Električna energija

Premijer Crne Gore: TE Pljevlja verovatno prestaje da radi 2030.

krivokapic te pljevlja zatvaranje 2030

Slika: Vlada Crne Gore/Flickr

Objavljeno

12.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Termoelektrana Pljevlja će najverovatnje 2030. godine morati da prestane sa radom pod pritiskom Energetske zajednice i zbog pravila Evropske unije, izjavili su premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, preneli su lokalni mediji.

Premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da zelena tranzicija mora da bude sprovedena, a  Crna Gora će to uraditi 2030. godine. U emisiji Aktuelno na Televiziji Pljevlja, kako su prenele Vijesti, on je rekao da država mora da pripremi industrije koje će moći da prihvate radnu snagu iz sektora koji će biti pogođeni ovom tranzicijom kako bi prelazak bio lakši.

Po svim kriterijumima trebalo bi očekivati prestanak rada TE Pljevlja 2030, naglasio je premijer, i kao razlog naveo ekonomske parametre.

Inače, Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je u aprilu spor protiv Crne Gore zbog nastavka rada TE Pljevlja i nakon što je jedina crnogorska termoelektrana na ugalj iskoristila dozvoljeni broj radnih sati u sklopu „opt-aut“ mehanizma. Crna Gora planira ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja, a premijer Krivokapić je prvo najavio da će godina prestanka korišćenja uglja biti definisana u nacionalnom energetskom i klimatskom planu (NEKP) koji se priprema, da bi zatim bilo saopšteno da će to biti 2035.

Spajić: postoji veliki pritisak iz Evrope da se sprovede zelena transformacija

Krivokapić je u emisiji Aktuelno rekao i da se Crna Gora ekonomski uslovljava da radi zeleno, pa zbog toga mora da razvija privredu koja je u skaldu sa prirodnim resursima. Kao moguće pravce razvoja privrede on je naveo proizvodnju građevinskog materijala, drvopreradu, turizam, poljoprivredu.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić istakao je da postoji veliki pritisak iz Evrope za zelenom transformacijom. On je naveo da država imamo pregovarače koji znaju da pregovaraju sa strancima, ali nije hteo da prejudicira kakav može biti ishod tih pregovora.

Crna Gora ima i druge planove i ideje, istakao je on.

Prema njegovim rečima, kakav god da bude ishod tih pregovora radnici neće ostati na ulici. Spajić nije isključio mogućnost da se TE Pljevlja spasi, da se napravi neka vrsta prečišćavanja ili rada na biomasu ili gas.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski