Životna sredina

Ekološke organizacije zovu na proteste protiv gradnje u Makišu, zakona o eksproprijaciji i referendumu, i zagađenja vazduha

beograd protesti vazduh makis voda rio tinto referendum eksproprijacija

Foto: geralt from Pixabay

Objavljeno

22.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ekološke organizacije ove nedelje organizuju četiri protesta: protiv početka gradnje u Makiškom polju, usvajanja novih zakona o eksproprijaciji i referendumu, kao i protiv zagađenja vazduha.

Pravo na vodu organizuje danas u 11 sati skup protiv početka radova na Makiškom polju.

„Sutra počinju radovi na Makiškom polju! Rizik po pitku vodu je naša crvena linija. Pridružite nam se sutra u 11 sati kod skretanja za Železnik, prva raskrsnica posle Čukaričke padine“, saopštila je ova organizacija.

Da podsetimo, uprkos činjenici da je skoro 80.000 građana zatražilo referendum o urbanizaciji Makiškog polja, a stručna javnost upozorila da bi bilo kakva gradnja ugrozila vodoizvorište glavnog grada Srbije, gradske vlasti nastavljaju sa planovima da grade na ovom prostoru.

Utorak 10 sati: protiv usvajanja novog Zakona o eksproprijaciji

Za sutra u 10 sati je zakazan protest protiv usvajanja Zakona o eksproprijaciji u Narodnoj skupštini, pre svega kako bi se sprečila eksproprijacija u vezi sa rudnikom jadarita kompanije Rio Tinto. Organizacije Eko straža, Zaštitimo Jadar i Rađevinu i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji pozvale su građane na ovaj skup.

„Zakonom o eksproprijaciji država može da vam uzme stan, kuću, njivu, poslovni objekat ili bilo koju drugu nepokretnost pod izgovorom da je površina pod nacionalnim interesom. U kriminogenoj državi to ostavlja velike mogućnosti za zloupotrebu, a prva i očekivana jeste eksproprijacija zemljišta u dolini Jadra i na drugim mestima gde je planirano otvaranje rudnika litijuma“, navodi se u pozivu tri organizacije.

Sreda 18: protiv novih zakona o eksproprijaciji i referendumu

Još jedan protest protiv Zakona o eksproprijaciji, ali i usvajanja novog Zakona o referendumu biće organizovan u sredu u 18 sati ispred Predsedništva Srbije. Organizator skupa pod nazivom „Mi znamo da zemlju ne damo, a vi?“ je Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) koji okuplja Ne damo Jadar, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Suvoborska greda, Eko brigada Jagodina i nEko brine za Levač.

„Narod Srbije je protiv sramno smišljenih zakona o referendumu i eksproprijaciji. Zemlju ne damo, ne daj je ni ti! Podrži protest 24. novembra u 18 časova ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu. Srbija se brani, na nama je budućnost ove zemlje! Budimo ljudi bez obeležja, dođimo i ne dozvolimo da nas porobljavaju za račun stranih eksploatatora“, saopštio je Savez ekoloških organizacija Srbije.

Nedelja 12: protest za bezopasan vazduh

Treći protest za bezopasan vazduh, koji organizuje Eko straža, biće održan u nedelju u 12 sati.

„Treći put po redu organizuje se protest za bezopasan vazduh povodom nereagovanja Vlade Srbije na problem zagadjenja vazduha na teritoriji Republike Srbije koji ima srazmere humanitarne katastrofe“, navela je Eko straža.

Početak grejne sezone je još jednom pokazao da se Srbija guši u zagađenom vazduhu. Sada je i poznato koje kompanije su najveći zagađivači, osim stalno spominjanih toplana i termoelektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prijavite krivolov prepelica i zaštite ugrožene ptice u Srbiji

08 августа 2022 - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva ljubitelje prirode i sve građane da prijave...

Izvestaj o komunalnom otpadu 2021 Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostizni

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2021: Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostižni

03 августа 2022 - Hrvatska je povećala odvojeno skupljanje otpada, recikliranje komunalnog otpada i odvojeno prikupljanje biootpada iz komunalnog otpada

Ostrvo Tilos – zeleni egejski dragulj pametno upravlja otpadom

03 августа 2022 - Ostrvo Tilos u Egejskom moru sprovodi program upravljanja otpadom koji će lokalnoj zajednici omogućiti da...

m+ grupa odrzive obveznice zelene hrvatska

Izdate prve zelene obveznice u Hrvatskoj

02 августа 2022 - Firma se bavi pružanjem usluga kontakt centara i autsorsinga poslovnih i tehnoloških procesa u 14 zemalja u JIE