Električna energija

TE Pljevlja potrošila dozvoljenih 20.000 radnih sati

TE Pljevlja potrosila dozvoljenih 20.000 radnih sati

TE Pljevlja (slika: EPCG)

Objavljeno

30.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska agencija za životnu sredinu objavila je da je Termoelektrana (TE) Pljevlja, koja posluje u okviru Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), u prošloj godini potrošila dozvoljeni limit od 20.000 radnih sati, saopštila je crnogorska nevladina organizacija Green Home.

Iako je bilo izvesno da je TE Pljevlja iskoristila limit, ovo je prva zvanična potvrda da se tako nešto i desilo. Pljevlja je tako postala prva elektrana na ugalj u regionu koja je potrošila svoj limit, pa će rešenje za njen status biti važan i za ostale koje ga imaju i uveliko troše, a to su Kolubara A (Srbija), Kakanj (BiH), Tuzla (BiH) i Morava (Srbija).

U sličnoj situaciji kao i Pljevlja uskoro će biti još četiri termoelektrane u Srbiji i BiH

Limit su sve one dobile zbog opt-out mehanizma koji su ove zemlje izabrale kao način da ispune obavezu, koju imaju kao članice Energetske zajednice, da primene EU Direktivu o velikim ložištima, čiji je cilj smanjenje zagađenja vazduh. Iskorišćenje 20.000 radnih sati znači da bi elektrana trebalo da bude zatvorena sve dok ne bude modernizovana tako da može da ispoštuje standarde za emisije iz Direktive.

Inače, Green Home je još pre pet meseci, početkom oktobra, zatražio od Ministarstva ekonomije i EPCG da saopšte da li je TE Pljevlja iskoristila 20.000 radnih sati, i ako jeste šta će preduzeti.

Vlada pregovara o produžetku radnih sati, a Energetska zajednica najavljuje prekršajni postupak

Reagovanja nije bilo, a onda je izabrana nova Vlada Crne Gore, koja je saopštila da pregovara o dobijanju novog roka za gašenje TE Pljevlja. Odgovor je stigao veoma brzo tako što je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, izjavio da će biti pokrenuta prekršajna procedura protiv Crne Gore i i da ne veruje da će EU pristati na novi rok za gašenje.

Green Home: EPCG mora da zatvori elektranu ili da obavi rekonstrukciju

„TE Pljevlja je u 2018. i 2019. potrošila nešto više od 13,8 hiljada radnih sati, pa je, sa 7.194 sati u 2020. i zvanično prekršila međunarodnu obavezu prema Energetskoj zajednici, kojom se obavezala na 20.000 radnih sati u periodu od 1. januara 2018. do 31. decembra 2023“, saopštila je Green Home.

U ovoj organizaciji kažu da nisu poznati rezultati pregovora Vlade Crne Gore u vezi sa dobijanjem novih radnih sati, međutim poznat je stav direktora Energetske zajednice Janeza Kopača.

EPCG je u obavezi da nakon isteka 20.000 radnih sati zatvori termoelektranu ili obavi njenu rekonstrukciju, kako bi emisije zagađivača dovela u zakonski predviđene okvire, dodao je Green Home.

TE Pljevlja proizvodi 40 odsto električne energije u Crnoj Gori

Crnogorske vlasti su saopštile da elektrana neće stati, kao i da će biti modernizovana. EPCG je ugovor o rekonstrukciji potpisao juna prošle godine, a plan je bio da se svi radovi završe do 2023.

Koliko je TE Pljevlja važna za Crnu Goru govori podatak da sa svojih 225 megavata (MW) čini 25% proizvodnih kapaciteta Elektroprivrede CG, ali daje skoro 40% ukupne proizvodnje ove firme.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

30. mart 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

30. mart 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

30. mart 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

30. mart 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu