OIE

Srbija usvojila četiri zakona u sektoru energetike i rudarstva

srbija dobila cetiri nova zakona energetika rudarstvo

Slika: Facebook/Zorana Mihajlović

Objavljeno

21.04.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

21.04.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije usvojili su četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva, uključujući dva nova zakona – Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije i Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, kao i izmene i dopune dva zakona – Zakona o energetici i Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji je Vlada Srbije usvojila krajem marta, trebalo bi da bude pokretač velikih investicija u gradnju solarnih elektrana i vetroparkova čime će se ubrzati dekarbonizacija energetskog sektora Srbije i povećanje udela obnovljvih izvora u potrošnji energije. Interesovanje investitora je već sada veliko, kako za investicije u vetar, tako i za solar.

Propis uvodi aukcije za dodelu premija za gradnju elektrana na energiju vetra i Sunca, stvara uslove za razvoj tržišta obnovljivih izvora energije i daje mogućnost građanima i firmama da proizovode električnu energiju za sopstvenu potrošnju i postanu kupci-proizvođači (prozjumeri).

Aukcije, razvoj tržišta, strateška partnerstva, prozjumeri…

Zakon uvodi i mogućnost da država raspiše tender za izbor strateškog partnera sa kojim bi investirala u zelenu energiju, ali i zadržava i neka stara rešenja, kao što je subvencionisanje elektrana manjeg kapaciteta (malih hidroelektrana snage manje od 500 kW i elektrane na vetar snage manje od 3 MW). Ipak, ovim propisom se uvodi zabrana izgradnje hidroelektrana bilo kog tipa i snage u zaštićenim područjima.

„Usvajanjem i primenom Zakona obezbediće se zaštita životne sredine, borba protiv klimatskih promena, smanjenje troškova za građane, energetska tranzicija, kao i pojednostavljenje i ubrzanje procedura“, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Subvencije za stolariju, fasade i grejne sisteme

Najveća novina Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije je početak masovnijeg subvencionisanja građana da zamene prozore i vrata, ugrade izolaciju na fasadama i krovovima, kao i da zamene grejne sisteme (peći i kotolove) uređajima koji su efikasniji i koriste energente koji manje zagađuju životnu sredinu. Zbog svih ovih aktivnosti u junu bi trebalo da bude osnovana uprava za finansiranje i podsticanje enegetske efikasnosti.

Subvencije će iznositi 25 odsto, koliko će finansirati i jedinice lokalne samouprave, dokće ostatak morati da obezbede građani.

Zakon uvodi i regulativu za eko-dizajn, tačnije oznake za energetske razrede za uređaje za domaćinstvo.

Stvaranje uslova za pripremu nacionalnog energetskog i klimatskog plana

Izmene i dopune Zakona o energetici omogućiće stvara se pravni osnov za donošenje Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana (eng. National Energy and Climate Plan – NECP) i dodatno uređuju i proširuju ovlašćenja Agencije za energetiku Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo.

Usvajanjem ovog zakona, i kupci toplotne energije imaće pravo na status energetski ugroženog kupca i umanjenje računa ukoliko ispune propisane kriterijume, kao što već imaju kupci električne energije i gasa.

U postupanju Ministarstva uvodi se elektronsko poslovanje (e-energetika), što će omogućiti jednostavnije procedure i brže izdavanje dozvola i saglasnosti.

Efikasnije i održivo upravljanje geološkim resursima

Glavni cilj donošenja zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima jeste da stvori uslove za efikasnije i održivo upravljanje mineralnim i drugim geološkim resursima, kao i povećanje investicija u geološka istraživanja i rudarstvo, tvrde u Mnistarstvu.

Vrednost potvrđenih mineralnih rezervi u Srbiji iznosi oko 200 milijardi dolara i jedan od ciljeva je da se efikasnijim korišćenjem rudnog bogarstva poveća učešće rudarskog sektora u BDP-u sa sadašnjih 1,9 odsto na 4-5 odsto u narednih pet godina.

Izdavanje odobrenja se skraćuje sa 150 na 20 dana

Izmenama zakona proširuju se nadležnosti Geološkog zavoda Srbije, i omogućava, prvi put, osnivanje komore rudarskih i geoloških inženjera Srbije.

Novi propis stvara i zakonsku osnovu za uvođenje elektronskog poslovanja u oblasti rudarstva i geologije (e-rudarstvo), čime se procedura izdavanja odobrenja pojednostavljuje se i skraćuje sa sadašnjih 150, na u proseku 15 do 20 dana.

Komentara: (1)
Zolja / 28.04.2021.

Kasnimo min 10 god.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

21. april 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

21. april 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

21. april 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

21. april 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu