OIE

Prva velika konferencija o solarnoj energiji u Srbiji održava se 14. aprila

Prva velika konferencija o solarnoj energiji_Balkan Green Energy News

Photo: Balkan Green Energy News

Objavljeno

18.03.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

18.03.2021.

Država

Podeli

„Prva velika konferencija o solarnoj energiji u Srbiji“ održava se u Beogradu 14. aprila u organizaciji portala Balkan Green Energy News. Preko 30 vodećih energetskih stručnjaka, predstavnika investitora, privrede i institucija iz zemlje i inostranstva razgovaraće o jednoj od trenutno najaktuelnijih tema u Srbiji – kako novi set energetskih zakona može doprineti većem korišćenju solarne energije u Srbiji i pogurati razvoj slobodnog tržišta električne energije.

Potencijal solarne energije u Srbiji je prethodnih godina bio neopravdano zapostavljen, a u zemlji koja ima više časova sunčevog zračenja od većine evropskih zemalja, instalirano je svega 21 MW kapaciteta.

Stručnjaci iz zemlje i inostranstva složni su u oceni da će nakon usvajanja Zakona o obnovljivim izvorima energije i paketa energetskih zakona, solarna industrija u Srbiji u narednih pet do 10 godina doživeti procvat. Obnovljivi izvori energije, a posebno sektor solarne energije može odigrati značajnu ulogu u otvaranju zelenih radnih mesta i oporavku srpske privrede od posledica pandemije COVID-19.

Ministarstvo rudarstva i energetike, Sekretarijat Energetske zajednice, Privredna komora Srbije i Poslovno udruženje Toplane Srbije institucionalni su partneri konferencije

Na talasu Evropskog zelenog dogovora, Srbija dobija priliku da transformiše i dekarbonizuje sektor energetike i celokupnu privredu i usmeri ih u pravcu održivog i klimatski neutralnog razvoja.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović otvara konferenciju

Konferenciju će otvoriti potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Preko hiljadu učesnika, koliko se procenjuje da će pratiti konferenciju putem Zoom platforme, imaće priliku da čuju i direktora Sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača, direktorku za Srbiju kompanije CWP Global  Maju Turković i regionalnu direktorku za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Zsuzsannu Hargitai.

Zorana-Mihajlovic,-potpredsednica-Vlade-Republike-Srbije

Zbog mera zaštite od pandemije COVID-19 konferencija se organizuje u hibridnom formatu u Beogradu u hotelu Radisson Collection za paneliste, a praćenje je obezbeđeno preko Zoom platforme. Učešće je besplatno uz registraciju koja će početi 22. marta, a obezbeđen je simultani prevod na engleski jezik.

Četiri panela za četiri primene solarne energije

Teme o kojima će se govoriti na prvom panelu su: novi regulatorni okvir za investicije u solarne elektrane velikih kapaciteta, model budućih aukcija i razvijanje solarnih elektrana po tržišnim principima, značaj uspostavljanja unutardnevnog trgovanja na berzi za stvaranje tržišta, balansna odgovornost za električnu energiju iz obnovljivih izvora, otkup električne energije od strane garantovanog snabdevača i prodaja zelenih kilovata na tržištu.

U okviru panela biće predstavljen i prvi projekat u Srbiji za proizvodnju modula i gotovih rešenja za skladištenje energije, sastavljenih od litijum-jonskih baterija.

Konferenciju su podržali: CWP Group, EBRD, WV- International NBT, Energize, Al Pack Group, Luxor Solar, BDK Advokati, SOLID i Hitachi ABB Power Grids i UGT Renewables.

Drugi panel organizuje se u saradnji sa Fondom za obnovljive izvore u daljinskoj energetici na Zapadnom Balkanu (ReDEWeB) EBRD-a i Vlade Austrije. Učesnici će govoriti o solar-termalu iz perspektive dekarbonizacije sistema daljinske energetike i podršci države za prelazak toplana sa uglja i mazuta na solar-termal i komplementarne tehnologije, a biće predstavljeni i dosadašnji rezultati u segmentu inovacija i pametnog razvoja.

Treći panel biće posvećen primeni solarne energije u privredi, sa fokusom na modele razvijanja solarnih elektrana, dostupnost finansijskih mehanizama i tehnologije.

Učesnici panela govoriće o razvijanju kapaciteta za sopstvenu potrošnju i prodaju, ne samo iz perspektive zagarantovanih ušteda, već i usklađivanja sa novim globalnim talasom održivog i klimatski neutralnog poslovanja.

Četvrti panel baviće se primenom solarne energije u domaćinstvima, odnosno temom prozjumera, čija individualna ili udružena delatnost, u vidu energetskih zadruga, predstavlja ne samo važan korak u energetskoj tranziciji, već i korak u pravcu demokratizacije energetike.

Solarna energija je prilika za dekarbonizaciju Srbije

„U trenutku kada se Srbija suočava sa velikom ekonomskom krizom izazvanom pandemijom COVID-19, velikim zagađanjem i još uvek velikim učešćem uglja u proizvodnji električne i toplotne energije, solarna energija predstavlja deo rešenja i velika je prilika za dekarbonizaciju,“ izjavila je Branislava Jovičić, urednica portala Balkan Green Energy News.

Jovičić je dodala da su konferenciju podržale vodeće kompanije i institucije u Srbiji u segmentu obnovljivih izvora energije i solarne energije: CWP Group, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), WV-International NBT, Energize, Al Pack Group, Luxor SolarBDK Advokati, SOLID i Hitachi ABB Power Grids i UGT Renewables.

Institucionalnu podršku konferenciji pružili su Ministarstvo rudarstva i energetike, Sekretarijat Energetske zajednice, Privredna komora Srbije i Poslovno udruženje Toplane Srbije.

Čitaoci portala mogu postavljati pitanja učesnicima panela u komentarima ove vesti ili slanjem imejla na  bgenevents@balkangreenenergynews.com.

Komentara: (5)
Dušan Vasiljević / 24.03.2021.

Molim vas da mi pošaljete link za registraciju na ovu konferenciju.

Srdačan pozdrav,

BGEN redakcija / 24.03.2021.
Miloš / 29.03.2021.

Pozdrav,

Šta se podrazumijeva pod „Organizacija“ u prijavi? Da li se webinar-u može pristupiti i ukoliko nisam zaposlen u nekom preduzeću/organizaciji?

BGEN redakcija / 29.03.2021.

@Miloš – naravno da možete pratiti konferenciju. Upišite samo neki tekst, npr. nezaposlen ili student ili građanin, štagod želite. Hvala Miloše na interesovanju!

Aleksandar / 03.04.2021.

Da li moze da se dobije izglasan zakon za obnovljene izvore energije u srbiji vezano za on grid i off grid

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Fortis Group siri prisustvo Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana Pancevu Velimir Gavrilovic Beogradski energetski forum

Fortis Group širi prisustvo na Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana u Pančevu

18. mart 2021. - Fortis Group kupuje dve biogasne elektrane u Pančevu, objavio je operativni direktor Velimir Gavrilović na Beogradskom energetskom forumu

krsko 2 slovenija nuklearka cena struje trosak

GEN energija: 1.000 MW nuklearke Krško 2 koštaće najmanje 9,3 milijarde evra

18. mart 2021. - Finansijska struktura za Krško 2 biće poznata i utvrđena, kako je navela GEN energija, pre donošenja konačne investicione odluke 2028.

Bernard NGEN Nema pametne mreze bez pametnih korisnika

Bernard (NGEN): Nema pametne mreže bez pametnih korisnika

18. mart 2021. - U energetici su potrebne pametne mreže, a ne postoji pametna mreža bez pametnih korisnika, izjavio je na Beogradskom energetskom forumu generalni direktor NGEN-a Roman Bernard

elixir matijas predojevic dekarbonizacija cirkularna ekonomija bef

Dekarbonizacija važan deo 300 miliona evra vrednog investicionog plana Elixir grupe

18. mart 2021. - Nove investicije doprineće nastavku dekarbonizacije u Elixir grupi koji je započet pre nekoliko godina, rekao je Matijas Predojević