x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Potpisan ugovor za vetropark u Bihaću vredan 61,3 miliona evra

18.02.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
Potpisan ugovor za vetropark u Bihaću vredan 61,3 miliona evra

Vlada Unsko-sanskog kantona i Ivicom Consulting iz Zagreba potpisali su ugovor kojim se uređuju odnosi u vezi sa ugovorom dodele koncesije za istraživanje, građenje i korišćenje vetroturbina instalisane pojedinačne snage do 5 MW na području Grada Bihaća. Time su stvoreni preduslovi da otpočnu istraživanja na lokaciji Teočak o ekonomskoj opravdanosti projekta vrednog 120 miliona KM (oko 61,3 miliona evra), navodi se u saopštenju kantonalne vlade.

Ovo je drugi vetropark na području Bosne i Hercegovine, kazao je premijer kantona Mustafa Ružnić nakon potpisivanja ugovora 14. februara. Vlada Kantona odobrila je potpisivanje ugovora početkom januara ove godine.

Ministar privrede Nijaz Kadirić, koji je potpisao sporazum sa predstavnicima investitora, rekao je da je ovo najveći projekat na području Kantona u proizvodnji električne energije i dodao da se nada da će istraživanja pokazati da postoji potencijal da se krene u izgradnju vetrolektrana, što bi ovaj deo Bosne i Hercegovine učinilo nezavisnim u proizvodnji sutruje.

Kadirić je rekao i da se nada da će istraživanja pokazati da na lokaciji Teočak postoji kapcitet za gradnju vetroparka instalisane snage 40 MW.

Prema ranijim izveštajima, prvi koraci u vezi sa ovom koncesijom preduzeti su još 2016. godine.

Ivicom Holding radi i na vetroparku na Podveležju u BiH

Istraživanja na izabranom lokalitetu kod Bihaća će trajati godinu dana, rekao je Dinko Čondić, predstavnik zagrebačke firme, koja je članica austrijske kompanije Ivicom Holding. Čondić je podsetio da Ivicom Holding trenutno u Bosni i Hercegovini radi i na vetroparku na Podveležju, kao i da kompanija ima iskustvo iz petnestak različitih energetskih projekata u regionu.

Prema ranijim izveštajima, kompanija je prošle godine potpisala memorandum o razumevanju sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) u vezi sa realizacijom projekta izgradnje vetroparka Gvozd u opštini Nikšić. Investiciona vrednost tog vetroparka, sa planiranom instalisanom snagom od 50 MW, procenjena je na oko 70 miliona evra.

Ivicom je bio uključen i u izradu projekta vetroelektrane na Krnovu. Vetropark Krnovo, instalisane snage 72 MW, koji su izgradili francuska kompanija Akuo Energy i Ivicom, počeo je sa radom u novembru 2017. godine. U međuvremenu je Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) potpisao ugovor sa kompanijom Akuo o kupovini 49% operatora vetroparka, firme Krnovo Green Energy.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.