OIE

Kompanija Masdar iz UAE postala suvlasnik vetroelektrane u Crnoj Gori

Photo: Pixabay

Objavljeno

15.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Masdar, koja se bavi obnovljim izvorima energije, sa sedištem u Abu Dabiju, potpisala je sa firmom Akuo Energy, vodećim francuskim nezavisnim proizvođačem iz obnovljivih izvora energije, ugovor o kupovini akcija u vetroparku Krnovo u Crnoj Gori.

Obe strane su najavile da će u skladu sa sporazumom, Masdar kupiti 49 odsto akcija firme Krnovo Green Energy, koja upravlja vetroelektranom snage 72 MW, zvanično puštene u rad novembra 2017. godine.

Sporazum su potpisali Niall Hannigan, glavni finansijski službenik kompanije Masdar, i Eric Scotto, izvršni direktor Akuo Energy, tokom manifestacije Abu Dhabi Sustainability Week 2018 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, preneli su lokalni mediji.

Vetropark je izgradila austrijska kompanija Ivicom Consulting i francuska Akuo Energy. Izgradnja je počela sredinom 2015. godine.

Crnogorska vlada potpisala je ugovor sa vlasnicima vetroelektrane Krnovo, prema kojem je dužna da garantuje fiksnu cenu od 95,99 evra po MWh za prvih 12 godina proizvodnje. Investitori planiraju da godišnje proizvode oko 200 GWh električne energije.

Testiranje rade vetrogeneratora počelo je u maju prošle godine, a u avgustu je crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo dozvolu za rad vetroparka.

Projekat Krnovo obuhvata 26 vetrogeneratora kompanije GE, a projektno finansiranje obezbedili su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), KfW IPEKS-Bank GmbH i francuska razvojna finansijska institucija Proparco.

Vetroelektrana Krnovo bila je prva kapitalna investicija u energetski sektor u to vreme u Crnoj Gori. Njena gradnja bi trebalo da pomogne ovoj zemlji da dostigne ciljeve u oblasti obnovljivih izvora energije, koji podrazumevaju da 1/3 ukupne potrošnje energije do 2020. godine bude iz ovih izvora.

Vlada Crne Gore je zaključila ugovor o zakupu javnog zemljišta u avgustu 2010. godine na period od 20 godina, uz mogućnost produženja do najviše pet godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

15. januar 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

15. januar 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

15. januar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

15. januar 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.