OIE

EPCG pregovara sa EBRD-om o kreditu za vetroelektranu Gvozd

EPCG-pregovori-EBRD-kredit-vetroelektrana-Gvozd

Slika: Pixabay

Objavljeno

29.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore pregovara sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditu za finansiranje izgradnje vetroparka Gvozd koja je procenjena na 58 miliona evra.

Akcionari EPCG su početkom septembra prošle godine odobrili investiciju u zajedničku izgradnju vetroparka Gvozd, snage 54,6 MW, sa austrijskom kompanijom Ivicom Holding.

Kako je saopštila EPCG, pregovori o finansiranju projekta sa EBRD-om su u toku.

Tenderi za nabavku opreme i radove biće sprovedeni u skladu sa pravilima EBRD

Tenderi za nabavku vetroagregata, izvođenje građevinskih radova, priključenja na prenosnu mrežu biće sprovedeni u skladu sa pravilima EBRD-a, rekao je Ivan Mrvaljević, izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering u EPCG.

Radovi na izgradnji, kako je naveo, mogli bi da počnu sledeće godine. Prvobitna najava bila je da će radovi biti pokrenuti 2020.

Očekuje se da radovi na izgradnji vetroelektrane počnu tokom 2021.

Na lokaciji buduće vetroelektrane u toku su istražni geološki radovi, posle čega će biti pripremljen idejni projekat, čime će se stvoriti uslovi za dobijanje građevinske dozvole.

Po završetku izrade projekta i dobijanja građevinske dozvole, očekuje se da radovi na izgradnji vetroelektrane počnu tokom 2021, sa predviđenim rokom izgradnje od 18 meseci, naglasio je Mrvaljević.

Vetroelektrana Gvozd trebalo bi da ima 13 vetroagregata i da godišnje proizvodi oko 150 GWh.

Projekat predviđa faznu izgradnju i puštanje u rad  vetroagregata, transformatorske stanice 110/33 kV Gvozd, rekonstrukciju transformatorskih stanica Krnovo i Nikšić, kao i izgradnju dva jednostruka dalekovoda dužine tri i 14 kilometara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

29. jun 2020. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

29. jun 2020. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

29. jun 2020. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

29. jun 2020. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje