x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Kantonalna vlada odobrila potpisivanje sporazuma za vetropark vredan 61,3 miliona evra

09.01.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: vladausk.ba
Kantonalna vlada odobrila potpisivanje sporazuma za vetropark vredan 61,3 miliona evra

Vlada Unsko-sanskog kantona ovlastila je premijera Mustafu Ružnića da potpiše sporazum sa Ivicom Consulting iz Hrvatske, članicom austrijske kompanije Ivicom Holding, u vezi sa projektom izgradnje vetroparka na području Grada Bihaća.

Projekat je vredan oko 120 miliona KM (oko 61,3 miliona evra), izjavio je Ružnić i dodao da mu je drago da je vlada pokrenula aktivnosti da se krene u realizaciju.

U saopštenju kantonalne vlade navodi se da sporazum treba da uredi odnose izmedu stranaka u vezi sa izmenom nacrta ugovora o dodeli koncesije za korišćenje građevinskog zemljšta za istraživanje, izgradnju i korišćenje vetroelektrana pojedinačne instalisane snage do 5 MW na području Grada Bihaća na lokalitetu k.o. Teočak.

Sporazum je vezan za okolnost mogućeg ukidanja ili poništenja pravosnažnog akta o dodeli koncesije od strane nadležnih sudova u Bosni i Hercegovini (BiH), kako bi se Kanton pravno i finansijski zaštitio

Prema ranijim izveštajima, prvi koraci u vezi sa koncesijom preduzeti su još 2016. godine.

Drugi projekti u regionu

Ivicom Holding angažovan je na više energetskih projekata u regionu.

Kompanija je prošle godine potpisala memorandum o razumevanju sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) u vezi sa realizacijom projekta izgradnje vetroparka Gvozd u nikšićkoj opštini. Investiciona vrednost vetroparka sa planiranom snagom od 50 MW procenjuje se na oko 70 miliona evra.

Ivicom je bio uključen i u izradu projekta vetroelektrane na Krnovu. Vetropark Krnovo instalisane snage 72 MW, koji su izgradili francuska kompanija Akuo Energy i Ivicom, počeo je sa radom u novembru 2017. godine. U međuvremenu je Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) potpisao ugovor sa kompanijom Akuo o kupovini 49% operatora vetroparka, firme Krnovo Green Energy.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.