Životna sredina

Aktivisti zabrinuti nakon glasanja u Evropskom parlamentu o Zakonu o kritičnim sirovinama

Foto: EC - Audiovisual Service / Christophe Licoppe

Objavljeno

15.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon što je Evropski parlament zauzeo stav o predlogu Zakona o kritičnim sirovinama, organizacije civilnog društva iz niza regiona uključujući Srbiju, Evropu, Latinsku Ameriku i Australiju reagovale su zajedničkim saopštenjem. Poruka evropskim institucijama glasi: prestanite da prodajete ljude i prirodu rudarskoj industriji.

„Evropska komisija je otkrila zlatnu žicu u eksploataciji ruda! Želi da napravi prolaz velikom, industrijskom rudarstvu u čitavoj Evropi i šire“, saopštile su ekološke organizacije nakon što je Evropski parlament izglasao svoju pregovaračku poziciju o Zakonu o kritičnim sirovinama – Critical Raw Materials Act (CRMA).

Zakon je predložila Evropska komisija, dok bi Evropski parlament i Savet Evropske unije (resorni ministri iz država članica) trebalo da se o njemu usaglase do kraja godine. Ekološke organizacije su ranije ocenile da se njime omogućava kršenje ekoloških i ljudskih prava.

„U partnerstvu sa rudarskim lobijem“ iznet je plan za povećanje proizvodnje automobila pod okriljem ekološke održivosti, čime bi evropski proizvođači automobila i rudarska industrija ostvarili profit, prokomentarisali su zaštitnici životne sredine u svom saopštenju.

Predloženo je ubrzavanje procesa izdavanja dozvola za rudarske projekte

Brzina rada na zakonu i nedovoljna uključenost civilnog društva u donošenje odluka izazivaju zabrinutost ekoloških aktivista. Parlament je nedavno najavio glasanje za tekuću nedelju, a prvobitno je bilo najavljeno za oktobar, pa organizacije ističu da nisu imale dovoljno vremena i da je tim postupkom onemogućena adekvatna javna rasprava.

Predlog podrazumeva mogućnost brze eksproprijacije u lokalnim zajednicama koje se nalaze na putu rudarskih operacija

Predloženo je da se postupak izdavanja dozvola za rudarske projekte ubrza, uz ograničavanje učešća javnosti i prava na pravično suđenje, stoji u objavi. Uključuje mogućnost brze eksproprijacije u lokalnim zajednicama koje se nalaze na putu rudarskih operacija, jer mogu biti proglašene projektima od strateškog značaja, saopštile su organizacije.

Prava lokalnih zajednica su od suštinskog značaja za pravednu energetsku tranziciju

Takođe je napomenuto da se zelenom ne može nazvati tranzicija pri kojoj se ne rešava neodrživost potrošnje u Evropi i ne daje se prioritet smanjenju proizvodnje, ograničavanju bogaćenja i drugim nerudarskim rešenjima.

U predlogu nema zabrane rudnika u zaštićenim područjima

Potpisnici su poručili da su prava stanovnika, autohtonih naroda i prirode od suštinskog značaja za pravednu energetsku tranziciju. Osim toga, oni napominju da u predlogu nema zabrane rudnika u zaštićenim područjima, uključujući mrežu Natura2000, duboko more i Arktik.

Organizacije su dodale da će narednih meseci pažljivo razmotriti sve pravne opcije kako bi sprečile usvajanje predloga.

Saopštenje su potpisali i predstavnici organizacija iz Srbije. To su Marš sa Drine i Savez ekoloških organizacija Srbije – SEOS, kojeg čine Suvoborska greda, Ne damo Jadar, Eko Brigada Jagodina, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Za čist Kosjerić i Neko brine za Levač. U grupi su i Extinction Rebellion Serbia i Earth Thrive iz Srbije i Velike Britanije.

Koji su i šta su kritični materijali po kriterijumima EU

EU je ove godine, po poslednjoj reviziji, navela 34 kritične sirovine koje su neophodne za tranziciju ka održivoj energiji, od kojih je označila njih 16 kao strateške. Evropska komisija može da doda nove materijale na listu, ukoliko to smatra potrebnim, napomenuto je u saopštenju.

U strateške materijale EU ubraja: bizmut, bor, kobalt, bakar, galijum, germanijum, litijum, magnezijum, mangan, prirodni grafit, nikl, metale platinaste grupe, materijale za magnete, silicijum, titanijum i volfram.

Materijali imaju strateški značaj na osnovu relevantnosti sirovine za zelenu i digitalnu tranziciju

Strateški značaj se određuje na osnovu relevantnosti materijala za zelenu i digitalnu tranziciju, kao i primene u odbrambene i svrhe istraživanja svemira.

Evropska komisija je, povodom usvajanja stava Evropskog parlamenta o budućem Zakonu o kritičnim sirovinama, navela da on ima za cilj da učini EU konkurentnijom i ojača njenu autonomiju.

Zakon će smanjiti birokratiju, promovisati inovacije duž celog lanca vrednosti, podržati mala i srednja preduzeća i „podstaći istraživanja i razvoj alternativnih materijala i ekološki prihvatljivijih metoda rudarstva i proizvodnje“, saopštili su predlagači.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

15. septembar 2023. - Otvaranju rudnika litijuma u Nevadi protive se lokalna plemena, jer tvrde da je na toj lokaciji u 19. veku nad članovima njihove zajednice počinjen masakr

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

15. septembar 2023. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

15. septembar 2023. - Industrijski akteri u Srbiji imaju sva znanja da maksimalno umanje emisije CO2 i učestvuju u ekološkom preporodu zemlje, kaže generalni direktor kompanije Lafarge Srbija Dimitrije Knjeginjić

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

15. septembar 2023. - Naučnici iz Švedske su razvili metod korišćenja veštačke inteligencije za identifikaciju toksičnih hemikalija zasnovan isključivo na poznavanju molekularne strukture