Životna sredina

U petak protest ispred RTS-a ako ne emituje odgovor na Rio Tintovu reklamu

U petak protest RTS ne emituje odgovor Rio Tintovu reklamu

Foto: Kreni-promeni

Objavljeno

18.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Radio-televizija Srbije je na potezu, poručila je aktivistička grupa Kreni-promeni i najavila da će organizovati protest jer se javni servis nije izjasnio da li će emitovati reklamu snimljenu kao odgovor na reklame kojima Rio Tinto promoviše eksploataciju i preradu litijuma.

Peticiju Rio Tinto – Marš sa Drine potpisalo je 140.000 ljudi, a hiljadu građana i građanki je skupilo novac za snimanje reklame koja je odgovor na reklame kompanije kojima zagovara eksploataciju i preradu litijuma u Srbiji. Međutim, kampanja Kreni-promeni je saopštila da je Radio-televizija Srbije – RTS otkazala sastanak i da se ne izjašnjava da li će je emitovati.

Ispunjeni su svi zakonski uslovi da se reklama emituje na javnom servisu, a u suprotnom se krši sloboda mišljenja i izražavanja, poručuju aktivisti. U snimanju su učestvovali glumac Viktor Savić, glumica Jelena Stupljanin, akademik Nenad Kostić i naučnica Dragana Đorđević.

Premijera reklame biće održana na protestu ispred zgrade RTS-a ukoliko uprava ne pristane da je emituje

RTS bira da li će služiti zakonu i narodu koji ga finansira ili će profit jedne kompanije staviti iznad zakona, građana i zdravlja ljudi, navodi se u najavi protesta zakazanog za sutra u 19 sati ispred zgrade javnog servisa u Takovskoj 10 u Beogradu. Zbog odugovlačenja s odgovorom, tamo će biti i premijera reklame. Organizatori su rekli da će njome i „preplaviti sve društvene mreže“.

Kreni-promeni: Kompanijina reklama je deo referendumske kampanje, pa i druga strana ima pravo da se oglasi

Pozivajući se na najave iz vlasti da će se održati referendum o mogućnosti da Rio Tinto otvori rudnik i prerađuje rudu litijuma, Kreni-promeni poručuje da je kompanijina reklama deo referendumske kampanje, pa da druga strana ima pravo da se oglasi. „To je naše pravo da znamo sve ili pokušaj da ne saznamo ništa?“, stoji u objavi.

Ekološki ustanak je početkom meseca organizovao protest ispred RTS-a sa zahtevom da prestane da emituje Rio Tintovu reklamu, a Regulatorno telo za elektronske medije, REM, smatra da ona nije u suprotnosti sa Zakonom o oglašavanju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Djedovic Dedovic izmenama zakona Srbija skladistenje energije

Đedović: Izmenama zakona Srbija podstiče instaliranje sistema za skladištenje energije

18. novembar 2021. - Po izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, investitori će odlaganje priključenja elektrane izbeći ugradnjom baterija

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno bez procene uticaja na životnu sredinu

18. novembar 2021. - Na Šodrošu u Novom Sadu je posečeno 140 autohotonih stabala na trasi za izgradnju četvrtog gradskog mosta

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

18. novembar 2021. - Građani, kompanije i ustanove će 25. marta u 20.30 časova pogasiti svetla na jedan sat radi simbolične podrške planeti i podizanja svesti.

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

18. novembar 2021. - Evropska komisija je usvojila predlog direktiva o grinvošingu i pravu na popravku sa ciljem da zaštiti potrošače i životnu sredinu