OIE

Kantonalna vlada odobrila potpisivanje sporazuma za vetropark vredan 61,3 miliona evra

Foto: vladausk.ba

Objavljeno

09.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Vlada Unsko-sanskog kantona ovlastila je premijera Mustafu Ružnića da potpiše sporazum sa Ivicom Consulting iz Hrvatske, članicom austrijske kompanije Ivicom Holding, u vezi sa projektom izgradnje vetroparka na području Grada Bihaća.

Projekat je vredan oko 120 miliona KM (oko 61,3 miliona evra), izjavio je Ružnić i dodao da mu je drago da je vlada pokrenula aktivnosti da se krene u realizaciju.

U saopštenju kantonalne vlade navodi se da sporazum treba da uredi odnose izmedu stranaka u vezi sa izmenom nacrta ugovora o dodeli koncesije za korišćenje građevinskog zemljšta za istraživanje, izgradnju i korišćenje vetroelektrana pojedinačne instalisane snage do 5 MW na području Grada Bihaća na lokalitetu k.o. Teočak.

Sporazum je vezan za okolnost mogućeg ukidanja ili poništenja pravosnažnog akta o dodeli koncesije od strane nadležnih sudova u Bosni i Hercegovini (BiH), kako bi se Kanton pravno i finansijski zaštitio

Prema ranijim izveštajima, prvi koraci u vezi sa koncesijom preduzeti su još 2016. godine.

Drugi projekti u regionu

Ivicom Holding angažovan je na više energetskih projekata u regionu.

Kompanija je prošle godine potpisala memorandum o razumevanju sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) u vezi sa realizacijom projekta izgradnje vetroparka Gvozd u nikšićkoj opštini. Investiciona vrednost vetroparka sa planiranom snagom od 50 MW procenjuje se na oko 70 miliona evra.

Ivicom je bio uključen i u izradu projekta vetroelektrane na Krnovu. Vetropark Krnovo instalisane snage 72 MW, koji su izgradili francuska kompanija Akuo Energy i Ivicom, počeo je sa radom u novembru 2017. godine. U međuvremenu je Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) potpisao ugovor sa kompanijom Akuo o kupovini 49% operatora vetroparka, firme Krnovo Green Energy.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

9. januar 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

9. januar 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

9. januar 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

9. januar 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.