Životna sredina

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

Foto: Čuvari/ke Vatre

Objavljeno

27.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

SEOS je u nedelju popodne započeo novi protest i blokadu ispred Vlade Srbije na kojem se zahtevaju ostavke na svim nivoima, zbog toga što je povodom narodne inicijave za zabranu ekstrakcije litijuma i bora prekršen Zakon o referendumu i Ustav Srbije, kako ističu aktivisti. Protest će trajati do ispunjenja zahteva, ističu u SEOS-u.

Godinu dana nakon prve blokade protiv ekspolatacije litijuma, ekološki aktivisti su ponovo zauzeli radikalniji oblik građanske neposlušnosti i izašli na blokadu saobraćajnica. SEOS je blokirao raskrisnicu ispred zgrade Vlade Srbije.

SEOS traži ostavku predsednika Republike Srbije, ostavku Vlade Srbije, raspuštanje Narodne skupštine i oslobađanje Javnog servisa Srbije.

Ekološki aktivisti blokadom najavljuju dalji pritisak  na vladajuću koaliciju. Organizatori su pozvali građane da se ne razilaze sa protesta dok se ne ispune svi zahtevi. Najavljen je i dolazak poljoprivrednika koji će se pridružiti protestu.

Organizatori su pozvali građane da se ne razilaze sa protesta dok se ne ispune zahtevi

Nakon poslednjih izjava predstavnika vlasti i kompanije Rio Sava jasno da je “narod prevaren i izigran lažnim stavljanjem tačke na projekat Jadar”, naveli su organizatori protesta.

SEOS: Narod je prevaren i izigran lažnim stavljanjem tačke na projekat Jadar

Pre četiri meseca SEOS podneo zahteve da kompanija Rio Tinto odmah ide iz zemlje i da se usvoji Narodna inicijativa o trajnoj zabrani istraživanja i iskopavanja litijuma i bora na teritoriji cele Srbije.

Takođe, traženo je da se raskinu svi kupoprodajni ugovori koji su napravljeni sa Rio Tintom, posle uredbe o ukidanju projekta jadar i da se zaustavi prodaja zemlje, da se povade cevi sa istražnih bušotina.

Narodnu inicijativu za zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora potpisalo je oko 38 hiljada građana, ali još uvek nije došla na dnevni red u Skupštini Srbije, čime je prekršen Zakon o referendumu i Ustav Srbije.

Vlast je imala savim dovoljno vremena da razmotri i ispuni zahteve koji su aktivisti SEOS-a u poslednjih godinu dana podneli, ali oni to nisu učinili.

Dok su aktivisti na barikadama već više od godinu dana, vlast je izdala još 178 istražnih dozvola, da „buše što je naše“, rekla Marijana Trbović Petković iz SEOS-a.

Savez ekoloških organizacija Srbije čini šest organizacija, iz mesta koja su direktno ugrožena iskopavanjem litijuma, kako sami napominju.

SEOS čine udruženja: Ne damo Jadar, Za čist Kosjerić, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Suvoborska greda, nEko brine za Levač i Eko brigada Jagodina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

otpadne vode dri revizori revizija

Izveštaj revizora o otpadnim vodama u Srbiji: najveći zagađivači zagađuju skoro bez ikakve kontrole i odgovornosti

27. novembar 2022. - Izveštaj se odnosi na period 2019-2021. i obuhvata dva ministarstva, Republičku direkciju za vode, SEPA i EPS 

Subvencije stara dizel vozila Srbija Euro 3

Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

27. novembar 2022. - U Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. su i subvencije za zamenu najstarijih dizel vozila novijim

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

27. novembar 2022. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

27. novembar 2022. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu