OIE

Crna Gora povećala podsticaje za obnovljive i visokoefikasnu kogeneraciju

Photo: Pixabay

Objavljeno

01.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je povećala naknadu za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije sa 0,12 na 0,47 evrocenta po kWh.  Time je izazvala oštre kritike opozicije i dela civilnog sektora.

Kako navodi crnogorsko Ministarstvo ekonomije, najveći uticaj na rast naknade ima vetroelektrana Krnovo, koja treba da počne sa proizvodnjom energije u toku ove godine. Naknadu plaćaju građani preko računa za električnu energiju.

Proizvođači električne energije iz malih hidroelektrana i vetroparkova će na taj način prihodovati oko 15 miliona evra, od čega će 9 miliona evra platiti građani preko računa, javljaju crnogorski mediji.

Cena električne energije za domaćinstva od 1. januara 2017. iznosi 7,97 evrocenti po kWh, što je 4,74 odsto manje u odnosu na prošlu godinu. Ministarstvo ekonomije tvrdi da će računi u 2017. ostati na istom nivou kao u 2016. uprkos povećanju tarife.

Socijaldemokratska partija (SDP) zatražila je od Vlade da oslobodi građane tog nameta, jer je nacionalni cilj od 33 odsto energije iz obnovljivih izvora već dostignut. Prema podacima Regulatorne agencije za energetiku taj udeo iznosi 50,8 odsto, a prema procenama Energetske Zajednice 43 odsto. Tako je Crna Gora već dostigla svoj cilj iz strategije EU 2020.

Opozicione stranke i NVO MANS tvrde da većinu malih HE grade biznismeni povezani sa vladajućim režimom Crne Gore i bivšim premijerom Milom Đukanovićem. Ministarstvo ekonomije demantovalo je da se podsticaji isplaćuju bilo kom članu porodice Đukanović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

1. februar 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

1. februar 2017. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

1. februar 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

1. februar 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.