OIE

Vetropark Krnovo čeka upotrebnu dozvolu

Krnovo vetropark

Foto: Pixabay

Objavljeno

02.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Radovi na izgradnji vetroparka na visoravni Krnovo kod Nikšića su završeni, a probna proizvodnja energije bi trebalo da počne početkom iduće godine, nakon što ovaj energetski objekat dobije upotrebnu dozvolu.

Vetropark Krnovo obuhvata 26 vetrogeneratora, dva dalekovoda, dve trafostanice i objekte za održavanje, a planirana godišnja proizvodnja je između 200 do 230 gigavat-sati (GWh), prenosi Radio-televizija Crne Gore (RTCG).

Gradnja vetroelektrane na Krnovu, čija je vrednost oko 120 miliona eura, počela je u maju prošle godine. Vetroelektrana će imati instalisanu snagu od 72 megavata (MW). Ugovor za ovaj energetski projekat potpisali su Vlada Crne Gore i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a realizacija projekta doprineće ostvarivanju ciljeva Crne Gore u oblasti obnovljivih izvora energije – do 2020. godine  trebalo bi 33 odsto ukupne potrošnje energije da bude iz obnovljivih izvora energije.

Projekat realizuju austrijska firma Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo Energy, kroz novoosnovanu kompaniju Krnovo Green Energy. Finansijeri projekta su, uz EBRD, Nemačka banka za razvoj (KfW) i francuska Investiciona kompanija za promovisanje ekonomske saradnje Proparco.

“Do kraja decembra dobićemo i upotrebnu dozvolu, što znači da već početkom iduće godine vetropark može da se stavi u probni rad u trajanju od dva do tri meseca, nakon čega bi bio u punom pogonu,“ izjavio je Luka Popović, pravni savetnik kompanije Krnovo Green Energy.

Prva vetrenjača dopremljena je na Krnovo 1. juna. Generator vetrenjače nalazi se na visini od 85 metara i težak je 83,5 tone. Vetrenjače su postavljene na nadmorskoj visini od oko hiljadu i po metara gde je, kako se procenjuje, prosečna brzina vetra od oko 5,5 do 6,5 metara u sekundi.

Ugovor o zakupu državnog zemljišta Crna Gora je zaključila u avgustu 2010. godine na period od 20 godina, sa mogućnošću produženja maksimalno do pet godina. Za prvih 12 godina rada otkupna cena električne energije proizvedene u vetroparku je zagarantovana i ne može biti manja od 95,99 eura po megavat-satu.

Realizacija projekta kasnila je zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa i sporova sa vlasnicima zemljišta koji su bili nezadovoljni procenjenom vrednošću nepokretnosti. Ovo je prva velika investicija u energetski sektor u Crnoj Gori od 1980. godine, a očekuje se da projekat doprinese smanjenju emisije ugljen-dioksida.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Timmermans Ugalj buducnost radnici

Timmermans: Ugalj nema budućnost, ali je imaju radnici u tom sektoru

25 February 2021 - Izvršni potpredsednik Evropske komisije kaže da EU treba da pomogne da ugalj prestane da se koristi, ali i da isto čeka naftni i petrohemijski sektor

ems donacija wbif transbalkanski koridor

EMS dobio donaciju od 12,8 miliona evra za Transbalkanski koridor

23 February 2021 - Grant stiže od Investicionog okvira za Zapadni Balkan za sekciju 3 Koridora koja se odnosi na dvostruki dalekovod Obrenovac-Bajina Bašta.

novi zakoni energetika zorana mihajlovic skupstina srbije

Četiri zakona u sektoru energetike i rudarstva na Vladi Srbije sledeće nedelje

19 February 2021 - O novim propisima o obnovljivim izvorima energije, energetici, energetskoj efikasnosti i rudarstvu trebalo bi sledeće nedelje da odlučuje Vlada Srbije.

eex cropex fjucersi

EEX i CROPEX dogovorili uvođenje hrvatskih fjučersa za električnu energiju

12 February 2021 - Nakon uspešnog uvođenja fjučersa za Bugarsku, Sloveniju i Srbiju, Evropska energetska berza priprema i hrvatske fjučerse za električnu energiju.