalnim ponuđačima se savetuje da se registruju na sajtu ecepp.ebrd.com preko linka.

ELEM već ima vetropark

Većina ELEM-ovih kapaciteta se sastoji od elektrana na ugalj i hidroelektrana, ali kompanija ima i jedan vetropark, Bogdanci instalisane snage 36,8 MW.

Vetropark Bogdanci je pušten u rad u julu 2015. godine. Uloženo je ukupno 55,5 miliona evra u podizanje 16 turbina sa pojedinačnom instalisanom snagom od 2,3 MW. Nemačka razvojna banka KfW je obezbedila 47,9 miliona evra, dok je ELEM uložio 7,6 miliona evra iz sopstvenih izvora.

Kompanija planira da proširi vetropark u drugoj fazi izgradnje, tokom koje bi se izgradilo još 6 vetrogeneratora ukupne instalisane snage od 13,8 MW. Prema ranijim izveštajima, ELEM je spreman da uloži 6 miliona evra u ovu fazu, dok bi ostatak ukupne investicije vredne 24 miliona evra bio obezbeđen kroz kredit.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

31. avgust 2018. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

31. avgust 2018. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

31. avgust 2018. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

31. avgust 2018. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost