Životna sredina

U petak protest ispred RTS-a ako ne emituje odgovor na Rio Tintovu reklamu

U petak protest RTS ne emituje odgovor Rio Tintovu reklamu

Foto: Kreni-promeni

Objavljeno

18.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Radio-televizija Srbije je na potezu, poručila je aktivistička grupa Kreni-promeni i najavila da će organizovati protest jer se javni servis nije izjasnio da li će emitovati reklamu snimljenu kao odgovor na reklame kojima Rio Tinto promoviše eksploataciju i preradu litijuma.

Peticiju Rio Tinto – Marš sa Drine potpisalo je 140.000 ljudi, a hiljadu građana i građanki je skupilo novac za snimanje reklame koja je odgovor na reklame kompanije kojima zagovara eksploataciju i preradu litijuma u Srbiji. Međutim, kampanja Kreni-promeni je saopštila da je Radio-televizija Srbije – RTS otkazala sastanak i da se ne izjašnjava da li će je emitovati.

Ispunjeni su svi zakonski uslovi da se reklama emituje na javnom servisu, a u suprotnom se krši sloboda mišljenja i izražavanja, poručuju aktivisti. U snimanju su učestvovali glumac Viktor Savić, glumica Jelena Stupljanin, akademik Nenad Kostić i naučnica Dragana Đorđević.

Premijera reklame biće održana na protestu ispred zgrade RTS-a ukoliko uprava ne pristane da je emituje

RTS bira da li će služiti zakonu i narodu koji ga finansira ili će profit jedne kompanije staviti iznad zakona, građana i zdravlja ljudi, navodi se u najavi protesta zakazanog za sutra u 19 sati ispred zgrade javnog servisa u Takovskoj 10 u Beogradu. Zbog odugovlačenja s odgovorom, tamo će biti i premijera reklame. Organizatori su rekli da će njome i „preplaviti sve društvene mreže“.

Kreni-promeni: Kompanijina reklama je deo referendumske kampanje, pa i druga strana ima pravo da se oglasi

Pozivajući se na najave iz vlasti da će se održati referendum o mogućnosti da Rio Tinto otvori rudnik i prerađuje rudu litijuma, Kreni-promeni poručuje da je kompanijina reklama deo referendumske kampanje, pa da druga strana ima pravo da se oglasi. „To je naše pravo da znamo sve ili pokušaj da ne saznamo ništa?“, stoji u objavi.

Ekološki ustanak je početkom meseca organizovao protest ispred RTS-a sa zahtevom da prestane da emituje Rio Tintovu reklamu, a Regulatorno telo za elektronske medije, REM, smatra da ona nije u suprotnosti sa Zakonom o oglašavanju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Izvestaj o komunalnom otpadu 2021 Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostizni

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2021: Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostižni

03 августа 2022 - Hrvatska je povećala odvojeno skupljanje otpada, recikliranje komunalnog otpada i odvojeno prikupljanje biootpada iz komunalnog otpada

Ostrvo Tilos – zeleni egejski dragulj pametno upravlja otpadom

03 августа 2022 - Ostrvo Tilos u Egejskom moru sprovodi program upravljanja otpadom koji će lokalnoj zajednici omogućiti da...

m+ grupa odrzive obveznice zelene hrvatska

Izdate prve zelene obveznice u Hrvatskoj

02 августа 2022 - Firma se bavi pružanjem usluga kontakt centara i autsorsinga poslovnih i tehnoloških procesa u 14 zemalja u JIE

Novoizabrana Skupština Srbije dobila rok od sedam dana da verifikuje potpise narodne inicijative protiv litijuma

01 августа 2022 - Narodna skupština ima rok od sedam dana da proveri potpise za narodnu inicijativu o zabrani iskopavanja litijuma i bora, istakli su aktivisti.