OIE

Srbija i UGT Renewables pregovaraju o gradnji solarnih elektrana od ukupno 1 GW

Srbija UGT Renewables pregovaraju solarnih elektrana 1 GW

Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

02.08.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

02.08.2021.

Država

Podeli

Srbija se nada da će uskoro potpisati ugovor s kompanijom UGT Renewables iz Čikaga o instaliranju fotonaponskih sistema zbirne snage jednog gigavata, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić. Direktor finansija kompanije Peter Goodall otkrio je da će u projekat biti uključene domaće građevinske firme.

Izvozno-uvozna banka Sjedinjenih Država – EXIM ponudila je Srbiji dvadesetogodišnji finansijski paket za 85 odsto vrednosti potencijalnog ugovora za solarne elektrane ukupnog kapaciteta jednog gigavata kojeg vlada namerava da sklopi s kompanijom UGT Renewables, izjavio je novinarima predsednik Aleksandar Vučić.

Ministarstvo rudarstva i energetike je s tom kompanijom sa sedištem u Čikagu, koja se bavi zelenom energetikom, potpisalo memorandum o razumevanju. Retko koja banka može ponuditi takve uslove finansiranja, naglasio je Vučić.

„Za nas je ovo početak jedne nove ere. Za nas je ovo važan iskorak u budućnost. Ovo je memorandum o razumevanju. Predstoje nam ne laki razgovori oko svih uslova, ali verujem da ćemo ih brzo završiti. Verujem da ćemo napraviti najbolji mogući dogovor za budućnost Srbije, za nešto što je, moguće, i od presudnog značaja za ekonomski razvoj naše zemlje i za njen uspeh u okviru takozvane zelene agende,“ rekao je predsednik.

Fotonaponske elektrane biće postavljene širom Srbije na površini od 2.000 hektara

Pomenute solarne elektrane trebalo bi da se prostiru na ukupno 2.000 hektara na desetak lokacija širom zemlje i da smanje emisije ugljen-dioksida za 1,9 miliona tona godišnje, u poređenju s 51 milionom tona trenutnih emisija u Srbiji, po Vučićevim rečima. Procenjeni učinak fotonaponskog projekta iznosio bi tri procenta trenutne proizvodnje električne energije, dodao je.

Vučić je izrazio nadu da će ugovor ubrzo biti potpisan i da će Srbija kroz dve godine imati čistiji vazduh, proizvoditi više struje i unaprediti energetsku efikasnost i energetsku bezbednost. Vlada će reformisati i modernizovati energetski sektor i javna preduzeća, koja „suštinski iznutra nisu promenila sve svoje navike i svoju prirodu, a to je da se ništa ne menja i da se čuva status kvo“, podvukao je.

Solarni paneli su deo rešenja za nadolazeću taksu Evropske unije na CO2

Projekat kapaciteta jednog gigavata sa kompanijom UGT Renewables pomoći će zemlji da balansira električnu energiju i izbegne plaćanje takse na CO2, naveo je Vučić. On je podsetio da je Evropska unija odložila uvođenje Prekograničnog mehanizma za prilagođavanje ugljenika za 2026. godinu i izjavio da Srbija mora da pronađe rešenja poput solarne energije za tako teške uslove.

Vlada nije spremna da se odrekne termokapaciteta na ugalj „u tri dana“, napominje Vučić. On je ukazao na korist od dolaska američkih kompanija u zemlju za investicionu atraktivnost njene privrede.

UGT Renewables će solarne elektrane graditi na zemljištu niske ekonomske vrednosti

Direktor finansija firme UGT Renewables Peter Goodall, koji je potpisao memorandum s potpredsednicom vlade i ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović, naglasio je da je to „početak procesa“. Dodao je da će biti uključena domaća građevinska preduzeća.

Američka kompanija će u saradnji s nadležnim ministarstvima odabrati lokacije gde je zemljište niske ekonomske vrednosti, otkrio je njen šef finansija. Obećao je da će ona posebno voditi računa o uticaju na životnu sredinu i lokalne zajednice.

UGT Renewables razvija rešenja koja će podržati privredni rast Srbije i regiona, izjavio je Goodall.

Ambasador SAD u Srbiji Anthony Godfrey rekao je da je novi Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije značajno poboljšao uslove za investiranje u zelenu energiju i da će tako cene za građane biti niže, uz čist vazduh za sve.

UGT Renewables i njena ćerka firma Sun Africa projektuju i grade velike solarne elektrane i upravljaju njima.

Komentara: (2)
Branko Kecman / 04.08.2021.

Solarna elektrana ne može da smanji emisiju ugljen-dioksida, to nije tehnologija za hvatanje ugljen-dioksida.
Ako 1GWh solarne energije supstituiše 1,9 miliona tona ugljen-dioksida iz termoelektrana, a Srbija godišnje ima emisiju od 51 milion tona ugljen-dioksida, to znači da EPS termoelektrane emituju 45,6 miliona tona tj 89% ugljen dioksida, jer je prosečna godišnja proizvodnja struje iz termoelektrana oko 24 GWh.
EPS-u je ponuđena domaća patentirana tehnologija za smanjenje emisije štetnih gasova preko 70% ali nadležni u EPS-u nisu zainteresovani za to.
Investicija se vraća za godinu dana, pa EPS-ovci smatraju da je to nemoguće.
Nisu zainteresovani ni da se upoznaju sa tehnologijom. Vrhunac neodgovornosti.

Stanko Kovacevic / 05.08.2021.

Vazan korak Srbije u pravcu dekarbonizacije i koriscenja OIE.
Ali ugovor sa UTG ima opravdanja samo ako je rec o visim drzavnim interesima i ni zbog cega drugog.
Ovo zbog toga sto ce strana kompanija zgrnuti KAJMAK od 300 do 400 miliona Evra a nasim firmama dace odpadke koji se zovu fizicki rad, umesto da sve ostane u Srbiji.
Ovo zbog toga sto u srbiji ima sasvim dovoljno strucnjaka i kompanija koje bi u konzorcijalnom odnosu mogli uspesno realizovati ovaj projekat u kom slucaju bi u Srbiji ostalo oko 500 miliona Evra, a ako bi se koristila
Srpska tehnologija i svih milijardu Evra. Danasnja Srbija je dovoljno jaka i cenjena da bez problema moze dobiti milijardu Evra za ovu investiciju a ne da podleze stranim ucenama i “ patkama “ onih koji koriste strane fondove za zelenu energiju da bi ucenjivali Srbiju i zgrtali KAJMAK, sto moze dobiti i Srbija.
Zato predlazem da Balkan Green Energy i PKS zajedno sa ministarstvom organizuju strucnu raspravu i ubedjen sam da bi zakljucak strucne rasprave bio da se poslovi povere konzorcijumu domacih firmi.
U suprotnom Srbija ce pokazati da je ne interesuju Srpski strucnjaci, Srpsko znanje i Srpske tehnologije nego samo stranci sto moze biti veoma sumnjivo a to nam nije potrebno. Smejace nam se i stranci jer se gradnja fotovoltaik solarnih elektrana u sustini svodi na slaganje LEGO KOCKI, naravno uz dobre studije i projekte zasta takodje imamo dobre strucnjake u Institutu Mihajlo Pupin, Institutu Vinca, ETF i desetine kompanija u Srbiji koje se godinama uspesno bave izgradnjom slarnih elektrana malog kapaciteta.
Mislim da ce ZDRAV RAZUM prevladati i da ce ovaj posao biti poveren domacem konzorcijumu uz opste zadovoljstvo javnog i strucnog mnenja.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

2. avgust 2021. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

2. avgust 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

2. avgust 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

2. avgust 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage