OIE

Potpisan ugovor za vetropark u Bihaću vredan 61,3 miliona evra

Foto: Pixabay

Objavljeno

18.02.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.02.2019.

Komentari

0

Podeli

Vlada Unsko-sanskog kantona i Ivicom Consulting iz Zagreba potpisali su ugovor kojim se uređuju odnosi u vezi sa ugovorom dodele koncesije za istraživanje, građenje i korišćenje vetroturbina instalisane pojedinačne snage do 5 MW na području Grada Bihaća. Time su stvoreni preduslovi da otpočnu istraživanja na lokaciji Teočak o ekonomskoj opravdanosti projekta vrednog 120 miliona KM (oko 61,3 miliona evra), navodi se u saopštenju kantonalne vlade.

Ovo je drugi vetropark na području Bosne i Hercegovine, kazao je premijer kantona Mustafa Ružnić nakon potpisivanja ugovora 14. februara. Vlada Kantona odobrila je potpisivanje ugovora početkom januara ove godine.

Ministar privrede Nijaz Kadirić, koji je potpisao sporazum sa predstavnicima investitora, rekao je da je ovo najveći projekat na području Kantona u proizvodnji električne energije i dodao da se nada da će istraživanja pokazati da postoji potencijal da se krene u izgradnju vetrolektrana, što bi ovaj deo Bosne i Hercegovine učinilo nezavisnim u proizvodnji sutruje.

Kadirić je rekao i da se nada da će istraživanja pokazati da na lokaciji Teočak postoji kapcitet za gradnju vetroparka instalisane snage 40 MW.

Prema ranijim izveštajima, prvi koraci u vezi sa ovom koncesijom preduzeti su još 2016. godine.

Ivicom Holding radi i na vetroparku na Podveležju u BiH

Istraživanja na izabranom lokalitetu kod Bihaća će trajati godinu dana, rekao je Dinko Čondić, predstavnik zagrebačke firme, koja je članica austrijske kompanije Ivicom Holding. Čondić je podsetio da Ivicom Holding trenutno u Bosni i Hercegovini radi i na vetroparku na Podveležju, kao i da kompanija ima iskustvo iz petnestak različitih energetskih projekata u regionu.

Prema ranijim izveštajima, kompanija je prošle godine potpisala memorandum o razumevanju sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) u vezi sa realizacijom projekta izgradnje vetroparka Gvozd u opštini Nikšić. Investiciona vrednost tog vetroparka, sa planiranom instalisanom snagom od 50 MW, procenjena je na oko 70 miliona evra.

Ivicom je bio uključen i u izradu projekta vetroelektrane na Krnovu. Vetropark Krnovo, instalisane snage 72 MW, koji su izgradili francuska kompanija Akuo Energy i Ivicom, počeo je sa radom u novembru 2017. godine. U međuvremenu je Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) potpisao ugovor sa kompanijom Akuo o kupovini 49% operatora vetroparka, firme Krnovo Green Energy.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

energetska zajednica godisnji izvestaj 2020

Godišnji izveštaj Energetske zajednice: Reforme nije zaustavio ni COVID-19

23 November 2020 - Izveštaj otkriva da su članice postigle napredak u tržišno orijentisanim i održivim energetskim reformama uprkos krizi COVID-19.

solar termal pancevo topla voda

Najveći solarno-termalni sistem za pripremanje sanitarne tople vode na Balkanu nalazi se u Pančevu

20 November 2020 - U pripremi je još napredniji sistem koji će proizvoditi i toplotnu energiju iz solarne energije.

albanija aukcija spitalles solarna elektrana

Albanija raspisala treću aukciju za gradnju solarnih elektrana

20 November 2020 - Albanija nastavlja da koristi model koji joj je obezbedio najnižu cenu solarne energije na Balkanu.

EU 2050 300 gigavata vetroelektrana na vodi

EU želi da 2050. godine ima 300 gigavata iz vetroelektrana na vodi

20 November 2020 - Strategija EU za energiju iz obnovljivih izvora na vodi do 2050. predviđa snagu vetroelektrana od 300 gigavata i dodatne pogone