OIE

Vetropark Krnovo čeka upotrebnu dozvolu

Krnovo vetropark

Foto: Pixabay

Objavljeno

02.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Radovi na izgradnji vetroparka na visoravni Krnovo kod Nikšića su završeni, a probna proizvodnja energije bi trebalo da počne početkom iduće godine, nakon što ovaj energetski objekat dobije upotrebnu dozvolu.

Vetropark Krnovo obuhvata 26 vetrogeneratora, dva dalekovoda, dve trafostanice i objekte za održavanje, a planirana godišnja proizvodnja je između 200 do 230 gigavat-sati (GWh), prenosi Radio-televizija Crne Gore (RTCG).

Gradnja vetroelektrane na Krnovu, čija je vrednost oko 120 miliona eura, počela je u maju prošle godine. Vetroelektrana će imati instalisanu snagu od 72 megavata (MW). Ugovor za ovaj energetski projekat potpisali su Vlada Crne Gore i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a realizacija projekta doprineće ostvarivanju ciljeva Crne Gore u oblasti obnovljivih izvora energije – do 2020. godine  trebalo bi 33 odsto ukupne potrošnje energije da bude iz obnovljivih izvora energije.

Projekat realizuju austrijska firma Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo Energy, kroz novoosnovanu kompaniju Krnovo Green Energy. Finansijeri projekta su, uz EBRD, Nemačka banka za razvoj (KfW) i francuska Investiciona kompanija za promovisanje ekonomske saradnje Proparco.

“Do kraja decembra dobićemo i upotrebnu dozvolu, što znači da već početkom iduće godine vetropark može da se stavi u probni rad u trajanju od dva do tri meseca, nakon čega bi bio u punom pogonu,“ izjavio je Luka Popović, pravni savetnik kompanije Krnovo Green Energy.

Prva vetrenjača dopremljena je na Krnovo 1. juna. Generator vetrenjače nalazi se na visini od 85 metara i težak je 83,5 tone. Vetrenjače su postavljene na nadmorskoj visini od oko hiljadu i po metara gde je, kako se procenjuje, prosečna brzina vetra od oko 5,5 do 6,5 metara u sekundi.

Ugovor o zakupu državnog zemljišta Crna Gora je zaključila u avgustu 2010. godine na period od 20 godina, sa mogućnošću produženja maksimalno do pet godina. Za prvih 12 godina rada otkupna cena električne energije proizvedene u vetroparku je zagarantovana i ne može biti manja od 95,99 eura po megavat-satu.

Realizacija projekta kasnila je zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa i sporova sa vlasnicima zemljišta koji su bili nezadovoljni procenjenom vrednošću nepokretnosti. Ovo je prva velika investicija u energetski sektor u Crnoj Gori od 1980. godine, a očekuje se da projekat doprinese smanjenju emisije ugljen-dioksida.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

2. decembar 2016. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

2. decembar 2016. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)

nebojsa petrovic ems analiza adekvatnosti balansiranje

Elektroenergetski sistem Srbije može da prihvati elektrane na vetar i solar snage 5.800 MW

2. decembar 2016. - Procena je rezultat Analize adekvatnosti, koju je pripremila Elektromreža Srbije, izjavio je Nebojša Petrović na savetovanju Energetika 2023

Carbon tax, CO2 tax, environmental and social responsibility business concept. Taxation for nature pollution. Supporting to limit climate change and globle warming problem. Controlling carbon emission

Uvođenje cene emisije ugljenika i primena EU CBAM mehanizma u Energetskoj zajednici

2. decembar 2016. - Ljubo Maćić u autorskom tekstu za Balkan Green Energy News razmatra opcije uvođenja cene emisija CO2 u članice Energetska zajednice