Životna sredina

Zahuktavaju se protesti protiv Rio Tinta, zakona o referendumu, eksproprijaciji

Zahuktavaju protesti Rio Tinta zakona referendumu eksproprijaciji

Foto: BGEN

Objavljeno

24.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Savez ekoloških organizacija Srbije – SEOS i Kreni-promeni zovu na današnji veliki narodni protest ispred zgrade Predsedništva Srbije protiv izmena Zakona o eksproprijaciji i Predloga zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Učestvovaće brojne grupe za zaštitu životne sredine iz krajeva u kojima se ispituju rezerve litijuma i iz drugih delova zemlje.

Nakon što su se stotine građana i građanki juče okupile kod Narodne skupštine Srbije da iskažu protivljenje predloženim zakonskim rešenjima za eksproprijaciju, referendum i narodnu inicijativu, za danas u 18 sati je sazvan veliki narodni protest na Andrićevom vencu. Stručnjaci upozoravaju da će dva zakona, ukoliko ih poslanici usvoje, olakšati vlastima da odobre projekat kompanije Rio Tinto za iskopavanje i preradu rude litijuma u Jadru, ali i druge projekte za koje proglase da su u javnom interesu.

Od protesta početkom ove nedelje u Makišu, gde je počela izgradnja beogradskog metroa, primetno je učešće sve većeg broja ekoloških i političkih organizacija, uključujući stranke. Ako se ubroje okupljanje ispred Radio-televizije Srbije i najavljeni protest za bezopasan vazduh, to je pet protesta u glavnom gradu u deset dana.

Eksproprijacija se pretvara u otimanje imovine po hitnom postupku

Kampanja Kreni-promeni i novoosnovani krovni Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) tvrde da će država s najavljenim izmenama Zakona o eksproprijaciji moći po hitnom postupku da otima ljudima imovinu, u roku od pet plus tri dana. Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi uvodi plaćanje overe potpisa notarima, pa će vlasti da „prigrabe ovo pravo od građana za političke stranke i bogate“, stoji u pozivu.

SEOS je poručio poslanicima da ukidanje obaveznog cenzusa od 50 odsto izašlih na referendum poništava njegovu suštinu kao neizostavnog elementa neposredne demokratije i obesmišljava ustava. Njegovi predstavnici su istakli da bi, po novom rešenju, glasanje moglo biti ponovljeno već nakon godinu dana u slučaju neuspeha.

Oni navode i da izmene Zakona o eksproprijaciji „uvode legalizaciju korupcije i kolonizaciju Srbije“.

Meštani ne pristaju da se isele

Među okupljenima će biti stanovnici Pranjana, Rekovca, Dobrinje i drugih mesta koji ne žele ni po koju cenu da prodaju svoju imovinu niti da se sele, dodaje se u proglasu. Organizatori kažu da nije istinita izjava premijerke Ane Brnabić da je Rio Tinto kupio sve zemljište koje mu je potrebno u Jadru, već manje 140 od ukupno 600 hektara.

„Usvajanje ovih zakona zavisi od toga koliko će nas biti na ulici. Bukvalno se odlučuje o sudbini ovih ljudi. Ako dozvolimo da proteruju ove ljude, sutra mogu to uraditi bilo kome od nas“, poručuju u Kreni-promeni. Ta aktivistička grupa je od priloga građana snimila spot da bi se suprotstavila Rio Tintovoj marketinškoj kampanji, ali RTS je odbio da je emituje.

https://twitter.com/KPromeni/status/1461763705654366213

Pritisak preko inspekcije

Poljoprivredni proizvođač Zlatko Kokanović iz Gornjih Nedeljica, koji obrađuje 50 hektara i proizvodi sto hiljada litara mleka godišnje, izjavio je da je stanovnicima doline Jadra otežano da dođu na današnje okupljanje. Naime, kaže, inspekcija je naplatila kazne firmama koje su ih prošli put prevezle na protest, pa sad niko ne sme da ih vozi.

Kokanović je dodao da je jednom policija pokušala da spreči da jedan autobus stigne u Beograd.

Treći protest za bezopasan vazduh

Početak još jednog protesta za bezopasan vazduh u organizaciji Eko straže zakazan je uz geslo Stop ekološkom izbeglištvu za nedelju, 28. novembra, u 12 sati na Terazijama.

„Treći put po redu organizuje se protest za bezopasan vazduh povodom nereagovanja Vlade Srbije na problem zagađenja vazduha na teritoriji Republike Srbije, koji ima srazmere humanitarne katastrofe“, navela je Eko straža.

Početak grejne sezone je još jednom pokazao da se Srbija guši u zagađenom vazduhu. Sada je i poznato koje kompanije su najveći zagađivači, osim stalno spominjanih toplana i termoelektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. maja živi na kredit

24. novembar 2021. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

24. novembar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

24. novembar 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

24. novembar 2021. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine