Životna sredina

Pola miliona ljudi iz Evrope potpisalo peticiju protiv rudnika litijuma u Srbiji

rio tinto protest london ne damo jadar peticija potpisi

Foto: Marš sa Drine/Earth Thrive

Objavljeno

07.04.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

07.04.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Aktivisti ekoloških organizacija sa Madagaskara, iz Arizone, Srbije i Velike Britanije protestovali su u Londonu protiv projekta Jadar, kompanije Rio Tinto, ispred zgrade u kojoj se održava godišnja skupština akcionara ove rudarske firme. Oni su, takođe, predali 500.000 potpisa protiv rudnika litijuma u Srbiji prikupljenih preko peticija u Srbiji i Evropi.

Aktivisti su poslali jasnu poruku akcionarima Rio Tinta, koji ove godine obeležava 150 godina poslovanja: insistiranje kompanije da se nastavi sa zvanično otkazanim projektom Jadar samo će ojačati opoziciju i mogućnost društvenih nemira, noseći sa sobom finansijski i politički rizik, saopštile su organizacije Marš sa Drine i Earth Trive.

U protestu su učestvovale i međunarodne organizacije WeMove Europe i London Mining Network, koja je i organizovala dolazak aktivista iz Arizone, Srbije i sa Madagaskara. U Arizoni je planiran rudnik titanijuma, a na Madagaskaru već postoji rudnik bakra.

Aktivisti: Rio Tinto nije dobrodošao u Srbiju

Rio Tinto nije dobrodošao u Srbiju, poručili su aktivisti tokom protesta koji je deo kampanje Rio Tinto protiv ljudi, klime i prirode i međunarodnog dana akcije protiv ove kompanije.

Međunarodni dan akcije predstavlja znak protesta protiv neadekvatnih rudnika i planiranih investicija Rio Tinta širom sveta. Aktivisti su 500.000 potpisa odneli pred vrata sedišta Rio Tinta.

Petković: Borićemo se protiv vas, dok vas ne oteramo iz Srbije

Predstavnik Srbije u Londonu, Nebojša Petković, meštanin Gornjih Nedeljica i člana udruženja Ne damo Jadar, iskoristio je priliku da predstavnike Rio Tinta upita šta rade njihovi radnici u kancelarijama u Loznici i zašto umesto da napuste Srbiju jer je ukinut Prostorni plan i projekat zaustavljen, nastavljaju da kupuju imovinu od nesavesnih vlasnika.

„Došao sam da vam prenesem poruku da će se udruženje Ne damo Jadar boriti protiv vas dok vas ne oteramo iz Srbije, zajedno sa svim drugim ekološkim organizacijama“, poručio je Petković u Londonu.

On je kasnije rekoa da nije dobio konkretne odgovore, kao i da je pitao zašto insistiraju na projektu ako je srpska naučna javnost rekla da je njegova realizacija put u ekološku katastrofu, na šta mu je rečeno da to nije tačno.

„Podneli smo velike žrtve dosad, a spremni smo i na mnogo veće u budućnosti. Mora da im bude jasno da Jadar ne sme pasti“, poručio je Petković.

Lujić: Korporacije ne vole da se povezuju sa ekocidom

Osim Petkovića pitanje čelnicima Rio Tinta uputila je i Zoe Lujić, osnivač Earth Thrive, koji je član mreže London Mining Network. Ona je postavila pitanje u vezi sa uništenjem prirode i ekocidom koje bi rudnik izazvao, obzirom da u tom, jako biološki raznovrsnom području, živi više od 140 zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta, od kojih je više od 60 zaštićeno po Bernskoj Konvenciji.

Lujić kaže da korporacije posebno ne vole da budu povezane sa terminom ekocid, kao i da je Dominik Barton, predsednik Rio Tinta, odgovorio da će u Srbiji bidi otvoren podzemni rudnik i neće biti ekocida.

Jakob Stausholm, direktor Rio Tinto, naveo je da će biti primenjeni najviši standardi, da razumeju zabrinutosti građana i da će na kraju upravo građani Srbije odlučiti o sudbini rudnika, što će oni poštovati.

Komentara: (1)
Zivko / 15.04.2023.

Mala je Srbia za taj mega projekat,Cela Australija je imala proizvodnju u 2022 god 60 000 t,a istovetne kolicine su planirali da kopaju u Jadru.Tako da Rio Tinto i ostali mars iz Srbije💪💪

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

francuske-firme-ce-graditi-prvo-beogradsko-postrojenje-za-preciscavanje-otpadnih-voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

7. april 2023. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

7. april 2023. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik

rio-tinto-protest-jadarit

Aktivisti neće dozvoliti Rio Tintu da radi litijuma okupira najplodnije zemljište

7. april 2023. - Univerzitetski profesori i ekološki aktivisti upozoravaju da neće dozvoliti "korporativno zauzimanje" najplodnijeg zemljišta radi proizvodnje litijuma

Olimpijskih igara 2024, Pariz

Olimpijske igre u Parizu biće najodrživije do sada

7. april 2023. - Organizatori Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje se održavaju u Parizu od 26. jula do 11. avgusta tvrde da će biti najodrživije do sada