OIE

Crna Gora dodelila EPCG-u koncesiju za hidrocentralu Komarnica

Crna Gora EPCG-u koncesiju za hidrocentralu Komarnica

Slika: EPCG

Objavljeno

01.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Državni proizvođač električne energije Elektroprivreda Crne Gore dobio je pravo da izgradi prvu hidroelektranu u Crnoj Gori u poslednje četiri decenije i da njome upravlja do šezdeset godina. Zvanična procena troškova za hidrocentralu Komarnica povećana je na između 260 i 290 miliona evra.

Ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić uručila je koncesioni akt za hidrocentralu Komarnica izvršnom direktoru Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Igoru Noveljiću. Ona je izjavila da je u protekle četiri godine instalirano 150 megavata kapaciteta za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, a da je, uključujući ovaj sporazum, ugovoreno još 552 megavata.

https://youtu.be/-KuqbPvoKK4

Zaposliće se sto ljudi

Za prvi veliki projekat hidroelektrane posle četiri decenije planirano je da ima 172 megavata i da proizvodi 213 gigavat-sati godišnje. Brana na lokaciji Lonci trebalo bi da bude visoka 171 metar, a zamišljeno je da površina akumulacije dostigne 818 metara nadmorske visine.

Projekcije kapitalnih izdataka i godišnjeg učinka dovoljne su za procenu isplativosti u ovoj fazi razrade, tvrde u Vladi Crne Gore

Noveljić je uporedio buduće postrojenje na reci Komarnici sa postojećom hidroelektranom Piva od 342 megavata, a ona ima branu od 220 metara. Plan datira iz 1976. godine. Izvršni direktor je dodao da će u izgradnji učestvovati hiljadu radnika, a da će po završetku biti zaposleno sto ljudi. Po njegovim rečima, ova državna kompanija će uložiti napore da većina budu lokalni stanovnici, iz Šavnika i Plužina.

Crna Gora EPCG-u koncesiju hidrocentralu Komarnica
Slika: Noveljić i Sekulić (PR centar)

Nedostaju finansijske pojedinosti

Vlada je podigla procenu troškova na između 260 i 290 miliona evra i tako izazvala kritike. Tokom javnih konsultacija, Akcija za socijalnu pravdu je navela da je neprihvatljivo što su izostavljeni detalji, a pogotovo to da li je uračunat porez na dodatu vrednost, te ukazala na prethodnu zvaničnu procenu od 246,5 miliona evra.

Ministarstvo je saopštilo da će tačna cena biti utvrđena u postupku nabavke i da još treba da se razradi tehnička dokumentacija. Projekcije kapitalnih izdataka i godišnjeg učinka dovoljne su za procenu isplativosti u ovoj fazi razvoja, dodalo je.

Koalicija nevladinih organizacija insistirala je da se odredi ekološki prihvatljiv protok za reku nizvodno od brane, da se zaštite biodiverzitet i sistem vodosnabdevanja, te da se prouči uticaj na životnu sredinu.

Vlada je udvostručila maksimalni period koncesije na 60 godina. Po nacionalnoj strategiji, hidrocentralu Komarnica bi trebalo pustiti u rad 2022. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

1. septembar 2020. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

1. septembar 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

1. septembar 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

1. septembar 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage