Električna energija

EPCG neće biti prodat, tražiće partnere za gradnju elektrana na obnovljive izvore

EPCG nece biti prodat, trazice partnere za gradnju elektrana na obnovljive izvore

Slika: EPCG

Objavljeno

21.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Stav Ministarstva kapitalnih investicija je da ne treba privatizovati Elektroprivredu Crne Gore (EPCG), ali da treba da nađe strane partnere za projekte koji se tiču obnovljivih izvora energije, saopštilla je Vlada Crne Gore.

U javnosti Crne Gore prethodnih dana pojavile su se informacije da se priprema privatizacija EPCG. Kompanije je, inače, već jednom bila privatizovana, ali je država otkupila nazad udeo od italijanske kompanije A2A.

Ministarstvo kapitalnih investicija je svoj stav iznelo odgovarajući na pitanje dnevnog lista Pobjede da li Vlada Crne Gore planira privatizaciju EPCG, odnosno ulazak stranih partnera – investitora u vlasničku strukturu ove kompanije, kao i da li ima interesovanja za kupovinu državnih akcija u njoj.

EPCG treba da nađe strane partnere, koji imaju reference i know-how, kako bi zajedno gradili vetroparkove i solarne elektrane

„Ministarstvo kapitalnih investicija je stava da EPCG, posebno kada su u pitanju projekti koji se tiču obnovljivih izvora energije, kao što su vjetroelektrane i solarne elektrane, treba da nađe strane partnere, a koji posjeduju potrebne reference, odnosno know-how, kako bi zajedno radili na realizaciji ovih projekata“, saopštilo je Ministarstvo, prenela je agencija Mina.

U Ministarstvu su istakli da Crnu Goru očekuje izrada nacionalne energetske i klimatske strategije u kojoj će prioritet biti zelena tranzicija, odnosno što skoriji prelazak na zelene energetske izvore, pa je sa tim u vezi poželjan pronalazak partnera sa kojima bi EPCG radila na projektima vezanim za sprovođenje strategije.

EPCG je, kako se navodi, saopštila da je početak izgradnje vetroparka Gvozd predviđen za ovu godinu, a radovi bi trebalo da se završe za 18 meseci, kao i da se nadaju da će uspeti da ispoštuje rokove za solarnu elektranu Briska Gora. Realizacijom ova dva projekta EPCG bi dobila dodatnih 100-250 megavata (MW) instalisane snage.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napustenim kopovima uglja

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napuštenim kopovima uglja

23 септембра 2021 - Ministar Petar Đokić razgovarao je o investicijama sa poslovodstvom Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" koji je deo Elektroprivrede Srpske.