OIE

Potpisan ugovor za vetropark u Bihaću vredan 61,3 miliona evra

Foto: Pixabay

Objavljeno

18.02.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.02.2019.

Komentari

0

Podeli

Vlada Unsko-sanskog kantona i Ivicom Consulting iz Zagreba potpisali su ugovor kojim se uređuju odnosi u vezi sa ugovorom dodele koncesije za istraživanje, građenje i korišćenje vetroturbina instalisane pojedinačne snage do 5 MW na području Grada Bihaća. Time su stvoreni preduslovi da otpočnu istraživanja na lokaciji Teočak o ekonomskoj opravdanosti projekta vrednog 120 miliona KM (oko 61,3 miliona evra), navodi se u saopštenju kantonalne vlade.

Ovo je drugi vetropark na području Bosne i Hercegovine, kazao je premijer kantona Mustafa Ružnić nakon potpisivanja ugovora 14. februara. Vlada Kantona odobrila je potpisivanje ugovora početkom januara ove godine.

Ministar privrede Nijaz Kadirić, koji je potpisao sporazum sa predstavnicima investitora, rekao je da je ovo najveći projekat na području Kantona u proizvodnji električne energije i dodao da se nada da će istraživanja pokazati da postoji potencijal da se krene u izgradnju vetrolektrana, što bi ovaj deo Bosne i Hercegovine učinilo nezavisnim u proizvodnji sutruje.

Kadirić je rekao i da se nada da će istraživanja pokazati da na lokaciji Teočak postoji kapcitet za gradnju vetroparka instalisane snage 40 MW.

Prema ranijim izveštajima, prvi koraci u vezi sa ovom koncesijom preduzeti su još 2016. godine.

Ivicom Holding radi i na vetroparku na Podveležju u BiH

Istraživanja na izabranom lokalitetu kod Bihaća će trajati godinu dana, rekao je Dinko Čondić, predstavnik zagrebačke firme, koja je članica austrijske kompanije Ivicom Holding. Čondić je podsetio da Ivicom Holding trenutno u Bosni i Hercegovini radi i na vetroparku na Podveležju, kao i da kompanija ima iskustvo iz petnestak različitih energetskih projekata u regionu.

Prema ranijim izveštajima, kompanija je prošle godine potpisala memorandum o razumevanju sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) u vezi sa realizacijom projekta izgradnje vetroparka Gvozd u opštini Nikšić. Investiciona vrednost tog vetroparka, sa planiranom instalisanom snagom od 50 MW, procenjena je na oko 70 miliona evra.

Ivicom je bio uključen i u izradu projekta vetroelektrane na Krnovu. Vetropark Krnovo, instalisane snage 72 MW, koji su izgradili francuska kompanija Akuo Energy i Ivicom, počeo je sa radom u novembru 2017. godine. U međuvremenu je Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) potpisao ugovor sa kompanijom Akuo o kupovini 49% operatora vetroparka, firme Krnovo Green Energy.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

18. februar 2019. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

18. februar 2019. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

18. februar 2019. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

18. februar 2019. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa