OIE

Srbija odabrala konzorcijum Hyundai Engineering – UGTR za strateškog partnera za 1 GW solara

Srbija-konzorcijum-Hyundai-Engineering-UGTR-strateskog-partnera-1-GW-solara

Foto: iStock

Objavljeno

06.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije je na javnom pozivu za strateškog partnera za izgradnju fotonaponskih postrojenja izabrala konzorcijum kompanija Hyundai Engineering, Hyundai ENG America i UGT Renewables kao najboljeg ponuđača. Predstoje pregovori o izgradnji solarnih elektrana maksimalne snage 1,2 gigavata i priključnog kapaciteta od jednog gigavata, u kombinaciji sa baterijama.

Hyundai Engineering, Hyundai ENG America i UGT Renewables će dobiti zadatak da instaliraju grupu solarnih elektrana sa sistemima za skladištenje energije i predaju ih Elektroprivredi Srbije. To će biti prvo strateško partnerstvo u Srbiji u ovom sektoru.

Javni poziv je objavljen u julu. Vladina radna grupa odgovorna za sprovođenje postupka sada treba da započne pregovore o ugovoru o realizaciji projekta s pomenutim konzorcijumom kao najboljim ponuđačem.

Istovremeno, Ministarstvo finansija u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike sprovodi pregovore o uslovima finansiranja koji će biti sastavni deo ugovora o finansiranju projekta, stoji u dokumentaciji.

Strateški partner je dužan da izabere odgovarajuće lokacije

Strateški partner će biti u obavezi da solarne elektrane izgradi do 1. juna 2028. i preda ih po sistemu ključ u ruke, propisano je u javnom pozivu. Ukupni priključni kapacitet je jedan gigavat kada je reč o naizmeničnoj struji, a maksimalna snaga ili pik (za jednosmernu struju) treba da iznosi 1,2 gigavata. Pored toga, u projekat je uključeno postavljanje baterijskih sistema zbirne operativne snage od najmanje 200 megavata i sa mogućnošću skladištenja barem 400 megavat-sati energije.

Osim solarnih parkova, strateški partner je dužan da instalira baterijske sisteme za skladištenje energije s najmanje 200 megavata ukupne operativne snage

Među ostalim uslovima za sklapanje strateškog partnerstva, pobednički konzorcijum treba da odabere optimalne lokacije za izgradnju navedenih postrojenja te da izradi prostornoplansku dokumentaciju i neophodne studije.

Zajednički projekti Hyundai Engineering i UGT Renewables

„Hyundai Engineering blisko sarađuje s kompanijom UGT Renewables na razvoju više projekata u Evroaziji kao i sa kompanijom Sun Africa iz grupacije UGT Renewables na projektima za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Africi,” izjavio je Džong Oi Van, potpredsednik kompanije Hyundai Engineering.

Džong Oi Van je naglasio da Hyundai Engineering ima opsežno iskustvo u uspešnom sprovođenju velikih međunarodnih energetskih projekata i dodao: “Hyundai Engineering se proširuje na oblast ekološki prihvatljive energetike u cilju stvaranja održive budućnosti. Naša saradnja s kompanijom UGT Renewables će otvoriti mogućnosti za značajne projekte infrastrukture obnovljivih izvora energije u region”.

Hyundai Engineering je jedna od kompanija koje čine južnokorejski Hyundai Motor Group.

Partnerstva od svetskog značaja za projekte velikih solarnih elektrana

Generalni direktor kompanije UGT Renewables Adam Korteze rekao je za Balkan Green Energy News da je ta kompanija uspostavila partnerstvo s velikim globalnim kompanijama kao što su Tesla Energy, Hitachi Energy, Siemens Energy, NEXTracker, Shoals Technology Group i Hanwha Qcells. Po njegovim rečima, ovo je pobednički tim za promociju obnovljivih izvora energije.

UGT Renewables ima značajno iskustvo u radu sa državnim energetskim kompanijama, vladama i međunarodnim finansijskim instutucijama. Ova kompanija sa sedištem u Majamiju na Floridi razvija kompleksne elektroenergetske infrastrukturne projekte sa ciljem da doprinese energetskoj nezavisnosti, stabilnosti prenosne mreže, smanjenja troškova proizvodnje električne energije i digitalizaciji poslovanja energetskih kompanija, objasnio je Korteze.

US EXIM Bank je najveću transakciju u svojoj istoriji odobrio za projekat kompanije Sun Africa za izgradnju dve solarne elektrane u Angoli

„Nagrade koje smo dobili, od TXF-a za najbolji poslovni poduhvat godine u domenu infrastrukturnog finansiranja i, nedavno od US EXIM Bank, za poslovni poduhvat godine utvrdile su poziciju naše kompanije kao de fakto predvodnika u razvoju kompleksnih internacionalnih energetskih projekata. Čast nam je što radimo sa Hyundai Engineering Company i institucijama Vlade Srbije na toliko važnom infrastrukturnom projektu za Srbiju, koji će biti u vlasništvu državne elektroenergetske kompanije Elektroprivreda Srbije“, dodao je prvi čovek kompanije UGT Renewables.

EXIM, izvozno-uvozna banka Sjedinjenih Država, uručila je prošlog meseca nagradu za poslovni sporazum godine sestrinskoj kompaniji UGT Renewablesa Sun Africa i Ministarstvu finansija Angole. Ta američka agencija za kreditiranje izvoza je u junu pozajmicom od 907 miliona dolara, najvećom u svojoj istoriji, podržala projekte dve solarne elektrane u ovoj afričkoj zemlji. Njihov ukupni planirani kapacitet iznosi 500 megavata.

Hyundai Engineering i UGTR su u Jugoistočnoj Evropi aktivni i u Crnoj Gori.

Inače, Vlada Srbije namerava da po istom modelu pronađe strateškog partnera za izgradnju vetroelektrana ukupnog kapaciteta jednog gigavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

6. novembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

6. novembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

6. novembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

6. novembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače