Životna sredina

Procurela vest o sporazumu Vlade Srbije i Evropske komisije o eksploataciji litijuma

Procurela vest o strateškom sporazumu Vlade i Evropske komisije koji obuhvata i litijum

Foto: István Mihály from Pixabay

Objavljeno

27.10.2023.

Država

,

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

27.10.2023.

Država

,

Komentari

1

Podeli

Vlada Srbije i Evropska komisija su potpisale pismo o namerama o pokretanju strateškog partnerstva za baterije i kritične sirovine, u koje spada i litijum, rečeno je Demostatu u Evropskoj komisiji. Informacija se pojavila mesec dana nakon potpisivanja i naišla na osudu aktivista i meštana okupljenih oko SEOS-a. Inače, najava rudarenja i u samoj EU nailazi na osudu javnosti, a pokrenuta je i peticija u Evropskom parlamentu protiv predloga novog Zakona o kritičnim sirovinama.

Država Srbija je potpisala dogovor sa Evropskom komisijom o strateškom partnerstvu koje uključuje eksploataciju litijuma, što je goruća tema u Srbiji. Ipak, komunikacija o ovom događaju je izostala.

Projektima ekstrakcije litijuma se protive aktivisti i meštani okupljeni oko Saveza ekoloških organizacija Srbije – SEOS, koji će u nedelju obeležiti drugu godišnjicu.

Srbija transponuje zakonodavstvo EU

Srbija i Evropska komisija su 22. septembra potpisale pismo o namerama o pokretanju strateškog partnerstva za baterije i kritične sirovine, u koje spada i litijum, otkrio je Demostat.

Kako je za ovaj portal rečeno u Generalnom direktoratu Evropske komisije za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća (DG GROW), Srbija se kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji nalazi u procesu usklađivanja svog zakonodavstva sa evropskim. A to uključuje i rudarske projekte.

Gorepomenuta medijska kuća prenosi i stav komisije, koja se zalaže za razvoj kapaciteta za preradu na mestu ekstrakcije, što je prema mišljenju nezavisnih eksperata i najproblematičniji deo u procesu jer je reč, kako kažu, o veoma prljavoj tehnologiji sa ogromnim negativnim uticajem na životnu sredinu.

Peticija protiv najavljenog evropskog Zakona o kritičnim sirovinama

Cilj predloženog Zakona o kritičnim sirovinama (CRMA) je da ubrza procedure otvaranja rudnika i dâ prvenstvo ekstrakciji i preradi strateških sirovina, kojih ima tridesetak.

Pokrenuta je peticija protiv ovog rešenja, uz obrazloženje da bi doveo do masovne ekspanzije rudarstva ne samo u EU, nego još i više van njenih granica.

Zakon bi doveo do masovne ekspanzije rudarstva u EU, ali još više i van njenih granica, tvrde aktivisti

Aktivisti zahtevaju da Evropski parlament i ministri industrije zemalja članica odbace Zakon o kritičnim sirovinama jer, kako navode, krši osnovna ljudska prava i prava životne sredine i „fokusira se na veliko rudarstvo, a ne na rešenja zasnovana na zdravlju svih živih bića“.

Peticija je upućena predsednici Evropskog parlamenta Roberti Mecoli, članovima Evropskog parlamenta, ministrima i predstavnicima industrije, Evropske komisije i Saveta EU.

Potpise prikupljaju Salvemos la Montaña iz Španije, Não às Minas iz Portugala, Marš sa Drine iz Srbije, OPSAL iz Čilea i Earth Thrive iz Velike Britanije i sa Balkana.

SEOS oštro o pismu o namerama

U Srbiji se projektima ekstrakcije litijuma više od dve godine protive aktivisti, građani i lokalne zajednice. Udruženja okupljena u SEOS oštro su prokomentarisala vest o potpisivanju pisma o namerama i usklađivanju sa zakonodavstvom EU.

„Svi oni koji ćute ili mlako reaguju na ovakve stvari su saučesnici i zajedno sa režimom učestvuju u kolonizaciji Srbije, a ćute svi osim nas, lokalnih boraca, koji imamo iskrene namere prema ovoj državi i borimo se da ne postanemo kolonija i deponija Evrope“, saopštili su aktivisti.

U SEOS-u su istakli da postoji razlika u standardima između zemalja EU i Srbije i da je ocena predstavnika Evropske komisije o usklađivanju zakonodavstva u oblasti rudarenja „blago rečeno licemerna“.

„Ovde su nedavno 1,000 puta smanjene takse za ispuštanje otpadnih voda. Ovde je dozvoljeno da se u reke ispuštaju neprerađene otpadne vode. Ovde je ukinuto pravo privatne svojine. Ovde ne postoji deponija opasnog otpada“, rekli su u SEOS-u.

Drugi godišnji sabor SEOS-a biće održan u Gornjim Nedeljicama 29. oktrobra, a glavna tema manifestacije su voda i vazduh kao resursi i njihovo očuvanje.

Komentara: (1)
Sonja / 14.12.2023.

Ni jedan komentar na ovako alarmantnu vest. Tragično!
Ima da nas nema, ako se naši „prijatelji“ i „strateški partneri“ pitaju…

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

27. oktobar 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

27. oktobar 2023. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

27. oktobar 2023. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

27. oktobar 2023. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici