Životna sredina

Srbija se guši od zagađenja vazduha: neslavan početak grejne sezone

srbija zagadjenje vazduha okt 2021 eko straza beograd

Beograd (foto: Eko straža/Facebook)

Objavljeno

28.10.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

28.10.2021.

Država

Podeli

U toku jučerašnjeg dana dozvoljene koncentracije štetnih čestica PM2.5 i PM10 prekoračene su u više od deset gradova širom Srbije, pa su njihove vrednosti bile veće i do sedam puta od graničnih. U takvoj situaciji zdravi deo populacije trebalo je da smanji fizičke aktivnosti na otvorenom, a osetljivi da ostane u zatvorenom. Drugim rečima, juče nije bilo baš zdravo udisati vazduh na otvorenom, a slična situacija se ponavlja i danas.

Vazduh je, prema aplikaciji za monitoring kvaliteta vazduha xEco Vazduh, bio „loš, vrlo loš ili izuzetno loš“ u Beogradu, Čačku, Kosjeriću, Lazarevcu, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Obrenovcu, Pirotu, Pančevu, Smederevu, Užicu, Valjevu…

S obzirom da je početak grejne sezone, zagađenje vazduha će biti sve gore i gore, pa je prošlo i krajnje vreme da nadležni urade nešto konkretno kako bi zaštitili stanovništvo. U suprotnom će biti sve više gradova, poput Valjeva, koji slave neslavne jubileje – Sto dana gušenja! – jer je toliko dana ove godine prekoračena granična vrednost čestica PM10, a Zakonom o zaštiti vazduha i Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha je propisano samo 35.

Nadležni nam duguju odgovor ko je kriv, a ne teorije zašto je vazduh zagađen

Dejan Lekić, član Stručnog saveta Nacionalne ekološke organizacije, i kreator aplikacije xEco Vazduh, kaže da ćemo sada slušati teorije koje su tačne: da je sve ovo posledica loših meteroloških uslova koji zadržavaju zagađenje blisko pri tlu, da građani lože nekvalitetno gorivo, da imamo više automobila nego ikada, itd.

„Sve to je zapravo nebitno. Donosioci odluka, državni službenici na položaju, su dužni da građanima odgovore na sledeća pitanja:

  1. Koliko su u proteklih pet godina smanjene emisije iz termoenergetskog sektora?
  2. Koliko je finansijskih sredstava prikupljenih po principu „zagađivač plaća“ investirano u životnu sredinu?
  3. Koji je stepen implementacije lokalnih akcionih planova za smanjenje zagađenja vazduha?
  4. Ko je odgovoran i kada će posledice (političke ili ekološke, izaberrite sami) snositi oni koji su doveli do toga da odgovori na prva tri pitanja budu „nula“, „minimalno“, „ne znamo“, respektivno?

Četvrto pitanje, ističe, je potrebno posebno naglasiti.

„Koliko se ja sećam, postoji radna grupa, komitet, visoko telo, forum, okrugli sto, komisija i već su svi potpisali sa svakim sporazume o saradnji. Pa bih lepo molio da se sastanu i objasne ovo. Ne do 2030. nego do sutra“, jasan je Lekić.

On podseća da je pre manje od dve godine Vlada Srbije formirala Radnu grupu za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha u Srbiji, i imenovala premijerku Anu Brnabić za predsednicu tog tela.

Rekordne vrednosti PM2.5 i PM10

Lekić ističe da je sinoć došlo do dostizanja novih rekorda u zagađenju vazduha suspendovanim česticama prečnika 10 i 2,5 mikrona (PM10 i PM2.5) širom Srbije. Naredne slike, dodaje, to najbolje ilustruju.

 

Sticajem okolnosti, domaće i EU zakonodavstvo ne prepoznaje satne vrednosti kao opredeljujuće u smislu ocene kvaliteta vazduha već se za tu potrebu koriste srednje 24-časovne vrednosti. Što je još zanimljivije, ističe Lekić, ove dnevne, izrračunate veličine, sem zakonodavstva prepoznaje i Svetska zdravstvena organizacija, pa tako prema najnovijim preporukama iz septembra 2021. godine perporučuje graničnu vrednost od 15 µg/m3  za PM2.5 odnosno 45 µg/m3 za PM10 kao ciljane vrednosti za 24-časovni prosek.

