Električna energija

Krivokapić: Crna Gora će u NEKP-u odrediti rok za prestanak korišćenja uglja

crna gora nekp prestanak koriscenja uglja zdravko krivokapic

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore (slika: Vlada Crne Gore)

Objavljeno

03.05.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

03.05.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Crna Gora priprema novu energetsku strategiju koja će dati primat obnovljivim izvorima enrgije kako bi se dostigla klimatska neutralnost, dok će nacionalim energetskim i klimatskim planom, koji je takođe u izradi, biti definisan rok za prestanak korišćenja uglja.

Premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da je opredeljenje Vlade Crne Gore da svoj razvoj u energetskom sektoru temelji prvenstveno na izgradnji novih energetskih objekata koji koriste obnovljive izvore energije. On je istakao da je inicijatva Pokreta za promjene da energetski sektor ima „nulte emisije CO2 do 2030.“ na liniji politike EU u toj oblasti.

Bilo bi neodovorno reći da će Crna Gora do 2030. svesti emisije na nulu

„Kao zemlja kandidat za članstvo Crna Gora je između ostalih preuzela obavezu usaglašavanja svoje energetike sa tendencijom redukcije i konačnog dovođenja CO2 emisija do nulte vrijednosti. Shodno tome, u toku je izrada nove energetske strategije, koja će dati primat obnovljivim izvorima, čime bi se CO2 emisija postepeno svodila na nultu vrijednost“, rekao je Krivokapić odgovarajući na poslanička pitanja u okviru Premijerskog sata u crnogorskoj skupštini.

On je istakao da se mora biti izuzetno oprezan sa davanjem obećanja jer bi premijeru 2021. bilo  najlakše da saopšti kako će vlada pristupiti dostizanju „nulte emisije CO2 do 2030“, ali to bi bilo i neodgovorno i netačno.

Zatvaranje TE Pljevlja bi značilo poskupljenje električne energije 20-25 odsto

U ovom trenutku, kako je dodao, gašenje TE Pljevlja značilo bi da Crna Gora mora da uvozi velike količine električne energije, rast cena za građane i privredu za 20 do 25 odsto, gubitak 1.200 radnih mesta, pad BDP-a, smanjenje prihoda državnog budžeta.

„Za nas je, stoga, osnovno pitanje CO2 emisija – kako u energetskom smislu zamijeniti 225 MW proizvodnje iz TE PV, koja je uz to što je stabilna energija, neophodna za stabilnost čitavog energetskog sistema, ali sa druge strane i osnovni CO2 emiter?“, rekao je Krivokapić.

Ključni trenutak da se donese odluka o započinjanju energetske tranzicije

Krivokapić je istakao da je ovo ključni trenutak za donošenje odluke za otpočinjanje energetske tranzicije, s obzirom na to, da je u toku izrada Nacionalnog energetskog i klimatskog plana Crne Gore, kojim će se definisati krajnji rok za ukidanje sektora ugalja, u skladu sa principom pravedne tranzicije.

Odluka o prihvatanju 2030. kao „godine nulte emisije“ mora se pažljivo analizirati, rekao je on.

Krivokapić je najavio da se u narednom periodu očekuje izgradnja novih kapaciteta, kao što su hidroelektrana (HE) Komarnica, solarna elektrana Briska gora, vetroelektrane Gvozd i Brajići, a u pripremi je tender za solarnu elektranu Velje brdo.

Komentara: (1)
Bojan / 03.05.2021.

Bice dobro ako se sve zavr[i do 2035 god.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

3. maj 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

3. maj 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

3. maj 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

3. maj 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu