OIE

Fortum i EPCG dostavili najbolju ponudu za gradnju solarne elektrane od 250 MW na lokalitetu Briska Gora

Photo: Pixabay

Objavljeno

22.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ponuda konzorcijuma Elektroprivrede Crne Gore i firme Fortum ocenjena je kao najbolja na tenderu za davanje u zakup zemljišta u svojini države, na lokalitetu Briska Gora – Opština Ulcinj, za gradnju solarne elektrane, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Tenderska komisija za otvaranje i rangiranje ponuda je na osnovu Javnog poziva za davanje u zakup zemljišta u svojini države, na lokalitetu Briska Gora – Opština Ulcinj, odlučila da je prvorangirani ponuđač konzorcijum EPCG i Fortum, drugi je konzorcijum IREDL, dok je ponuda konzorcijuma Montesolar ocenjena kao neispravna.

Odluka o rang listi ponuđača je dostavljena svim ponuđačima koji imaju pravo prigovora, nakon čega će biti upućena Vladi na utvrđivanje.

„Konzorcijum EPCG i Fortum je u okviru svoje ponude i propisanih kriterijuma dao najbolje uslove u smislu broja novootvorenih radnih mesta, visine zakupnine, tehničke osposobljenosti, izgrađene solarne elektrane sa instalisanom snagom većom od 100 MW, finansijske sposobnosti i učešća domaćih kompanija“, navelo je ministarstvo.

U saopštenju Ministarstva ekonomije se ne navodi kolika će biti snaga buduće solarne elektrane, dok je Fortum, čiji je vlasnik Vlada Finske, na svom sajtu naveo da je ponudio da izgradi postrojenje snage 250 MW.

“Konzorcijum Fortuma, crnogorske firme EPCG i kompanije Sterling & Wilson International Solar FZCO pobedio je na tenderu da izgradi solarnu elektranu kod Ulcinja. Predložili smo gradnju elektrane snage 250 MW. Sledeći korak su pregovori o finalnom ugovoru sa Crnom Gorom, koji bi trebalo da se završe do kraja godine”, naveo je Fortum u saopštenju.

Fortum-EPCG nude 33 evrocenta za zakup, a IREDL 5

Konzorcijum je ponudio godišnju zakupninu od 33 evrocenta/m2 i otvaranje 226 novih radnih mesta tokom trajanja čitavog perioda zakupa zemljišta od 30 godina. Planirana investicija je 178 miliona evra, kao i učešće domaćih kompanija u vrednosti od 20 miliona evra.

„Kao dokaze iskustva u realizaciji ovih projekata konzorcijum EPCG-Fortum je dostavio podatke o izgradnji solarnih elektrana ukupne instalisane snage 2.821,31 MW, kao i više solarnih elektrana snage veće od 100 MW. Konzorcijum je dostavio podatke o prosečno ostvarenom bruto prihodu za 2014, 2015. i 2016. godinu od 4,39 milijardi evra“, saopštilo je ministarstvo.

Drugorangirani ponuđač, konzorcijum IREDL, je ponudio zakupninu od 5 evrocenti/m2 i otvaranje 25 novih radnih mesta. Konzorcijum je dostavio podatke o izgradnji solarnih elektrana ukupne snage 1.039,5 MW, kao i o izgradnji jedne solarne elektrane instalisane snage veće od 100 MW.

IREDL je 2014, 2015. i 2016. godine imao prosečni bruto prihod od 608,9 miliona evra. Konzorcijum je ponudio ulaganje 166 miliona evra, od čega je učešće domaćih kompanija predviđeno za 21 milion evra.

Vlada Crne Gore je raspisala tender za zakup državne zemlje i gradnju elektrane u maju, tendersku dokumentaciju je otkupilo 11 kompanija, a stigle su tri ponude.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

22. oktobar 2018. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

22. oktobar 2018. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

22. oktobar 2018. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

22. oktobar 2018. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače