OIE

Crnogorsko ministarstvo izdalo upotrebnu dozvolu za vetropark Krnovo

Slika: Pixabay

Objavljeno

08.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore izdalo je krajem avgusta 2017. godine upotrebnu dozvolu za vetropark Krnovo koji je počeo probe turbina u maju. Vetropark Krnovo je investicija vredna oko 120 miliona evra zbog koje su crnogorske vlasti početkom godine odlučile da povećaju podsticajne cene struje iz obnovljivih izvora 3,5 puta.

Ministarstvo ekonomije Crne Gore je najavilo da će iduće godine smanjiti podsticaje za proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora ukoliko vetropark Krnovo, zbog koga su ti podsticaji povećani, ne počne sa radom do kraja ove godine. Podsticaji za struju iz obnovljivih izvora povećani su u januaru 2017. sa 0,129 evro centi za kilovat sat na 0,473 evro centa.

Vetropark Krnovo je počeo probni rad u maju ali je ulazak u nacionalni elektroenergetski sistem odložen do novembra. Predstavnik investitora Luka Popović izjavio je da su probe turbina pri kraju, dodajući da je bio potreban duži period za probe jer je bilo manje vetra.

“Tokom ove godine se očekuje da  VE Krnovo ostvari status povlašćenog proizvođača, nakon čega će investitor moći da zaključi ugovor o otkupu sa Crnogorskog operaterom tržišta električne energije (COTEE), pri čemu će se proizvedena električna energija tek nakon toga plaćati po podsticajnoj cijeni”, rečeno je crnogorskim medijima u ministarstvu ekonomije.

Vetropark je izgrađen kao investicioni projekat austrijske firme Ivicom Consulting i francuske kompanije Akuo energy. Izgradnja vetroparka instalisane snaga od 72 megavata je počela sredinom 2015. a investitori planiraju godišnje proizvode oko 200 gigavat-sati struje.

Crnogorska vlada je potpisala ugovor sa vlasinicima vetroparka Krnovo kojim se obavezala da garantuje fiksnu cenu struju u prvih 12 godina rada te elektrane u iznose od 95,99 evra po megavat satu.

Crnogorski mediji podsećaju da se podsticaji za proizvedenu električnu energiju iz obnovljivih izvora daju proizvođačima tek pošto njihove centrale dobiju upotrebnu dozvolu. Vetropark Krnovo nije ušao u elektroenergetski sistem Crne Gore i nema pravo na podsticajnu cenu električne energije.

Status povlašćenog proizvođača imaju kompanije Hidroenergija Montenegro (za mHE Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spaljevići 1 i Šekular u Beranama) Sinerdži (mHE Vrelo u Bijelom Polju), Igma enerdži (mHE Bradavec Andrijevica) i Kronor (mHE Jara Plav).

Prema podacima Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE) vlasnici vlasnicima malih hidroelektrana su u prvih pet meseci 2017. godine dobili 1.423.009 evra u podsticajima za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora.

Ukupne dosadašnje investicije u postrojenja koja proizvode eletkričnu energiju iz obnovljivih izvora energije u toj zemlji iznose gotovo 180 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

8. septembar 2017. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

8. septembar 2017. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

8. septembar 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

8. septembar 2017. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe