OIE

ELEM planira izgradnju solarne elektrane snage 10 MW

ELEM planira izgradnju solarne elektrane snage 10 MW

Foto: Pexels

Objavljeno

31.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Makedonska državna energetska kompanija ELEM planira izgradnju solarne elektrane snage 10 MW pored termoelektrane (TE) Oslomej.

Projekat fotonaponske solarne elektrane, ukupne procenjene vrednosti 10 miliona evra, finansirao bi se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i sopstvenih izvora kompanije ELEM, navodi se u najavi tendera postavljenoj na sajtu makedonske elektroprivrede.

Solarna elektrana bi se gradila na mestu zatvorenog rudnika uglja TE Oslomej, a električna energija koju bi proizvodila direktno bi se prodavala kroz obližnju mrežu. Projekat je deo strategije ELEM-a kojom se predviđa diverzifikacija proizvodnog miksa smanjenjem udela elektrana na ugalj i povećanjem udela obnovljivih izvora energije (OIE), što bi značilo čistiju proizvodnju električne energije u zemlji i regionu sa ozbiljnim manjkom kapaciteta i visokim vrednostima koeficijenta emisije ugljen-dioksida (CO2), navodi se u najavi.

Očekuje se da raspisivanje tendera za nabavku dobara, radova i usluga za projekat izgradnje solarne elektrane snage 10 MW počne 1. januara 2019. godine.

Potencijalnim ponuđačima se savetuje da se registruju na sajtu ecepp.ebrd.com preko linka.

ELEM već ima vetropark

Većina ELEM-ovih kapaciteta se sastoji od elektrana na ugalj i hidroelektrana, ali kompanija ima i jedan vetropark, Bogdanci instalisane snage 36,8 MW.

Vetropark Bogdanci je pušten u rad u julu 2015. godine. Uloženo je ukupno 55,5 miliona evra u podizanje 16 turbina sa pojedinačnom instalisanom snagom od 2,3 MW. Nemačka razvojna banka KfW je obezbedila 47,9 miliona evra, dok je ELEM uložio 7,6 miliona evra iz sopstvenih izvora.

Kompanija planira da proširi vetropark u drugoj fazi izgradnje, tokom koje bi se izgradilo još 6 vetrogeneratora ukupne instalisane snage od 13,8 MW. Prema ranijim izveštajima, ELEM je spreman da uloži 6 miliona evra u ovu fazu, dok bi ostatak ukupne investicije vredne 24 miliona evra bio obezbeđen kroz kredit.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli i toplotne pumpe za dekarbonizaciju poslovanja: 5 primera firmi iz BiH

04 August 2021 - Instaliranjem solarnih panela i toplotnih pumpi firme će preći sa fosilnih goriva na zelenu energiju i smanjiti svoje troškove.

jelena matejic intervju balkan green energy news vetroparkovi banat

Elektromreža Srbije spremna da priključi vetroparkove snage 2,8 GW u Banatu

04 August 2021 - Jelena Matejić, direktorka Elektromreže Srbije, u intervjuu za Balkan Green Energy News govorila je o spremnosti kompanije za energetsku tranziciju.

Bugarska nagovestila mogucnost prestanka upotrebe uglja 2025 Maritsa iztok

Bugarska nagovestila mogućnost prestanka upotrebe uglja 2025. godine

03 August 2021 - Trenutna verzija Nacionalnog plana za oporavak i otpornost mogla bi dovesti do naglog ukidanja upotrebe uglja usled zatvaranja kompleksa Maritsa iztok

EMS konsultanta dalekovoda Obrenovac Bajina Basta

EMS traži konsultanta za izgradnju dalekovoda Obrenovac – Bajina Bašta

01 August 2021 - EMS će odabrati konsultantsku firmu za projekat dvosistemskog nadzemnog dalekovoda od 400 kilovolti između Obrenovca i Bajine Bašte