Životna sredina

Aktivisti zabrinuti nakon glasanja u Evropskom parlamentu o Zakonu o kritičnim sirovinama

Foto: EC - Audiovisual Service / Christophe Licoppe

Objavljeno

15.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon što je Evropski parlament zauzeo stav o predlogu Zakona o kritičnim sirovinama, organizacije civilnog društva iz niza regiona uključujući Srbiju, Evropu, Latinsku Ameriku i Australiju reagovale su zajedničkim saopštenjem. Poruka evropskim institucijama glasi: prestanite da prodajete ljude i prirodu rudarskoj industriji.

„Evropska komisija je otkrila zlatnu žicu u eksploataciji ruda! Želi da napravi prolaz velikom, industrijskom rudarstvu u čitavoj Evropi i šire“, saopštile su ekološke organizacije nakon što je Evropski parlament izglasao svoju pregovaračku poziciju o Zakonu o kritičnim sirovinama – Critical Raw Materials Act (CRMA).

Zakon je predložila Evropska komisija, dok bi Evropski parlament i Savet Evropske unije (resorni ministri iz država članica) trebalo da se o njemu usaglase do kraja godine. Ekološke organizacije su ranije ocenile da se njime omogućava kršenje ekoloških i ljudskih prava.

„U partnerstvu sa rudarskim lobijem“ iznet je plan za povećanje proizvodnje automobila pod okriljem ekološke održivosti, čime bi evropski proizvođači automobila i rudarska industrija ostvarili profit, prokomentarisali su zaštitnici životne sredine u svom saopštenju.

Predloženo je ubrzavanje procesa izdavanja dozvola za rudarske projekte

Brzina rada na zakonu i nedovoljna uključenost civilnog društva u donošenje odluka izazivaju zabrinutost ekoloških aktivista. Parlament je nedavno najavio glasanje za tekuću nedelju, a prvobitno je bilo najavljeno za oktobar, pa organizacije ističu da nisu imale dovoljno vremena i da je tim postupkom onemogućena adekvatna javna rasprava.

Predlog podrazumeva mogućnost brze eksproprijacije u lokalnim zajednicama koje se nalaze na putu rudarskih operacija

Predloženo je da se postupak izdavanja dozvola za rudarske projekte ubrza, uz ograničavanje učešća javnosti i prava na pravično suđenje, stoji u objavi. Uključuje mogućnost brze eksproprijacije u lokalnim zajednicama koje se nalaze na putu rudarskih operacija, jer mogu biti proglašene projektima od strateškog značaja, saopštile su organizacije.

Prava lokalnih zajednica su od suštinskog značaja za pravednu energetsku tranziciju

Takođe je napomenuto da se zelenom ne može nazvati tranzicija pri kojoj se ne rešava neodrživost potrošnje u Evropi i ne daje se prioritet smanjenju proizvodnje, ograničavanju bogaćenja i drugim nerudarskim rešenjima.

U predlogu nema zabrane rudnika u zaštićenim područjima

Potpisnici su poručili da su prava stanovnika, autohtonih naroda i prirode od suštinskog značaja za pravednu energetsku tranziciju. Osim toga, oni napominju da u predlogu nema zabrane rudnika u zaštićenim područjima, uključujući mrežu Natura2000, duboko more i Arktik.

Organizacije su dodale da će narednih meseci pažljivo razmotriti sve pravne opcije kako bi sprečile usvajanje predloga.

Saopštenje su potpisali i predstavnici organizacija iz Srbije. To su Marš sa Drine i Savez ekoloških organizacija Srbije – SEOS, kojeg čine Suvoborska greda, Ne damo Jadar, Eko Brigada Jagodina, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Za čist Kosjerić i Neko brine za Levač. U grupi su i Extinction Rebellion Serbia i Earth Thrive iz Srbije i Velike Britanije.

Koji su i šta su kritični materijali po kriterijumima EU

EU je ove godine, po poslednjoj reviziji, navela 34 kritične sirovine koje su neophodne za tranziciju ka održivoj energiji, od kojih je označila njih 16 kao strateške. Evropska komisija može da doda nove materijale na listu, ukoliko to smatra potrebnim, napomenuto je u saopštenju.

U strateške materijale EU ubraja: bizmut, bor, kobalt, bakar, galijum, germanijum, litijum, magnezijum, mangan, prirodni grafit, nikl, metale platinaste grupe, materijale za magnete, silicijum, titanijum i volfram.

Materijali imaju strateški značaj na osnovu relevantnosti sirovine za zelenu i digitalnu tranziciju

Strateški značaj se određuje na osnovu relevantnosti materijala za zelenu i digitalnu tranziciju, kao i primene u odbrambene i svrhe istraživanja svemira.

Evropska komisija je, povodom usvajanja stava Evropskog parlamenta o budućem Zakonu o kritičnim sirovinama, navela da on ima za cilj da učini EU konkurentnijom i ojača njenu autonomiju.

Zakon će smanjiti birokratiju, promovisati inovacije duž celog lanca vrednosti, podržati mala i srednja preduzeća i „podstaći istraživanja i razvoj alternativnih materijala i ekološki prihvatljivijih metoda rudarstva i proizvodnje“, saopštili su predlagači.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

15. septembar 2023. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

15. septembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

15. septembar 2023. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

15. septembar 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu