Životna sredina

SEOS tvrdi da je obustavljanje projekta Jadar farsa; investitor nastavlja po planu i čeka formiranje nove vlade

Rio Tinto rad studiji izvodljivosti projekat Jadar

Foto: iStock

Objavljeno

10.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon što je Savez ekoloških organizacija Srbije, poznatiji kao SEOS, poslednjih dana nekoliko puta ukazao na neistinitost tvrdnje državnog vrha o odustajanju od projekta Jadar te da Rio Tinto i dalje radi po svom planu, oglasila se i njegova ćerka kompanija. U saopštenju ističe da u skladu sa ranije preuzetim obavezama namerava da završi internu studiju izvodljivosti za projekat Jadar i da čeka formiranje nove vlade.

Iako je Vlada Srbije u januaru objavila da će Rio Tintov projekat biti obustavljen, aktivistkinje i aktivisti okupljeni u Savezu ekoloških organizacija Srbije (SEOS) tvrde da je kompanija nastavila da posluje u Srbiji kao da odluka nije doneta i da kompanija sa američkim Bechtelom i dalje dogovara idejno rešenje i radi na pronalaženju partnera za postavljanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Ovaj pokret je objavio skrinšot, kako se u saopštenju navodi, imejla od 8. avgusta u kojem Bechtel od primaoca, čije su ime i adresa zamrljani, traži da pošalje ponudu za izgradnju prečistača otpadnih voda.

Rio Tinto s američkom kompanijom Bechtel na projektu Jadar sarađuje još od 2018. godine

Odgovarajući na optužbe aktivista, Rio Tinto je saopštio da je još 2018. s Bechtelom potpisao ugovor o upravljanju projektom. Štaviše, kompanija navodi da trenutno isključivo radi na ispunjavanju „prethodno preuzetih obaveza“ i da u njih ulazi završavanje interne studije izvodljivosti. Rio Tinto poručuje da je neophodno da prikupi „sve projektne podatke od relevantnih kompanija, kako bi studija izvodljivosti bila u skladu sa tehničkim standardima, kao i standardima zaštite životne sredine“.

Studija izvodljivosti je trebalo da obuhvati studiju uticaja na životnu sredinu, čiji su delovi procureli u februaru.

Najveća rudarska kompanija na svetu, kojoj je ovo prvo iskustvo u sferi litijuma, ne krije nadu da će po imenovanju nove vlade moći da nastavi s pripremama za otvaranje rudnika jadarita i postrojenja za preradu te rude.

Njena ćerka firma u Srbiji Rio Sava Exploration je početkom meseca zvanično postala vlasnik deset parcela u zoni zamišljenog rudnika, pokazali su podaci iz katastra. SEOS je od formalnog prekida administrativnog postupka ukazivao na pritiske vlasti i kompanije na protivnike projekta, najviše putem tužbi, kao i na niz aktivnosti iz kojih se može zaključiti da on nije obustavljen.

SEOS je od formalne obustave izdavanja dozvola više puta skretao pažnju na tužbe protiv svojih pripadnika i pripadnica te na aktivnosti iz kojih se može zaključiti da Rio Tinto i dalje radi na projektu

Marijana Petković iz udruženja Ne damo Jadar izjavila je da su nove parcele u neposrednoj zoni uticaja rudarskih aktivnosti. „Oni sad kreću u tu zonu. Oni ništa nisu otkazali. Sve svoje kancelarije renoviraju i, jednostavno, oni se vraćaju na velika vrata, baš onako kako su i obaveštavali u evropskim, australijskim medijima – da čekaju konstituisanje vlade“, kazala je.

Organizacije Marš sa Drine i Ne damo Jadar iz SEOS-a su pre mesec dana s drugim grupama iz Srbije i sveta objavile Jadarsku deklaraciju za međunarodnu solidarnost u borbi protiv eksploatacije litijuma i za zaštitu životne sredine.

Vlada je odluku o prekidu izdavanja dozvola i drugih dokumenata za taj projekat litijuma donela nakon višemesečnih protesta širom Srbije.

SEOS sprema žalbu Ustavnom sudu jer Narodna skupština Srbije još nije verifikovala 38.000 potpisa prikupljenih u okviru narodne inicijative da se trajno zabrani istraživanje i iskopavanje litijuma i bora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

10. avgust 2022. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

10. avgust 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

10. avgust 2022. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

10. avgust 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu