Električna energija

Vlada Crne Gore daje EPCG koncesiju za HE Komarnica

komarnica koncesija vlada crne gore

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore usvojila je Plan koncesija za korišćenje vodotoka za izgradnju hidroelektrana u Crnoj Gori za 2020. godinu kojim je predviđeno davanje koncesije samo za izgradnju hidroelektrane Komarnica.

Elektrana bi trebalo da ima snagu od 170 MW, a iznos potrebnih investicija procenjen je na 246,5 miliona evra.

Nije predviđeno davanje konsecija za male hidroelektrane

Planom, kako se navodi, crnogorska vlada ne predviđa dodelu koncesija za potrebe gradnje drugih mikro, malih i velikih hidroelektrana.

Predmet koncesije je projektovanje, izgradnja, korišćenje i održavanje hidroelektrane Komarnica, saopštila je vlada.

Koncesija će biti dodeljena direktno Elektroprivredi Crne Gore

U skladu sa zakonom, koncesija će biti direktno dodeljena Elektroprivredi Crne Gore, kao akcionarskom društvu u kojem država na dan donošenja Plana poseduje 88,66 odsto akcija.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić pre mesec dana izjavila je da EPCG može sama da odluči da li će HE Komarnica graditi samostalno ili sa nekim partnerom.

Realizacija ovog projekta će omogućiti višenamensko korišćenje hidroakumulacije u svrhu energetskog snabdevanja, vodosnabdevanja, poboljšanje uslova razvoja poljoprivrede i turizma u okruženju, navodi se u vladinom saopštenju povodom usvajanja Plana.

Gradnja hidroelektrane će omogućiti i dalji razvoj saobraćajne i ostale infrastrukture, kako bi se doprinelo ukupnom privrednom razvoju područja u okolini hidroakumulacije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

13. jul 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

13. jul 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

13. jul 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

13. jul 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu