Životna sredina

Ekološke organizacije zovu na proteste protiv gradnje u Makišu, zakona o eksproprijaciji i referendumu, i zagađenja vazduha

beograd protesti vazduh makis voda rio tinto referendum eksproprijacija

Foto: geralt from Pixabay

Objavljeno

22.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ekološke organizacije ove nedelje organizuju četiri protesta: protiv početka gradnje u Makiškom polju, usvajanja novih zakona o eksproprijaciji i referendumu, kao i protiv zagađenja vazduha.

Pravo na vodu organizuje danas u 11 sati skup protiv početka radova na Makiškom polju.

„Sutra počinju radovi na Makiškom polju! Rizik po pitku vodu je naša crvena linija. Pridružite nam se sutra u 11 sati kod skretanja za Železnik, prva raskrsnica posle Čukaričke padine“, saopštila je ova organizacija.

Da podsetimo, uprkos činjenici da je skoro 80.000 građana zatražilo referendum o urbanizaciji Makiškog polja, a stručna javnost upozorila da bi bilo kakva gradnja ugrozila vodoizvorište glavnog grada Srbije, gradske vlasti nastavljaju sa planovima da grade na ovom prostoru.

Utorak 10 sati: protiv usvajanja novog Zakona o eksproprijaciji

Za sutra u 10 sati je zakazan protest protiv usvajanja Zakona o eksproprijaciji u Narodnoj skupštini, pre svega kako bi se sprečila eksproprijacija u vezi sa rudnikom jadarita kompanije Rio Tinto. Organizacije Eko straža, Zaštitimo Jadar i Rađevinu i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji pozvale su građane na ovaj skup.

„Zakonom o eksproprijaciji država može da vam uzme stan, kuću, njivu, poslovni objekat ili bilo koju drugu nepokretnost pod izgovorom da je površina pod nacionalnim interesom. U kriminogenoj državi to ostavlja velike mogućnosti za zloupotrebu, a prva i očekivana jeste eksproprijacija zemljišta u dolini Jadra i na drugim mestima gde je planirano otvaranje rudnika litijuma“, navodi se u pozivu tri organizacije.

Sreda 18: protiv novih zakona o eksproprijaciji i referendumu

Još jedan protest protiv Zakona o eksproprijaciji, ali i usvajanja novog Zakona o referendumu biće organizovan u sredu u 18 sati ispred Predsedništva Srbije. Organizator skupa pod nazivom „Mi znamo da zemlju ne damo, a vi?“ je Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) koji okuplja Ne damo Jadar, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Suvoborska greda, Eko brigada Jagodina i nEko brine za Levač.

„Narod Srbije je protiv sramno smišljenih zakona o referendumu i eksproprijaciji. Zemlju ne damo, ne daj je ni ti! Podrži protest 24. novembra u 18 časova ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu. Srbija se brani, na nama je budućnost ove zemlje! Budimo ljudi bez obeležja, dođimo i ne dozvolimo da nas porobljavaju za račun stranih eksploatatora“, saopštio je Savez ekoloških organizacija Srbije.

Nedelja 12: protest za bezopasan vazduh

Treći protest za bezopasan vazduh, koji organizuje Eko straža, biće održan u nedelju u 12 sati.

„Treći put po redu organizuje se protest za bezopasan vazduh povodom nereagovanja Vlade Srbije na problem zagadjenja vazduha na teritoriji Republike Srbije koji ima srazmere humanitarne katastrofe“, navela je Eko straža.

Početak grejne sezone je još jednom pokazao da se Srbija guši u zagađenom vazduhu. Sada je i poznato koje kompanije su najveći zagađivači, osim stalno spominjanih toplana i termoelektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Djedovic Dedovic izmenama zakona Srbija skladistenje energije

Đedović: Izmenama zakona Srbija podstiče instaliranje sistema za skladištenje energije

22. novembar 2021. - Po izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, investitori će odlaganje priključenja elektrane izbeći ugradnjom baterija

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno bez procene uticaja na životnu sredinu

22. novembar 2021. - Na Šodrošu u Novom Sadu je posečeno 140 autohotonih stabala na trasi za izgradnju četvrtog gradskog mosta

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

22. novembar 2021. - Građani, kompanije i ustanove će 25. marta u 20.30 časova pogasiti svetla na jedan sat radi simbolične podrške planeti i podizanja svesti.

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

22. novembar 2021. - Evropska komisija je usvojila predlog direktiva o grinvošingu i pravu na popravku sa ciljem da zaštiti potrošače i životnu sredinu