Životna sredina

SEOS ukazuje da je obustavljanje projekta Jadar farsa, investitor nastavlja po planu i čeka formiranje nove vlade

Rio Tinto rad studiji izvodljivosti projekat Jadar

Foto: iStock

Objavljeno

10.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon što je Savez ekoloških organizacija, poznatiji kao SEOS, poslednjih dana nekoliko puta izašao u javnost i ukazao da je obećanje državnog vrha o odustajanju od projekta Jadar samo prazno obećanje, a da kompanija Rio Tinto u Srbiji radi kao da projekat teče po planu, oglasila se i ćerka kompanija. U saopštenju ističe da u skladu sa ranije preuzetim obavezama namerava da završi internu studiju izvodljivosti za projekat Jadar i da čeka formiranje nove vlade.

Iako je Vlada Srbije u januaru objavila da će Rio Tintov projekat biti obustavljen, aktivistkinje i aktivisti okupljeni u Savezu ekoloških organizacija Srbije (SEOS) tvrde da je kompanija nastavila da posluje u Srbiji kao da odluka nije doneta i da kompanija sa američkim Bechtelom i dalje dogovara idejno rešenje i radi na pronalaženju partnera za postavljanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Ovaj pokret je objavio skrinšot, kako se u saopštenju navodi, imejla od 8. avgusta u kojem Bechtel od primaoca, čije su ime i adresa zamrljani, traži da pošalje ponudu za izgradnju prečistača otpadnih voda.

Rio Tinto s američkom kompanijom Bechtel na projektu Jadar sarađuje još od 2018. godine

Odgovarajući na optužbe aktivista, Rio Tinto je saopštio da je još 2018. s Bechtelom potpisao ugovor o upravljanju projektom. Štaviše, kompanija navodi da trenutno isključivo radi na ispunjavanju „prethodno preuzetih obaveza“ i da u njih ulazi završavanje interne studije izvodljivosti. Rio Tinto poručuje da je neophodno da prikupi „sve projektne podatke od relevantnih kompanija, kako bi studija izvodljivosti bila u skladu sa tehničkim standardima, kao i standardima zaštite životne sredine“.

Studija izvodljivosti je trebalo da obuhvati studiju uticaja na životnu sredinu, čiji su delovi procureli u februaru.

Najveća rudarska kompanija na svetu, kojoj je ovo prvo iskustvo u sferi litijuma, ne krije nadu da će po imenovanju nove vlade moći da nastavi s pripremama za otvaranje rudnika jadarita i postrojenja za preradu te rude.

Njena ćerka firma u Srbiji Rio Sava Exploration je početkom meseca zvanično postala vlasnik deset parcela u zoni zamišljenog rudnika, pokazali su podaci iz katastra. SEOS je od formalnog prekida administrativnog postupka ukazivao na pritiske vlasti i kompanije na protivnike projekta, najviše putem tužbi, kao i na niz aktivnosti iz kojih se može zaključiti da on nije obustavljen.

SEOS je od formalne obustave izdavanja dozvola više puta skretao pažnju na tužbe protiv svojih pripadnika i pripadnica te na aktivnosti iz kojih se može zaključiti da Rio Tinto i dalje radi na projektu

Marijana Petković iz udruženja Ne damo Jadar izjavila je da su nove parcele u neposrednoj zoni uticaja rudarskih aktivnosti. „Oni sad kreću u tu zonu. Oni ništa nisu otkazali. Sve svoje kancelarije renoviraju i, jednostavno, oni se vraćaju na velika vrata, baš onako kako su i obaveštavali u evropskim, australijskim medijima – da čekaju konstituisanje vlade“, kazala je.

Organizacije Marš sa Drine i Ne damo Jadar iz SEOS-a su pre mesec dana s drugim grupama iz Srbije i sveta objavile Jadarsku deklaraciju za međunarodnu solidarnost u borbi protiv eksploatacije litijuma i za zaštitu životne sredine.

Vlada je odluku o prekidu izdavanja dozvola i drugih dokumenata za taj projekat litijuma donela nakon višemesečnih protesta širom Srbije.

SEOS sprema žalbu Ustavnom sudu jer Narodna skupština Srbije još nije verifikovala 38.000 potpisa prikupljenih u okviru narodne inicijative da se trajno zabrani istraživanje i iskopavanje litijuma i bora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Aktivan vikend za posmatranje ptica u Srbiji

Prvi vikend u oktobru rezervišite za posmatranje ptica

26 септембра 2022 - Na tridesetak lokacija u Srbiji tokom sledećeg vikenda biće organizovani besplatni izleti posmatranja ptica za...

Nis zapoceo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju

Niš započeo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju do 2050. – prilika za konsultante

26 септембра 2022 - Mapa puta bi trebalo da bude u skladu sa planovima i propisima Evropske unije, navodi se u javnom pozivu za izbor firme koja će je napisati

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju