Životna sredina

Biro Bernske Konvencije u pripravnosti, prati mogući razvoj projekta Rio Tinta u Srbiji

bernska konvencija jadar rudnik litijum zalba rio tinto

Foto: Zaštitimo Jadar i Rađevinu/Facebook

Objavljeno

15.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Biro Bernske Konvencije o zaštiti flore faune i divljih staništa odlučio je da žalbu domaćih i evropskih nevladinih organizacija protiv Vlade Srbije, u vezi sa projektom „Jadar“, stavi u pripravnost što znači da će pažljivo posmatrati dalji razvoj situacije i otvoriti prekršajnu proceduru ukoliko se projekat obnovi, saopštila je organizacija Earth Thrive. Ova poruka je veoma važna s obzirom na sumnje meštana i građana da projekat nije zaustavljen, kako je saopštila Vlada Srbije, ali i najava Rio Tinta da je spreman da opet pregovara o jadaritu.

Zoe Lujić, osnivač i direktor organizacije Earth Thrive, i Marija Alimpić, iz udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu, kažu za Balkan Green Energy News, da je Biro Bernske Konvencije o zaštiti flore faune i divljih staništa u svom odgovoru Vladi Srbije naveo da je zabrinut zbog značajnih negativnih efekata koji bi izgradnja rudnika litijuma imala na zaštićene divlje vrste i staništa, imajući u vidu ekološku vrednost tog područja.

Srbija je, inače, potpisnik Bernske Konvencije koja je pravno obavezujuća. Žalbu protiv Vlade Srbije u vezi sa projektom kompanije Rio Tinto podnela je evropska organizacija Earth Thrive, u saradnji sa Earth Law Center i lokalnim udruženjem Zaštitimo Jadar i Rađevinu.

Žalba je podneta zbog potencijalnog ugrožavanja zaštićenih vrsta u području u kojem je planirana eksploatacija i prerada jadarita

Nevladine organizacije su to uradile u septembru prošle godine zbog potencijalnog ugrožavanja zaštićenih vrsta u području u kojem je planirana eksploatacija i prerada rude jadarita. Nekoliko nedelja pre roka za odgovor, krajem januara, Vlada Srbije je donela odluku da obustavi projekat u dolini reke Jadar.

Biro Bernske konvencije je slučaj stavio u pripravnost, i u dopisu Ministarstvu zaštite životne sredine naveo da je zadovoljan što je Vlada zatvorila projekat, ali da je spreman da prekršajnu proceduru pokrene ako bi se projekat nastavio.

Zoe Lujić navodi da je Earth Thrive poslala dopis Sekretarijatu Bernske Konvencije da ih obavesti da je odgovor Vlade Srbije nepotpun i nejasan zbog čega sumnjaju u iskrenost odluke Vlade Srbije da zaustavi projekat.

Marija Alimpić kaže da u odgovoru Biroa piše da se od vlasti Republike Srbije očekuje da dostavi izveštaj o napretku ukidanja projekta „Jadar“ i pratećih odluka i zahteva, kao i izveštaj o zahtevu za izdavanje eksploatacionog polja kompaniji Rio Sava Exploration. Sekretarijat je, takođe, naložio Vladi Srbije da podnosi redovne izveštaje o stanju projekta i bilo kojim promenama u vezi sa time.

Lujić: sa ovakvom pažnjom i podrškom, mislimo da profit nema šansi

U organizaciji Earth Thrive ističu da su zadovoljni odlukom Biroa, koja je najbolja moguća koju je mogao da donese u ovom trenutku, i dodaju da je ovo mali pravni korak napred ka trajnoj zaštiti tog predela od rudarenja što je njihov krajnji cilj.

„Lokalne zajednice i organizacije širom zemlje i šire pomno prate stanje stvari na terenu imajući u vidu da je kompanija jasno stavila do znanja da će nastaviti da pokušava da implementira projekat. Osim svih nas, sada i Biro Bernske Konvencije pomno prati šta se dešava u Jadru. Sa ovakvom pažnjom i podrškom, mislimo da profit nema šansi i da će združeno prevagnuti pravo prirode da živi slobodno i pravo ljudi na zdravo okruženje“, kaže Zoe Lujić.

Alimpić: prekretnica u odbrani krajeva Srbije kojima prete štetne tehnologije

Marija Alimpić ističe da je Sekretarijat doneo i odluku da se o žalbi opet odlučuje tokom zasedanja u aprilu sledeće godine.

„Upravo za takvu odluku udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu je molilo Sekretarijat i od njih zahtevalo u podnesku koji je poslat samostalno nakon dobijanja odgovora Vlade Srbije na žalbu, a to je da nastavi proces i donese krajnju odluku“, navodi Alimpić.

Ona naglašava da je ovo važno jer bi analogijom odluka po ovoj žalbi mogla dalje da odbrani sve ugrožene krajeve Srbije kojima prete štetne tehnologije.

Mogući zabrinjavajući uticaji na 68 vrsta zaštićenih Bernskom Konvencijom

Zahvalnost, kako kaže, dugujemo biodiverzitetu, svim biljkama i životinjama i sveukupnosti života na području Rađevine i Jadra, Cera i Iverka. Alimpić navodi i da je zahvaljujući podnesku koji su podneli zemljište u Jadru vraćeno iz kategorije građevinskog u poljoprivredno i šumsko.

Inače, u žalbi se tvrdi da Republika Srbija nije obezbedila adekvatne i neophodne legalne i administrativne mere da zaštiti divlje vrste flore i faune, uključujući vrste koje su na listi za zaštitu Bernske konvencije.

„Ograničene javno dostupne informacije ukazuju da bi rudnik izazvao široke negativne uticaje na životinje, biljke i prirodna staništa. Posebno su zabrinjavajući uticaji na 68 vrsta zaštićenih Konvencijom koje žive između Predela izuzetnih odlika Tršić-Tronoša i NATURA2000/Emerald predela Cerskih planina i Donje Podrinje (RS023IBA)“, navodi se u žalbi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

mikroplastika-zabrana-EU

EU zabranjuje proizvode koji sadrže dodatu mikroplastiku

15. jun 2022. - Procenjuje se da će ovom zabranom biti sprečeno ispuštanje u životnu sredinu oko pola miliona tona mikroplastike

Zamenite stari papir za sadnice

Zamenite stari papir za sadnice cveća

15. jun 2022. - U želji da promovišu i podstaknu reciklažu starog papira i ove godine "Inženjeri zaštite životne sredine" organizovaće akciju zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća..

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

15. jun 2022. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

Građani Evropske unije izloženi nivou bisfenola A iznad prihvatljivog za zdravlje

Opasni bisfenol A pronađen u organizmu skoro svih ispitanika u Evropi

15. jun 2022. - Bisefol A ima štetan efekat na ljudsko zdravlje i izaziva endokrine poremećaje, a koristi se u najvećem broju pakovanja za hranu i piće.