Kolike su bile vrednosti u Srbiji sinoć opet ilustruju slike.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lekić ističe da je danas jednim pogledom na aplikaciju xEco Vazduh bilo moguće uočiti da se nalazimo u praktično katastrofalnoj situaciji. Naime, na parktično svim mernim mestima zabeležena su ekstrema perkorarčenja 24-satnih koncentracija PM2.5 i PM10.

 

Sto dana gušenja u Valjevu

Nevladina organizacija Lokalni odgovor saopštila je da su zaključno sa utorkom, 26. oktobrom, merni uređaji Agencije za zaštitu životne sredine zabeležili od početka godine ukupno 100 dana u kojima je vazduh u Valjevu sadržao visoke koncentracije suspendovanih PM10 čestica, prekoračujući propisane granične vrednosti.

Procena je da će do kraja godine biti 140 dana za prekoračenim graničnim vrednostima PM10, a dozvoljeno je samo 35

Budući da je do kraja godine preostalo više od 60 dana i da tek predstoji grejna sezona, očekivano je da u 2021. vazduh u Valjevu bude prekomerno zagađen najmanje 140 dana. „Zakonom o zaštiti vazduha i Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha propisano je da je dopušteno prekoračenje granične vrednosti suspendovanih čestica PM10 od 50 µg/m3 najviše 35 dana tokom godine“, kažu u Lokalnom odgovoru.

Vazduh u Valjevu, dodaju, već deceniju spada u grupu najlošije, treće kategorije, zbog prekomernih koncentracija suspendovanih čestica.

U Valjevu godišnje prerano umru 242 osobe zbog zagađenog vazduha

Na osnovu procene Svetske zdravstvene organizacije u ovom gradu 242 osobe godišnje prerano izgubi život usled dejstva zagađenog vazduha, a u proteklih deset godina zbog zagađenog vazduha izgubljeno je približno 10.000 godina života, navode u lokalnom odgovoru.

Svetska zdravstvena organizacija, takođe, tvrdi da bi se mogli spasti mnogi ljudski životi u Valjevu i prepoloviti broj izgubljenih godina života ako bi se napravio pomak u smanjenju prosečne koncentracije PM10 čestica tokom godine.

Uključite se u borbu za čist vazduh jer to je borba za život

„Zbog toga pozivamo predstavnike lokalne vlasti u Valjevu da preduzmu hitne mere da se u najkraćem roku smanji zagađenje vazduha u cilju dostizanja graničnih vrednosti propisanih Zakonom. Pozivamo lokalne vlasti, Zavod za javno zdravlje i druge nadležne organe da u danima koji dolaze obaveštavaju građane o prisustvu zagađujućih materija u vazduhu i merama za zaštitu zdravlja. Pozivamo svoje sugrađane da prate informacije o kretanju zagađenja vazduha u narednim mesecima, te da prilagođavaju svoje aktivnosti u danima kada je registrovano visoko zagađenje“, saopštio je Loklani odgovor, i pozvao građane i građanke Valjeva da se uključe u borbu za čist vazduh jer to je borba za život.

Komentara: (2)
Vesela Radovic / 29.10.2021.

Odličan informativan članak!

dr24 / 09.11.2021.

Zagađenje vazduha je hroničan problem o kome se ne govori dovoljno iako značajno ugrožava zdravlje stanovništva. Još 2011 mi smo imali u vazduhu trostruko veći broj 2,5pm čestica a 10pm čestica dvostruko veći od zvaničnih preporuka WHO i ništa nije urađeno po tom pitanju. Stanje je veoma ozbiljno i to je jedan od razloga zbog čega sam odlučila da kupim fotokatalitički prečišćivač vazduha pa da koliko toliko dišem normalno makar u stanu. Ovaj članak bi trebao da probudi malo svest kod ljudi da počnu da razmišljaju kako da se koliko toliko zaštite,da piju čajeve za čišćenje pluća, izbegavaju šetnju i sportske aktivnosti kada je pojačano zagađenje.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

28. oktobar 2021. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Mikroplastika pronadjena masnim naslagama iz arterija

Mikroplastika pronađena u masnim naslagama iz arterija

28. oktobar 2021. - U novom istraživanju sprovedenom u Italiji, mikroplastika je pronađena u plakovima hirurški otklonjenim iz začepljenih arterija

protest u valjevu

U Valjevu održan protest protiv rudarenja litijuma

28. oktobar 2021. - Valjevci su na centralnom trgu poručili da ne žele rudarenje litijuma na području svog grada

milorad dodik

Dodik: RS spremna da kao i Srbija podrži kopanje litijuma

28. oktobar 2021. - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je potpisivanje memoranduma između EU i Srbije