Energetska efikasnost

Ovako će domaćinstvima biti odobravane subvencije za energetsku efikasnost

Ovako ce domacinstvima biti odobravane subvencije za energetsku efikasnost

Slika: Djordje Nikolic from Pixabay

Objavljeno

12.04.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

12.04.2021.

Država

Podeli

Po osnivanju uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, opštine i gradovi i firme će se prijavljivati za učešće u programu podsticanja mera energetske efikasnosti u domaćinstvima i zamene peći. Istovremeno će biti sproveden pilot-projekat. Jedinice lokalne samouprave će domaćinstvima odobravati sredstva za energetsku efikasnost nakon terenske kontrole.

Predlog zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije biće razmatran ove nedelje u Narodnoj skupštini Srbije zajedno s još tri zakona u domenu energetike i rudarstva. Ministarstvo rudarstva i energetike je saopštilo da će poslove finansiranja i realizacije mera i aktivnosti na unapređenju energetske efikasnosti obavljati uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti.

Njeno osnivanje planirano je za jun, kako je ranije najavila potpredsednica vlade i resorna ministarka Zorana Mihajlović. Ona je upravo otkrila da će biti finansirana i zamena peći. Ministarstvo je saopštilo da će s upravom prvo raspisati javni poziv za prijavu jedinica lokalnih samouprava za učešće u programu subvencionisanja domaćinstava i da će u njemu biti definisan iznos.

Za subvencije za energetsku efikasnost će moći da se prijave i domaćinstva koja bi zamenila peći na ugalj i mazut onima što koriste energente neškodljive po zdravlje i životnu sredinu

Dalje, jedinice lokalne samouprave biće obavezne da raspišu javni poziv za izbor preduzeća koja će izvoditi radove i biće formirana njihova lista. Opštine i gradovi treba zatim da objave javni poziv za prijave građana za dodelu besplatnih sredstava.

Prvo pilot-projekat

Planirano je da se nakon formiranja uprave za početak pokrene pilot-projekat da bi se ispitao planirani mehanizam i da se pripremi što jednostavnija procedura za građane, kažu u ministarstvu. Na osnovu odobrenih prijava građana, sredstva će se uplaćivati privrednim subjektima na osnovu faktura.

Jedinice lokalne samouprave će vršiti kontrolu prijava građana izlaskom na teren pre donošenja odluke o dodeli subvencije za energetsku efikasnost i nakon realizacije radova kao uslov za isplatu sredstava, saopšteno je. Subvencija će iznositi 50 odsto troškova: vlada će pokriti 25 odsto, a još 25 procenata opština ili grad, dodaje ministarstvo.

Sredstva će biti uplaćivana preduzećima koja će izvoditi radove

Građani će moći da se prijave za zamenu prozora i vrata, izolaciju na fasadama, krovovima i kotlovima i za zamenu grejnih sistema. Mihajlović je navela da su subvencije namenjene za prelaz individualnih ložišta na energente koji ne narušavaju zdravlje i životnu sredinu. Njih u Srbiji ima oko 1,2 miliona.

Biće zabranjeno sagorevanje gume i plastike

„U novim zakonima iz oblasti energetike biće zabranjeno da se guma i plastika koriste za sagorevanje, ali će i onima koji koriste ugalj i mazut biti dat rok do kraja godine da pređu čistije i zdravije izvore energije, bilo da je u pitanju pelet, gas ili električna energija. Svesni smo da mnogi to ne mogu da urade sami i zbog toga ćemo, kao i kad je u pitanju zamena stolarije, i to podržati kroz upravu za energetsku efikasnost, ali i kroz fondove kojima upravlja Ministarstvo zaštite životne sredine“, rekla je ministarka za TV Prva.

„Verujemo da u naredne tri godine taj posao može da se završi, što će omogućiti da računi građana budu 15 do 20 odsto niži, bilo za toplotnu ili za električnu energiju“, izjavila je.

Državne i privatne investicije u energetici pokreću privredni razvoj

Ministarka Mihajlović je prošle nedelje na javnom slušanju o četiri predloga zakona izrazila uverenje da će oni poboljšati investicioni ambijent i omogućiti rast zaposlenosti te da će uz rad na energetskoj tranziciji, dekarbonizaciji i klimatski neutralnom razvoju istovremeno biti očuvana energetska stabilnost.

Težište investicionog plana će biti na izgradnji srednjih i velikih hidroelektrana, gasnih i elektrana koje koriste solarnu energiju, energiju vetra i biomase.

„U decenijama ispred nas moraćemo da smanjujemo proizvodnju električne energije iz fosilnih izvora, da rešavamo pitanje podzemne eksploatacije uglja i da u isto vreme realizujemo novi investicioni plan koji će težište staviti na izgradnju novih srednjih i velikih hidroelektrana, gasnih elektrana i elektrana koje koriste solarnu energiju, energiju vetra i biomase. Za to je važno da imamo i državne i privatne investicije u oblasti energetike, jer je to ono što pokreće privredni razvoj“, izjavila je.

Rekla je i da veruje da učešće energetike i rudarstva u bruto društvenom proizvodu sa današnjih 5,5 odsto  može biti povećano na između sedam i devet odsto.

Na Prvoj velikoj konferenciji o solarnoj energiji u Srbiji, stručnjaci iz zemlje i Evrope otkriće šta Predlog zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije donosi u domenu solarne energije i kakvi su planovi investitora. Ona se održava u Beogradu 14. aprila u organizaciji portala Balkan Green Energy News.
Komentara: (61)
Verica / 13.04.2021.

Odlicno.Pozdravljam inicijativu i projekat .

Goran Cincur / 13.04.2021.

Dali cu mocl da konkurisu I oni koji su vec zamenuli prozore I I vrata prosle godine medju kojima sam I ja, a mometalno sam I korisnik socijalne pomoci.

SNEŽANA STOJIČIĆ / 13.04.2021.

Prijavljujem se za zamenu prozora i vrata subvencije od države i lok. Samouprave imam invalida dete ima zapaljenje mozga 060 0755001

Golub Mitić / 13.04.2021.

Konačno prava stvar -solarne elektrane

MIROSLAV NIKOLIC / 14.04.2021.

Odlična inicijativa prijavljujem se

Ana / 14.04.2021.

Mnogo bi nam znacila ta pomoc,oko grejanja.Zivimo u kuci vec 38 god.gde nemamo centralno grejanje.Prozori stari.

Vasilijević Dragiša / 14.04.2021.

Super ideja, samo ako procedure budu jednostavne i brzo izvodljive.
Procedure treba da budu tačno definisane da ne dozvole lokalnim samoupravama zloupotrebu.
Pozdrav

Milovan / 15.04.2021.

Lokalna samouprava je cist promasaj jer uvek ide po babu i stricevima i da komsiji crkne krava.
S’obzirom da je projekat veoma ozbiljan,trba formirati i ozbiljnu komisiju ako je moguce neutralnu jer obicno pomoc ne stigne gde stvarno treba vec veze i vezice pa tamo gde netreba

Sanja Nikolic / 15.04.2021.

Prijavljujem se i ja za zamenu prozora i vrata. Ako ce stvarno tako biti moje pitanje je : kad pocinju prijave i sta sve treba od dokumentacije podneti i gde ?

Marija / 15.04.2021.

Zainteresovana,to je budućnost,fosilih goriva ima za još koju godinu.

Zoric Milorad / 16.04.2021.

Lozim ugalj i drva zelim gas iz kikinde sam. Sta je potrebno od papira

Pavić Nadan / 18.04.2021.

Super predlog za domaćinstva, želela bi da se prijavim za grejanje i zamenu vrata. Pa me zanima kome se obratiti i šta treba od dokumenata. Poštujem vaš predlog, i nadam se da neće biti samo uključeni oni preko veze.

Slavica / 18.04.2021.

Ja bih prijavila zamenu prozor-vrata i prozora u dvosobnom stanu, vrata ne. Da li zamena stolarije vazi i za stanove ili samo kuce?

Marija / 21.04.2021.

Gde se trebamo prijaviti da zelimo zamenu bar jednu od ponudjenih stavki.Sta je potreno od dokunentacije?Mi planiramo grejanje na pelet.Unapred hvala.

Snežana JAKOVLJEVIĆ / 22.04.2021.

Kada i kako mogu da se prijavim za subvenciju energetsku efikasnost-PVC STOLARIJA ?

Gordana Stanković / 23.04.2021.

Prijavljujem se za zamenu prozora

Karlo Koljevic / 24.04.2021.

Treba objaviti gde se mozemo prijaviti. Ja bi zamenio tri prozora i kotao sporet sa kotlom na struju.0605500371.Inace zivim u zajecaru. Trenutno se pripremam da zamenim krov inace kuca je legalizovana. Ul. Ljubotenska br.8 19000 Zajecar.

Snezana Milutinovuc / 24.04.2021.

Odlicno. Pozdravlham vasu inicijativu. Zaunteresovana za zamenu kotla na drva za kotao na pelet.

Snezzana Milutinovic / 24.04.2021.

Pozdravljam vasu inicijativu. Zainteresivana za kotao na pelet.

Miroslav / 25.04.2021.

a ko se može prijaviti

Vesna Petković / 27.04.2021.

Prijavljujem se.
Treba da promenim 4 drvena prozora i jedan mali, kupatilski, stari 20 godina, i da uradim fasadu jednog dela kuće površine 2m/2

Zo / 27.04.2021.

A gde da nadjem onih 50% koje drzava ne daje. Stolarija propala duva na sve strane kao u satoru. U kuci svi nezaposleni. Kako misli drzava da to izvede kod gradjana koji jedva imaju za hranu a kamo li za stolariju pa bilo to i 50%. Sta ce,da nam osim primanja ukinu i grejanje.

Milica / 28.04.2021.

Da li može da se subvencioniše i nešto šti je promenjeno prošle godine pred zimu?

Divna Erdeji / 28.04.2021.

Meni ih bas trebalo menjati vrata i prozore. Nista ne dihtuju. Bila BiH zahvalna. Ja sam primalac socijalne pomoći nisam u mogućnosti da to promenim.

Biljana Lazic / 28.04.2021.

Zaista lep i human gest,nama bi bila potrebna i delimicna zamena stolarije,izolacija,i zamena lozista,koristimo trenutno ugalj.

Aleksandra / 02.05.2021.

Da li iko zna gde se mozemo prijaviti? Nigde ne pise sajt,adresa,kontakt telefon..Samo objavljuju kako je poceo konkurs.

Biljana Komarica / 02.05.2021.

Oprostite,u decembru smo zamenili peć i prešli na biomasu,imamo račun ,da li može da se retroaktivno subvencioniše peć.Potrebna nam je i zamena stolarije,koja je stara 50 godina.Ideja je odlična.

djordjevic bogosav / 02.05.2021.

posedujem kucu sa tri etaza ,80mm izolaciju podno grejanje ,pvc stolarija,prosle godine ugradio sam solarne panele.potrebna mi je toplotna pumpa oko 16-20kw vazduh voda kako mogu dobiti subvenciju za ugradjene solare i novu toplotnu pumpu

Miroslav / 04.05.2021.

Zasto se ne zabrani ugalj za grejanje, u Engleskoj su su ga zabranili pre 70 godina.

Zoran Jovanović / 08.05.2021.

Bravo za ovu vladu misle na sve građane da bolje žive.

Damnjanovic Dejan / 08.05.2021.

Da li to važi samo za legalizovane kuće ili uopšte za sve?

nebojsa obradovic / 14.05.2021.

Domacinstvo je u pitanju….grejemo se na cvrsto gorivo i presli bi na grejanje TOPLOTNOM PUMPOM koju bi kupili iz uvoza.
PITANJE je da li subvecije vaze i za ovakav vid resavanja ekoloski boljeg resavanja grejanja u zimskoj sezoni …..
Unapred hvala na odgovoru !!!

mjljvojpejin / 15.05.2021.

Izradio sam Elektricni grejac vazduha sa jednom unutrasnjim jedinicom koji u sebi sadzi tehnicku karakteristiku -energetsku efikasnost sa faktorom > od 3, kada radi na otvorenom prostoru,a u zatvorenom prostoru ima efikasnost oko 4 i time je sa ovim osobinama zasao u podrucje srednje – efikasnosti toplotnih pumpi.
Da li i meni pripada subvencija drzave za svaki proizvedeni i prodat primerak kao sto se daje kupcu mog proizvoda?

Slavica Mitrovic / 17.05.2021.

Sta je potrebno od dokumenata za prijavu? Hvala

Zamzagulj Maslovaric / 17.05.2021.

Dobar dan. Zivim u kuci od150kv. Grejemo se na drvo, samo dnevnu sobu i kuhinju. Zelela bi da uvedemo centralno grejanje na pelet ili toplotnu pumpu. Cekamo subvencije drzave za instalaciju grejanja.

Zorana Kandic / 18.05.2021.

Molim vas za informaciju o proceduri za prijavljivanje za zamenu stolarije.
Unapred hvala

Markovic Desanka / 19.05.2021.

Molim za informaciju za prijavljivanje, koja je procedura, za sve sam zaintresovana. Unapred hvala

Olja / 19.05.2021.

Da li se odnosi subvencija na objekte za vikend stanovanje?

Dragan Dabić / 20.05.2021.

Prijavljujem se za korišćenje sredstava za energetsku efikasnost za svoj stambeni objekat, kuću.

Irena Todorovic Milivojevic / 20.05.2021.

Postovani kuca je stara 40god sve je dotrajalo prozori krov povrsina kuce je 90m2.kako i kome da se prijavim zahvaljujem unapre

Miki / 21.05.2021.

Zna li ko, do kada je rok za prijavu?

Maja / 21.05.2021.

Postovani,zelela bih da sw prijavim za pomoc ,tj za refundaciju za fasadu kuce ili bar za zamenu stolarije..Kakvi su uslovi?Sta je potrebno?

Maja / 21.05.2021.

Da li mogu da se prijavim za subvenciju..fasade iili stolarije bar..jako podvodan kraj..bez kanalizacije..grejemo se na struju..velika porodica ,tj tri porodice u kuci..stariji roditelji,tesko obolelw sestra sa troje malr dece i suprugom koji sam radi,i ja na potkrovlju..sa suprugom i dvoje dece.molim vas ako postoji uslov da nam pomognetw da uz vas dodatak i nasa primanja promenimo fasadu na kuci…da nam bude toplije imamo 5 dece u kuci..hvala najlepse..sta i gde trebw poslati?

Miroslav Milicevic / 21.05.2021.

Molim Vas za link za prijavu za zamenu stolarije.Pozdrav.

Ognjanović Živadinka / 29.05.2021.

Molim za link gde mogu da se prijavim za zamenu prozora i vrata. Hvala.

Zoran Rulić / 31.05.2021.

Narode, ovaj portal je preneo samo informaciju i ne vrede vam pitanja i želje postavljati njima. Ako ste pažljivo čitali, tek su podnete ponude opštinama i gradovima, a oni će naknadno formirati komisije za prijem zahteva. Samo… to me malo podseća na Miloševićevu pomoć za oporavak od zemljotresa u kolubarskom kraju kada su partijske firme delile građevinski materijal i izvodile radove. Bojim se da će zato ova pomoć od 50% ispasti dosta skuplja nego što se očekuje.

