Životna sredina

Ćuta: Bude li se ponovo pojavio Rio Tinto, imaćete Gazelu i blokadu cele Srbije

Cuta Kljucna rec 2022 je pobuna

Foto: Zajedno/Facebook

Objavljeno

28.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta iz stranke Zajedno optužio je vlast da je prodala resurse strancima i pozvao ekološke organizacije i stanovništvo na pobunu protiv rudarskih projekata. „Mi to mirno nećemo gledati. Bude li se ponovo pojavio Rio Tinto, imaćete Gazelu i blokadu cele Srbije“, zapretio je.

Nova Vlada Srbije se suočava s nezadovoljstvom ekoloških aktivista i lokalnog stanovništva zbog rudarskih projekata kao i stara, samo što oni sada takođe imaju predstavnike u Narodnoj skupštini. Predsednik parlamentarnog Odbora za zaštitu životne sredine i kopredsednik stranke Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da će sledeća sednica odbora biti održana u Loznici. Rio Tinto i dalje radi na tamošnjem projektu iskopavanja i prerade litijuma iako ga je država u januaru formalno prekinula.

Skupština još na dnevni red nije stavila narodnu inicijativu o trajnoj zabrani istraživanja i iskopavanja litijuma, ističe Aleksandar Jovanović Ćuta

Jovanović je na raspravi pred glasanje za izbor nove vlade pozvao i druge poslanike i ministre da dođu na sednicu i objasne kako to da kompanija i dalje ima kancelariju u Gornjim Nedeljicama. Dalje, upozorio je da Narodna skupština još na dnevni red nije stavila narodnu inicijativu o trajnoj zabrani istraživanja i iskopavanja litijuma koju je potpisalo 40.000 građana, iako joj je to zakonska obaveza.

Jovanović, jedan od predvodnika dvogodišnjih protesta protiv Rio Tintovog projekta Jadar, optužio je vlast da radi za strane interese. „Srbija je jedna tempirana ekološka bomba. Vi ste Rusima dali naš gas i naftu. Kinezima ste dali naš bakar i zlato. I sad treba namiriti još jednog predatora, a on se zove Rio Tinto. U novom prostornom planu ima više od 50 rudnika“, izjavio je.

Pritom su odobrena istraživanja za 70 potencijalnih rudnika zlata i više od 60 rudnika litijuma, naveo je Jovanović.

Srbija je jedna tempirana ekološka bomba, upozorio je predsednik skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine

„To je 15 posto naše teritorije. Pa da li vi mislite da ćemo mi mirno gledati kako vaši strani pajtosi pljačkaju naše zlato, naš litijum i naše prirodne resurse? A seljacima ste namenili sudbinu ekoloških izbeglica. Ja pozivam sve ekološke organizacije, sve građane. Postoji ključna reč za 2022, ona glasi pobuna. Mi to mirno nećemo gledati. Bude li se ponovo pojavio Rio Tinto, imaćete Gazelu i blokadu cele Srbije“, naveo je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nexe cement co2 contessa projekat Thyssenkrupp

Nexe projektom CO₂NTESSA planira da ozeleni proizvodnju cementa

28. oktobar 2022. - Kompanija namerava da implementira oxyfuel tehnologiju kao rešenje za dugoročnu eliminaciju emisija CO2 u svojim pogonima

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

28. oktobar 2022. - Uporedo sa obeležavanjem Svetskog dana voda održava se Konferencija UN-a o vodama, dok su inicijative proglasile Manifest vodne pravde.

beo cista energija vinca spaljivanje otpada tretiranje otpada

U Srbiji je počelo da radi postrojenje za dobijanje energije iz otpada: ko će ga i kako kontrolisati

28. oktobar 2022. - Pre mesec ipo u Srbiji je započelo spaljivanje otpada zarad dobijanja električne i toplotne energije - aktivnost koja je novina za ceo region

Svetski dan šuma 2023: zdrave šume za zdrave ljude

Međunarodni dan šuma 2023: zdrave šume za zdrave ljude

28. oktobar 2022. - Zdrave šume su od vitalnog značaja za sve aspekte zdrave planete, od sredstava za život i ishrane do očuvanja i zaštite životne sredine