OIE

Vlada Srbije usvojila predloge četiri zakona u sektoru energetike i rudarstva

Vlada-Srbije-usvojila-set-energetskih-zakona

Slika: Pixabay

Objavljeno

29.03.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

29.03.2021.

Država

Podeli

Vlada Srbije usvojila je danas predloge zakona o obnovljivim izvorima energije, energetici, energetskoj efikasnosti i rudarstvu (predlozi zakona), i poslala ih Skupštini Srbije na usvajanje.

Predlog zakona o obnovljivim izvorima energije, s obzirom na novine koje donosi, kao što su aukcije za dodelu premija i stvaranje uslova za razvoj tržišta obnovljivih izvora energije, izazvao je najveću pažnju javnosti. Osim novina propis zadržava i neka stara rešenja, kao što su fid-in tarife za elektrane manjeg kapaciteta (elektrane snage manje od 500 kW i elektrane na vetar snage manje od 3 MW).

Izvesno je da će ovaj propis stvoriti uslove za ubrzani razvoj zelene energije, pre svega za gradnju vetroparkova i solarnih elektrana, ali i instaliranje solarnih panela na krovovima kuća i firmi kako bi građani i privreda obezbedili električnu energiju za sopstvenu potrošnju i postali prozjumeri.

Novi zakon o obnovljvim izvorima energije uvodi aukcije i premije, ali i zadržava fid-in tarife

Šta donosi novi zakon u sektoru korišćenja solarne energije i kakvi su planovi investitora za gradnju novih elektrana razgovaraće vodeći stručnjaci iz zemlje i Evrope na Prvoj velikoj konferenciji o solarnoj energiji u Srbiji koja se održava u Beogradu 14. aprila u organizaciji portala Balkan Green Energy News.

Javna rasprava o načelima za pripremu zakona o obnovljivim izvorima energije trajala je od 31. decembra 2020. do 12 januara, a onda je od 21. januara do 9. februara u toku bila javna rasprava o nacrtima zakona o obnovljivim izvorima energije, zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici, zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

U toku javne rasprave održan je sastanak o novim propisima u Privrednoj komori Srbija, kao i konferencija portala Balkan Green Energy News BGEN o tome šta država treba da uradi da se u Srbiji realizuje 2 milijarde evra investicija u vetroparkove?

Ministarka Mihajlović: Okretanje Srbije ka zelenoj energetici i zelenoj ekonomiji

zorana mihajlovic Vlada Srbije usvojila predloge cetiri zakona u sektoru energetike i rudarstva
Zorana Mihajlović (slika: Facebook/Zorana Mihajlović)

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će novi zakonski okvir omogućiti nove investicije, ali i okretanje Srbije ka zelenoj energetici i zelenoj ekonomiji.

„Nalazimo se u godini u kojoj moramo da razmišljamo o tome kako da proizvodimo dovoljno električne i toplotne energije, kako da imamo dovoljno gasa, nafte i naftnih derivata, a sa druge strane da se razvijamo na održiv način i razmišljamo o zelenoj ekonomiji i zelenoj energetici“, rekla je Mihajlović.

Zakoni otvaraju vrata velikim investitorima da rade u Srbiji

Prema njenim rečima, pomenuti zakoni to omogućavaju jer velikim investitorima otvaraju vrata da rade u Srbiji zajedno sa našim javnim preduzećima, a svim građanima da, pored toga što su potrošači, budu i proizvođači energije, da postavljaju solarne panele na svoje domove, ali i da zamene prozore i vrata i da njihovi računi za električnu i toplotnu energiju budu niži nego danas.

Mihajlović je dodala da novi zakoni omogućavaju i da se više vodi računa o socijalno ugroženim kupcima električne energije, gasa i toplotne energije.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je posebno važno usvajanje zakona o obnovljivim izvorima energije, koji predstavljaju budućnost u oblasti energetike.

Energija iz termoelektrana će biti sve skuplja

Potrebno je ne samo da se grade nove hidroelektrane, pre svega velike i srednje, već i da bude više vetroelektrana i solarnih elektrana, ali i da u toplanama više koristimo biomasu, koje u Srbiji ima mnogo, istakla je ona.

Mihajlović je poručila da su novi zakoni osnova za razvoj i otvaranje novih radnih mesta, ali i da će omogućiti da Srbija krene putem klimatski neutralnog razvoja i zelene energije, s obzirom na to da će energija iz termoelektrana u budućnosti biti sve skuplja.

Komentara: (5)
Dragan / 29.03.2021.

Zanimljivo je da usvojeni zakoni nisu javno objavljeni niti igde mogu da se pronađu……

Marinko / 30.03.2021.

Pito sam dans invalidi mogu oni da pokrenu za konkurs

Veljki / 01.04.2021.

Naravno da ce biti skuplja energija iz TE kad je poklanjamo EU…cega ima manje (za nas) bice skuplje..

Srđan V. / 02.04.2021.

Nuklearna energija, gospodo.
Spasićete i reke i vazduh, a baška što će i račun za struju biti pristojniji.

SNEŽANA STOJIČIĆ / 13.04.2021.

Konkuriše za subvencije imam bolesno dete koje ima 2 retke bolesti pomognite mi da joj ulepša život 060 0755001 hvala

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

29. mart 2021. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

29. mart 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

29. mart 2021. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

29. mart 2021. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače