Životna sredina

SEOS tvrdi da je obustavljanje projekta Jadar farsa; investitor nastavlja po planu i čeka formiranje nove vlade

Rio Tinto rad studiji izvodljivosti projekat Jadar

Foto: iStock

Objavljeno

10.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon što je Savez ekoloških organizacija Srbije, poznatiji kao SEOS, poslednjih dana nekoliko puta ukazao na neistinitost tvrdnje državnog vrha o odustajanju od projekta Jadar te da Rio Tinto i dalje radi po svom planu, oglasila se i njegova ćerka kompanija. U saopštenju ističe da u skladu sa ranije preuzetim obavezama namerava da završi internu studiju izvodljivosti za projekat Jadar i da čeka formiranje nove vlade.

Iako je Vlada Srbije u januaru objavila da će Rio Tintov projekat biti obustavljen, aktivistkinje i aktivisti okupljeni u Savezu ekoloških organizacija Srbije (SEOS) tvrde da je kompanija nastavila da posluje u Srbiji kao da odluka nije doneta i da kompanija sa američkim Bechtelom i dalje dogovara idejno rešenje i radi na pronalaženju partnera za postavljanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Ovaj pokret je objavio skrinšot, kako se u saopštenju navodi, imejla od 8. avgusta u kojem Bechtel od primaoca, čije su ime i adresa zamrljani, traži da pošalje ponudu za izgradnju prečistača otpadnih voda.

Rio Tinto s američkom kompanijom Bechtel na projektu Jadar sarađuje još od 2018. godine

Odgovarajući na optužbe aktivista, Rio Tinto je saopštio da je još 2018. s Bechtelom potpisao ugovor o upravljanju projektom. Štaviše, kompanija navodi da trenutno isključivo radi na ispunjavanju „prethodno preuzetih obaveza“ i da u njih ulazi završavanje interne studije izvodljivosti. Rio Tinto poručuje da je neophodno da prikupi „sve projektne podatke od relevantnih kompanija, kako bi studija izvodljivosti bila u skladu sa tehničkim standardima, kao i standardima zaštite životne sredine“.

Studija izvodljivosti je trebalo da obuhvati studiju uticaja na životnu sredinu, čiji su delovi procureli u februaru.

Najveća rudarska kompanija na svetu, kojoj je ovo prvo iskustvo u sferi litijuma, ne krije nadu da će po imenovanju nove vlade moći da nastavi s pripremama za otvaranje rudnika jadarita i postrojenja za preradu te rude.

Njena ćerka firma u Srbiji Rio Sava Exploration je početkom meseca zvanično postala vlasnik deset parcela u zoni zamišljenog rudnika, pokazali su podaci iz katastra. SEOS je od formalnog prekida administrativnog postupka ukazivao na pritiske vlasti i kompanije na protivnike projekta, najviše putem tužbi, kao i na niz aktivnosti iz kojih se može zaključiti da on nije obustavljen.

SEOS je od formalne obustave izdavanja dozvola više puta skretao pažnju na tužbe protiv svojih pripadnika i pripadnica te na aktivnosti iz kojih se može zaključiti da Rio Tinto i dalje radi na projektu

Marijana Petković iz udruženja Ne damo Jadar izjavila je da su nove parcele u neposrednoj zoni uticaja rudarskih aktivnosti. „Oni sad kreću u tu zonu. Oni ništa nisu otkazali. Sve svoje kancelarije renoviraju i, jednostavno, oni se vraćaju na velika vrata, baš onako kako su i obaveštavali u evropskim, australijskim medijima – da čekaju konstituisanje vlade“, kazala je.

Organizacije Marš sa Drine i Ne damo Jadar iz SEOS-a su pre mesec dana s drugim grupama iz Srbije i sveta objavile Jadarsku deklaraciju za međunarodnu solidarnost u borbi protiv eksploatacije litijuma i za zaštitu životne sredine.

Vlada je odluku o prekidu izdavanja dozvola i drugih dokumenata za taj projekat litijuma donela nakon višemesečnih protesta širom Srbije.

SEOS sprema žalbu Ustavnom sudu jer Narodna skupština Srbije još nije verifikovala 38.000 potpisa prikupljenih u okviru narodne inicijative da se trajno zabrani istraživanje i iskopavanje litijuma i bora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

2024 BEF vizual

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

10. avgust 2022. - Ukoliko ulogu svoje organizacije ili kompanije vidite kao važnu i lidersku u energetskoj tranziciji, a na tržište regiona računate, BEF 2024 je mesto na kojem morate biti prisutni 

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

10. avgust 2022. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

10. avgust 2022. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

10. avgust 2022. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici