Životna sredina

Ćuta: Bude li se ponovo pojavio Rio Tinto, imaćete Gazelu i blokadu cele Srbije

Cuta Kljucna rec 2022 je pobuna

Foto: Zajedno/Facebook

Objavljeno

28.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta iz stranke Zajedno optužio je vlast da je prodala resurse strancima i pozvao ekološke organizacije i stanovništvo na pobunu protiv rudarskih projekata. „Mi to mirno nećemo gledati. Bude li se ponovo pojavio Rio Tinto, imaćete Gazelu i blokadu cele Srbije“, zapretio je.

Nova Vlada Srbije se suočava s nezadovoljstvom ekoloških aktivista i lokalnog stanovništva zbog rudarskih projekata kao i stara, samo što oni sada takođe imaju predstavnike u Narodnoj skupštini. Predsednik parlamentarnog Odbora za zaštitu životne sredine i kopredsednik stranke Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da će sledeća sednica odbora biti održana u Loznici. Rio Tinto i dalje radi na tamošnjem projektu iskopavanja i prerade litijuma iako ga je država u januaru formalno prekinula.

Skupština još na dnevni red nije stavila narodnu inicijativu o trajnoj zabrani istraživanja i iskopavanja litijuma, ističe Aleksandar Jovanović Ćuta

Jovanović je na raspravi pred glasanje za izbor nove vlade pozvao i druge poslanike i ministre da dođu na sednicu i objasne kako to da kompanija i dalje ima kancelariju u Gornjim Nedeljicama. Dalje, upozorio je da Narodna skupština još na dnevni red nije stavila narodnu inicijativu o trajnoj zabrani istraživanja i iskopavanja litijuma koju je potpisalo 40.000 građana, iako joj je to zakonska obaveza.

Jovanović, jedan od predvodnika dvogodišnjih protesta protiv Rio Tintovog projekta Jadar, optužio je vlast da radi za strane interese. „Srbija je jedna tempirana ekološka bomba. Vi ste Rusima dali naš gas i naftu. Kinezima ste dali naš bakar i zlato. I sad treba namiriti još jednog predatora, a on se zove Rio Tinto. U novom prostornom planu ima više od 50 rudnika“, izjavio je.

Pritom su odobrena istraživanja za 70 potencijalnih rudnika zlata i više od 60 rudnika litijuma, naveo je Jovanović.

Srbija je jedna tempirana ekološka bomba, upozorio je predsednik skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine

„To je 15 posto naše teritorije. Pa da li vi mislite da ćemo mi mirno gledati kako vaši strani pajtosi pljačkaju naše zlato, naš litijum i naše prirodne resurse? A seljacima ste namenili sudbinu ekoloških izbeglica. Ja pozivam sve ekološke organizacije, sve građane. Postoji ključna reč za 2022, ona glasi pobuna. Mi to mirno nećemo gledati. Bude li se ponovo pojavio Rio Tinto, imaćete Gazelu i blokadu cele Srbije“, naveo je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija uvodi zabranu unistavanja neprodate odece i obuce

Evropska unija će zabraniti uništavanje neprodate odeće i obuće

28. oktobar 2022. - EU donosi nova pravila o ekodizajnu kako bi osigurala da proizvodi postanu ekološki prihvatljiviji kao i da se roba lakše popravlja i reciklira

Vulcan Energy Nemackoj prvo postrojenje proizvodnju litijuma Evropi

Vulcan Energy u Nemačkoj otvorio prvo postrojenje za proizvodnju litijuma u Evropi

28. oktobar 2022. - Vulcan Energy je sagradio postrojenje za optimizaciju ekstrakcije litijuma – LEOP, koje ga izdvaja iz geotermalnih voda u dolini Gornje Rajne

Nivo zagađenosti vazduha u Evropi znatno izanad preporuka SZO

Svaki osmi smrtni slučaj u Srbiji pripisan zagađenom vazduhu

28. oktobar 2022. - Zagađenje vazduha u Evropi je znatno iznad preporučenih vrednosti SZO, pokazuje novi izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu.

Narandžasta nedelja, 48er-Tandler, Beč

Narandžasta nedelja u Beču: umesto kupovine novog, popravite staro

28. oktobar 2022. - Bečka gradska čistoća u svojim prodavnicama 48er-Tandler organizuje Narandžastu nedelju, posvećenu ponovnom korišćenju i popravkama robe