Životna sredina

Ristić: Da bi se iz jadarita izvadili litijum i bor, potrebno je 1.100 tona koncentrovane sumporne kiseline dnevno

Ratko Ristic Jadarit najgora forma rude litijuma

Foto: RTS

Objavljeno

14.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Profesor Šumarskog fakulteta i prorektor Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić upozorio je na opasnost od formalno ukinutog projekta Jadar kompanije Rio Tinto po živi svet u tom kraju kao i od pogubnog zagađivanja Drine i Save. „Jadarit jeste jedinstven mineral, ali to je najgora moguća forma, koja sadrži litijum i bor. Da biste iz toga izvadili litijum i bor, treba vam, prema studiji Rio Tinta, dnevno 1.100 tona koncentrovane sumporne kiseline, nekoliko desetina tona eksploziva za podzemnu eksploataciju“, naveo je.

U prvom javnom sučeljavanju pripadnika akademske zajednice na RTS-u otkad su u Srbiji, pre više od dve godine, počeli protesti protiv istraživanja i eksploatacije litijuma, pristalice i protivnici Rio Tintovog projekta Jadar nisu našli zajednički jezik. Vlada Srbije je u međuvremenu objavila da ukida sve dozvole, ali aktivisti i aktivistkinje gotovo svakodnevno izlaze sa dokazima da je kompanija nastavila s aktivnostima i da država nije ispunila obećanje.

Rudnici litijuma se u svetu po pravilu otvaraju u pustinjama i nenaseljenim oblastima, a nigde u gusto naseljenom kraju kao što je onaj kod Loznice, naglasio je profesor Šumarskog fakulteta i prorektor Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić.

Ristić: Autori studije uticaja na biodiverzitet sa Biološkog fakulteta preporučili su da se projekat ne realizuje

„Jadarit jeste jedinstven mineral, ali to je najgora moguća forma, koja sadrži litijum i bor. Da biste iz toga izvadili litijum i bor, treba vam, prema studiji Rio Tinta, dnevno 1.100 tona koncentrovane sumporne kiseline, nekoliko desetina tona eksploziva za podzemnu eksploataciju. I predviđeno je, studijom Rio Tinta, da će doći do sleganja 850 hektara terena,“ izjavio je. Ristić je podsetio i da su autori studije uticaja na biodiverzitet sa Biološkog fakulteta preporučili da se projekat ne realizuje i obrazložili da bi došlo do pomora živog sveta.

„Taj kraj nosi najkvalitetnije rezerve podzemnih voda, kvaliteta za vodosnabdevanje stanovništva, u zapadnoj Srbiji. Prema studiji Rio Tinta, predviđena je jedna deponija zapremine 10 miliona metara kubnih upravo u priobalju Jadra i Korenite, sa vrlo visokim rizikom od procurivanja toksičnih materija u podzemlje, zagađenja tih rezervi podzemnih voda i, ukoliko dođe do bujičnih poplavnih talasa, dospevanja u Jadar, Drinu, Savu i ugrožavanja Šapca i Beograda. Druga deponija je predviđena na potoku Štavica, tako što bi se podigla brana visine 17 metara i nekoliko miliona metara kubnih otpada tu deponovalo“, kazao je Ristić.

Jedna deponija je predviđena u priobalju Jadra i Korenite, sa vrlo visokim rizikom od procurivanja toksičnih materija

Pored drugih primera ekoloških katastrofa u svetu i kod nas, istakao je primer rudnika Mount Polley kompanije Imperial Metals u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi. Godine 2014. došlo je do provaljivanja brane i isteklo je 25 miliona kubnih metara kontaminirane vode i jalovine.

„Zagađene su sve površinske i podzemne vode, ugroženo je vodosnabdevanje, izbrisan je biodiverzitet. I niko nije kriv, sve je po zakonu“, dodao je Ristić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno

Seča stabala na Šodrošu je monstruozna, opisala potresena učesnica protesta

14. oktobar 2022. - Na Šodrošu u Novom Sadu je posečeno 140 autohotonih stabala na trasi za izgradnju četvrtog gradskog mosta

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

14. oktobar 2022. - Građani, kompanije i ustanove će 25. marta u 20.30 časova pogasiti svetla na jedan sat radi simbolične podrške planeti i podizanja svesti.

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

14. oktobar 2022. - Evropska komisija je usvojila predlog direktiva o grinvošingu i pravu na popravku sa ciljem da zaštiti potrošače i životnu sredinu

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka u Grčkoj

14. oktobar 2022. - Nadležne institucije u Grčkoj su se opredelile u korist zaštite ptica i dale negativno mišljenje o izgradnji vetroparka u Akarnaniji