Električna energija

EPCG neće biti prodat, tražiće partnere za gradnju elektrana na obnovljive izvore

EPCG nece biti prodat, trazice partnere za gradnju elektrana na obnovljive izvore

Slika: EPCG

Objavljeno

21.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Stav Ministarstva kapitalnih investicija je da ne treba privatizovati Elektroprivredu Crne Gore (EPCG), ali da treba da nađe strane partnere za projekte koji se tiču obnovljivih izvora energije, saopštilla je Vlada Crne Gore.

U javnosti Crne Gore prethodnih dana pojavile su se informacije da se priprema privatizacija EPCG. Kompanije je, inače, već jednom bila privatizovana, ali je država otkupila nazad udeo od italijanske kompanije A2A.

Ministarstvo kapitalnih investicija je svoj stav iznelo odgovarajući na pitanje dnevnog lista Pobjede da li Vlada Crne Gore planira privatizaciju EPCG, odnosno ulazak stranih partnera – investitora u vlasničku strukturu ove kompanije, kao i da li ima interesovanja za kupovinu državnih akcija u njoj.

EPCG treba da nađe strane partnere, koji imaju reference i know-how, kako bi zajedno gradili vetroparkove i solarne elektrane

„Ministarstvo kapitalnih investicija je stava da EPCG, posebno kada su u pitanju projekti koji se tiču obnovljivih izvora energije, kao što su vjetroelektrane i solarne elektrane, treba da nađe strane partnere, a koji posjeduju potrebne reference, odnosno know-how, kako bi zajedno radili na realizaciji ovih projekata“, saopštilo je Ministarstvo, prenela je agencija Mina.

U Ministarstvu su istakli da Crnu Goru očekuje izrada nacionalne energetske i klimatske strategije u kojoj će prioritet biti zelena tranzicija, odnosno što skoriji prelazak na zelene energetske izvore, pa je sa tim u vezi poželjan pronalazak partnera sa kojima bi EPCG radila na projektima vezanim za sprovođenje strategije.

EPCG je, kako se navodi, saopštila da je početak izgradnje vetroparka Gvozd predviđen za ovu godinu, a radovi bi trebalo da se završe za 18 meseci, kao i da se nadaju da će uspeti da ispoštuje rokove za solarnu elektranu Briska Gora. Realizacijom ova dva projekta EPCG bi dobila dodatnih 100-250 megavata (MW) instalisane snage.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kosovo ce na aukcijama podeliti premije za solarne elektrane snage 100 MW

Kosovo* raspisuje aukcije za solarne elektrane snage 100 MW

20 маја 2022 - Nadmetanje će biti podeljeno u tri lota, kako bi privuklo ne samo strane, već i domaće investitore, kažu u Ministarstvu ekonomije

EPS zapoceo gradnju prvog vetroparka

Tomašević, EPS: vetropark Kostolac biće pušten u rad najkasnije za 26 meseci

20 маја 2022 - Elektroprivreda Srbije je ugovor o kreditu potpisala novembra 2017, a energetsku dozvolu za vetropark je dobila krajem 2018.

Sloveniju ocekuje skok cena struje u trecem kvartalu

Sloveniju očekuje skok cena struje u trećem kvartalu 2022.

19 маја 2022 - Potrošači struje u Sloveniji zasad nisu osetili cenovni udar, izjavio je Aleksander Mervar, generalni direktor kompanije ELES

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ruzicastog evo definicije H2 iz obnovljivih izvora

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ružičastog: ovo je standard za zeleni H2

19 маја 2022 - Organizacija za zeleni vodonik objavila je Standard za zeleni vodonik kojim je definisala šta se smatra zelenim vodonikom