OIE

Kantonalna vlada odobrila potpisivanje sporazuma za vetropark vredan 61,3 miliona evra

Foto: vladausk.ba

Objavljeno

09.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Vlada Unsko-sanskog kantona ovlastila je premijera Mustafu Ružnića da potpiše sporazum sa Ivicom Consulting iz Hrvatske, članicom austrijske kompanije Ivicom Holding, u vezi sa projektom izgradnje vetroparka na području Grada Bihaća.

Projekat je vredan oko 120 miliona KM (oko 61,3 miliona evra), izjavio je Ružnić i dodao da mu je drago da je vlada pokrenula aktivnosti da se krene u realizaciju.

U saopštenju kantonalne vlade navodi se da sporazum treba da uredi odnose izmedu stranaka u vezi sa izmenom nacrta ugovora o dodeli koncesije za korišćenje građevinskog zemljšta za istraživanje, izgradnju i korišćenje vetroelektrana pojedinačne instalisane snage do 5 MW na području Grada Bihaća na lokalitetu k.o. Teočak.

Sporazum je vezan za okolnost mogućeg ukidanja ili poništenja pravosnažnog akta o dodeli koncesije od strane nadležnih sudova u Bosni i Hercegovini (BiH), kako bi se Kanton pravno i finansijski zaštitio

Prema ranijim izveštajima, prvi koraci u vezi sa koncesijom preduzeti su još 2016. godine.

Drugi projekti u regionu

Ivicom Holding angažovan je na više energetskih projekata u regionu.

Kompanija je prošle godine potpisala memorandum o razumevanju sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) u vezi sa realizacijom projekta izgradnje vetroparka Gvozd u nikšićkoj opštini. Investiciona vrednost vetroparka sa planiranom snagom od 50 MW procenjuje se na oko 70 miliona evra.

Ivicom je bio uključen i u izradu projekta vetroelektrane na Krnovu. Vetropark Krnovo instalisane snage 72 MW, koji su izgradili francuska kompanija Akuo Energy i Ivicom, počeo je sa radom u novembru 2017. godine. U međuvremenu je Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) potpisao ugovor sa kompanijom Akuo o kupovini 49% operatora vetroparka, firme Krnovo Green Energy.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

9. januar 2019. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

9. januar 2019. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

9. januar 2019. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

9. januar 2019. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)