Životna sredina

Građani nastavljaju proteste protiv eksploatacije litijuma u Srbiji

Gradani proteste protiv eksploatacije litijuma Srbiji

Foto: Ne davimo Beograd

Objavljeno

08.11.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ekološki ustanak je organizovao protest ispred RTS-a sa zahtevom da javni medijski servis prestane da emituje Rio Tintovu reklamu, a pokret Marš s Kolubare je u Lukavcu kod Valjeva je zatražio od vlasti da spreče dalje istraživanje prisustva litijuma u tom kraju.

Pristalice građanskih inicijativa nastavile su prošlog vikenda sa protestima protiv istraživanja rezervi litijuma i emitovanja promotivnih spotova kompanije Rio Tinto na Radio-televiziji Srbije.

Više stotina ljudi se skupilo ispred zgrade RTS-a u Beogradu sa zahtevom da ta televizija prestane da pušta reklamu kojom rudarski gigant opravdava svoju nameru da iskopava i prerađuje rudu litijuma u lozničkom kraju. Lokalno stanovništvo, stručnjaci i zaštitnici životne sredine već mesecima ukazuju na rizike i propuste u zakonskoj proceduri u razvoju projekta.

Skup je organizovala neformalna grupa Ekološki ustanak, koja optužuje vladu da je stala na stranu Rio Tinta na domaćoj i međunarodnoj sceni pre nego što je urađena studija o uticaju na životnu sredinu.

Poplave donose rizik od provale jalovišta

Reka Jadar se zbog obilnih kiša proteklih dana izlila na više mesta, a aktivistkinje i aktivisti ističu da bi postavljanje jalovišta povećalo opasnost od dospevanja opasnih materija u vodotokove uključujući Drinu i Savu.

Regulatorno telo za elektronske medije, REM, saopštilo je da Rio Tintova oglasna poruka nije u suprotnosti sa Zakonom o oglašavanju.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da da dođe tamo gde kompanija planira rudnik i pogon za preradu kod Loznice, kao i u sela kod Čačka i Rekovca gde su različitim firmama date dozvole za istraživanja. Glumica i aktivistkinja Svetlana Bojković rekla je da je RTS obavezan da objavi i mišljenje druge strane. Litijum se uglavnom koristi za proizvodnju baterija.

U protestu, na kom je od javnog servisa zatraženo da organizuje okrugli sto o ovoj temi, učestvovali su stanovnici i stanovnice nekoliko mesta u Srbiji gde se traga za litijumom. Oni tvrde da probne bušotine ugrožavaju kvalitet zemljišta i vode i da će biti prinuđeni da se isele.

Isplivavaju uznemirujući dokumenti

Ekološki ustanak tvrdi da je došao do planova izgradnje postrojenja u Gornjim Nedeljicama kod Loznice i da su mimo pravnog osnova već angažovani mnogi inženjeri i arhitekte. Osim toga, direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak izjavio je da je njegovo preduzeće odobrilo Rio Tintu da razvija projekat pristupnih saobraćajnica.

Okupljeni su tražili poništavanje dozvola izdatih Rio Tintu i objavljivanje sporazuma Vlade Srbije iz 2017. sa ovom britansko-australijskom kompanijom. Nedavno su procurili dokumenti o podršci vlasti u Srbiji i Evropske unije tom rudarskom gigantu.

Akademija inženjerskih nauka Srbije (AINS) je izrazila „veliku zabrinutost“ i upozorila da će realizacija Rio Tintovog projekta Jadar dovesti do „trajnih negativnih posledica“ na životnu sredinu i poljoprivredu u Zapadnoj Srbiji.

Valjevci ne daju svoju zemlju rudarskoj kompaniji

Meštani sela valjevskog kraja skupili su se u Lukavcu predvođeni inicijativom Marš s Kolubare sa zahtevom da Vlada Srbije i inspekcije spreče kanadsku kompaniju Euro Lithium da preko svog zavisnog preduzeća Euro Lithium Balkan sprovodi geološka istraživanja u dolini Kolubare.

Lokalci su ukazali na curenje iz dveju istražnih bušotina, uz tvrdnju da firma pri istraživanju litijuma krši zakon i truje poljoprivredno zemljište i bunare.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

8. novembar 2021. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

8. novembar 2021. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

8. novembar 2021. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

Krivicne prijave protiv demonstranata Loznici protive projektu Jadar

Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

8. novembar 2021. - Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i podnela krivične prijave