OIE

Novi tenderi za zakup državne zemlje za razvoj obnovljivih izvora energije

Slika: Vlada Crne Gore

Objavljeno

26.10.2018.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

26.10.2018.

Država

Komentari

1

Podeli

Premijer Crne Gore Duško Marković najavio je nove tendere za zakup državnog zemljišta za gradnju elektrana koje koriste obnovljive izvore energije (OIE) i potpisivanje ugovora za solarnu elektranu na lokaciji Briska Gora u Ulcinju do kraja godine.

U okviru Premijerskog sata u Skupštini Crne gore on je, kako su preneli crnogorski mediji, izjavio da će Ugovor o zakupu državnog zemljišta za gradnju solarne elektrane snage 250 MW biti zaključen do kraje godine.

Tenderska komisija kao najbolju ocenila je ponudu konzorcijuma finskog Fortuma, Elektroprivrde Crne Gore (EPCG) i indijske kompanije Sterling & Wilson International Solar FZCO.

“Veliko je interesovanje investitora za projekat izgradnje solarne elektrane na Briskoj gori u Ulcinju. Reč je o investiciji od 170 miliona evra i direktnim budžetskim prihodima koje će samo po osnovu zakupa zemljišta premašiti 65 miliona evra za period od 30 godina. Takođe, biće otvoreno 226 novih radnih mesta”, izjavio je premijer.

On je najavio da se očekuju novi tenderi za zakup državnog zemljišta, sa ciljem izgradnje proizvodnih kapaciteta koji će koristiti obnovljive izvore energije.

“Prvi u nizu biće tender za izgradnju vetroelektrane u zaleđu opština Bar i Budva”, naveo je on.

Premijer je ocenio da je crnogorska energetika konačno sazrela do nivoa koji omogućava izgradnju novih izvora energije bez finansijskih podsticaja i državnih garancija.

On je dodao da se bliži momenat kada povećanje instalisane snage za proizvodnju neće značiti rast cena električne energije za potrošače, nego bolju konkurenciju i usluge.

Vetroelektrani Krnovo isplaćeno 13,2 miliona evra

Odgovarajući na pitanja poslanika u skupštini, Dragica Sekulović, ministarka ekonomije, rekla je da je vetropark Krnovo u prva tri kvartala proizveo oko 113 GWh električne energije ili četiri odsto ukupne proizvodnje u zemlji. Tržišna vrednost te energije, kako je istakla, je više od 7 miliona evra, za koliko je smanjen uvoz.

„Sa svim uračunatim podsticajima proizvođaču je isplaćeno 13,2 miliona evra, pri čemu je dužan da pokrije trošak zakupa zemljišta, korišćenja prenosnog sistema i održava elektranu u propisanom stanju“, rekla je Sekulić.

Komentara: (1)
MS / 27.03.2019.

Ako dobro razumem, uvoz je smanjen za 7 miliona evra, ali je zato placeno 13,2 miliona evra za tih 113 GWh, sto na kraju krajeva znaci da je samo u prvom kvartalu dato 6,2 miliona evra vise. Ali kako ministarka rece, smanjen je uvoz. Svaka cast!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

26. oktobar 2018. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

26. oktobar 2018. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

26. oktobar 2018. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

26. oktobar 2018. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače