Električna energija

Vučić: Slede veliki energetski projekti, odluka o litijumu čeka novu Vladu Srbije

vucic litijum expo 2027 plan rio tinto solar bistrica

Foto: Predsednik Republike Srbije

Objavljeno

20.01.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.01.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da odluku o investiciji Rio Tinta u projekat Jadar, za dobijanje litijuma, može da donese samo nova Vlada Srbije. Predstavljajući u Palati “Srbija“ program „Skok u budućnost – Srbija EXPO 2027“ za period od 2024. do 2027, on je naveo da će se ulagati u energetiku više nego ikada, kao i da zemlja počinje ozbiljno da se bavi problemom zagađenja vazduha.

Program „Skok u budućnost – Srbija EXPO 2027“, kako je rekao Aleksandar Vučić, odnosi se na životni standard građana, ubrzanu modernizaciju, infrastrukturu, industrijalizaciju, poljoprivredu, životnu sredinu i izložbu EXPO 2027.

Vučić je istakao da odluku o nastavku projekta Jadar kompanije Rio Tinta, za dobijanje litijuma, može da donese samo nova Vlada Srbije, kao i da je svoje mišljenje odavno rekao.

Prošla vlada nije prihvatila moju ideju

„Prošla vlada nije prihvatila moju ideju, smatrali su da je lakše da se to ne prihvati zbog demonstracija… Mislim da ne treba podilaziti neznalicama, već da je potrebno razvijati naše krajeve“, istakao je on.

Vučić je ponovio da bi ta investicija donela brojne koristi, kao što je minimalna plata za 2.000 radnika od 1.000 evra, rast BDP-a, a Loznica bi imala i do sto miliona evra veći budžet…

„Neka ljudi razmisle, neka vlada razmisli, ali tome nećemo večeras da govorimo“, poručio je Vučić.

Ako se ne izgradi RHE Bistrica neće biti struje

On je istakao da zemlju u energetici čekaju ogromni projekti.

„Moramo da krenemo u izgradnju reverzibilne hidroelektrane (RHE) Đerdap 3, a pre toga moramo da završimo sve poslove, i formalno-birokratske koje smo zakoplikovali oko RHE Bistrica„, istakao je on.

Bistrica je spas za Srbiju, kako je naglasio, i ako je ne izgradi neće imati struje, jer ova elektrana mora da balansira obnovljivu energiju. Srbija, naveo je, gradi solarne elektrana sa Kinezima, Rusima, Amerikancima i svima drugima, kao i ulaganja u vetar, ali sve to je džabe, ako se ne izgradi Bistricu.

Sve je džabe ako ne izgradimo RHE Bistrica

„Završavano Kostolac B3, koji je prva nova elektrana posle 40 godina, i za mesec do dva je otvaramo. Tu je i veliki projekat samobalansiranih solarnih elektrana od 1 GW, i posebno je važno što će biti samobalansirane“, dodao je on, i poručio da će se u energetiku ulagati više nego ikada.

Da podsetimo, projekat od 1 GW solara trebalo bi da sprovede konzorcijum kompanija Hyundai Engineering, Hyundai ENG America i UGT Renewables.

Predsednik je pomenuo i naftovod Srbija-Mađarska koji će morati da se završi do izložbe EXPO, kao i gradnju gasovoda do Severne Makedonije kako bi Srbija imala mogućnost da se nekada prikopča na gasovode TAP i TANAP.

„Niko se ne pita zašto nema problema sa strujom, sa grejanjem, a nema i zbog toga jer se troše velike količine gasa za proizodnju struje, u TE TO Novi Sad i TE TO Pančevo. To je zato što smo se na vreme obezbedili, pa preko Turskog toka dolazi 11,5 miliona kubika dnevno, a još šest miliona iz skladišta gasa Banatski Dvor i iz skladišta koje smo zakupili u Mađarskoj“, naglasio je Vučić.

Osam gradova su prioritet za rešavanje problema zagađenja vazduha

On je poručio da Ministarstvo zaštite životne sredine mora da radi brže i bolje na energetskoj sanaciji.

Do 2027, kako je najavio, trebalo da se izgradi 1.100 kilometara kanalizacione mreže, 32 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i devet regionalnih centara za upravljanje čvrstom otpadom koje če pokrivati 62 lokalne samouprave.

Potrebni stranci za za održavanje postrojenja za prečišćavanje otpadnh voda

Vučić je istakao da u ovom sektoru nije problem finansiranje, već nedostatak kapaciteta, ljudi, pa će Srbija morati za održavanje postrojenja za prečišćavanje otpadnh voda da angažuje strance.

Kada je reč o zagađenju vazduha, on je naveo da se rade “plastične cevi za gas što će značajno da smanji upotrebu čvrstog goriva”, kao što su drvo, ugalj u domaćinstvima. Vučić je naveo da su osam gradova prioritet: Niš, Užice, Zaječar, Valjevo, Beograd, Kragujevac, Smederevo i Novi Pazar, a biće zamenjeno i 200 kotlova kapaciteta od jednog do 50 MW u javnim institucijama.

„Počinjemo da se time bavimo na ozbiljan način“, istakao je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

20. januar 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

20. januar 2024. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

20. januar 2024. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

20. januar 2024. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske