Životna sredina

Premijer Vučević: Treba razgovarati o svim projektima za razvoj države, uključujući i litijum

premijer vucevic litijum rio tinto srbija

Foto: Miloš Vučević/Twitter

Objavljeno

12.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

12.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Premijer nove srpske Vlade Miloš Vučević po prvi put se oglasio povodom  rudarenja litijuma u Srbiji. Trebalo bi razgovarati, kako je rekao, o svim projektima za razvoj države, uključujući i litijum, zatim čuti šta kaže struka i zaštititi pre svega ljude i životnu sredinu.

Srbija je u januaru 2022. godine zaustavila projekat Jadar za otvaranje rudnika litijuma i postrojenja za preradu anglo-australijske kompanije Rio Tinto u dolini Jadra. Vlasti su aktivnosti rudarskog giganta blokirale nakon protesta širom zemlje, najvećih u prethodne dve decenije. Međutim, najviši zvaničnici su u više navrata ocenili da je to bila greška.

Nova Vlada na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem se do sada nije oglašavala o ovom projektu. Vučević je tokom gostovanja na RTS-u rekao da podržava sve razvojne mogućnosti Srbije uključujući i rudarstvo.

Po njegovim rečima, Vlada još nije raspravljala o nastavku Rio Tintovog projekta, ali da će razgovarati o tome u smislu korišćenja prirodnih resursa koje Srbija ima.

Vučević: Ako struka kaže ne, onda ne

Vučević je dodao da „veruje u održivi razvoj kao pobedničku formulu“. Takođe je istakao da se neće ići ni u jedan projekat, pa ni u projekat rudarenja litijuma, bez jasnih pokazatelja koji ukazuju da je moguće da se koriste prirodni resursi, a da se čuva životna sredina i pre svega ljudi.

„Ostavljam prostor za razgovor  i pre svega čekam odgovor struke – ako struka kaže ne, onda je ne“, naglasio je. Upitan kojoj je opciji bliži, on je odgvorio da je uvek za opciju razvoja Srbije, kako bi se iskoristili svi potencijali koje imamo.

Iako je Vlada Srbije obustavila projekat rudarenja litijuma, Rio Tinto nije.

Marijanti Babić, direktorka firme Rio Sava i glavna zastupnica Rio Tinta u Srbiji je u toku javne debate između pristalica i protivnika projekta, održane u aprilu ove godine, rekla da je kompanija zaustavila sve istražne radove kada je Vlada zaustavila projekat, ali su nastavili da posluju jer su preuzeli obaveze i moraju da završe interne studije izvodljivosti.

Država je nakon obustave projekta rudarenja litijuma potpisala Memorandum o izgradnji fabrike baterija sa Rio Tintovom partnerskom kompanijom InoBat. Posle toga je potpisano i Pismo o namerama sa Evropskom unijom u oblasti kritičkih sirovina, u koje spada i litijum.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

12. jun 2024. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

12. jun 2024. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

12. jun 2024. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

Krivicne prijave protiv demonstranata Loznici protive projektu Jadar

Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

12. jun 2024. - Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i podnela krivične prijave