Zlatko / 01.06.2021.

Kako da se prijavim za zamenu prozora I vrata na stanu u soliteru .
Novi Beograd

Ognjanović Živadinka / 01.06.2021.

Molim za informaciju gde da se obratim za zamenu prozora i vrata. Jagodina.
Hvala

Ljiljana / 07.06.2021.

Zainteresovani smo za zamenu peci centralnog grejanja na ugalj za pec na pelet ili toplotne punpe

Karolina Bajinović / 11.06.2021.

Pozdrav za inicijativu. Zainteresovana sam za zamenu prozora i vrata i toplotmu izolaciju stana u potkrovlju zgrade u Zaječaru. Kako da ostvarim svoje pravo, kome i gde da se prijavim?

Vučković Tomislav / 13.06.2021.

Svaka čast za inicijativu. Sve što je potrebno za priključenje na gas i prelaz sa uglja na gas sam odradio i pripremio. Sa nestrpljenjem očekujem dalje aktivnosti u sprovođenju ove inicijative. Pokušao bih da ostvarim ovu kapitalnu pomoć. Samo napred.

Bisa / 15.06.2021.

super
sta je potrebno od dokumentacije za podnosenje prijave

hvala

Pedja / 27.06.2021.

Potrebna je pametna glava u opstini , a ne bukva.
Nisu predali ispravnu i potpunu dokumentaciju , tj zahtev drzavi, i tako je Čačak izvisio. Hvala opstini.

Jovica / 28.06.2021.

Kako da se prijavim za izolaciju?

dragan / 02.07.2021.

inicijativa je odlicna , samo je treba sprovesti pravilno. Mesne kancelarije trba strogo kontrolisati jer se zna kako one rade.Ko je bolji sa predsenokom taj dobija sve sto pozeli.Prijavljujem se omah za zamenu peci koja je stara oko 40 godina . Penzioner sam i zato sam onako komentarisao mesne funkcionere.

Aleksandra Jankovic / 03.07.2021.

Kako da se prijavimo za fasadu i grejanje,opština Negotin selo Vidrovac

Gordana Prodanovic / 05.07.2021.

I ja bih se prijavila za promenu vrata i prozora i za izolaciju manje dvorisnje kuce u centru Beograda

Ivan / 02.08.2021.

lozim plasticne flase garderobu i sta god nadjem a da gori. tesko se zivi i moram da bi preziveo. Voleo bi da kada se pisu ovakve stvari ostavi se direktan link gde se prijavljuje na koji nacin i sta je potrebno a ne sta je i ko rekao. novinari radite posao kako treba zivite od naseg klika a ako je nama dobro bice i vama jer se prave informacije dele i cene. Ima 1000 obavestenja o subvencijama a nigde link za prijavu i detaljno objasnjeno sa treba od papira i ko ispunjava uslove. Licno sam zainteresovan za panele jer trosimo mnogo struje posto su 2 domacinstva na jednom satu a sat nedaju ko da je od zlata verovatno jer ovako ulazimo u crvenu zonu i placamo edb u skuplje kilovate sto im odgovara. Ako mislite na ekologiju a ne moslite dajte konkretne informacije da se o realizuje. Hvala ko je odvojio 5 min da procita.

Milenković ZORAN / 03.08.2021.

Baš me interesuje kako će to sve da izvede Blacka opština jer koliko vidim da nisu konkurisali a čisto sumnjam i da će to uraditi.Gde da se informišemo niko nema odgovora.

Dusan Desimirovic / 04.08.2021.

Sta da radimo mi sto nam je opstina tj. lokalna samouprava odbijena zbog neuredne dokumentacije?kako da dodjemo do sredstava za tu namenu?

Violeta Nesic / 27.08.2021.

Na kuci u procesu legalizacije,sazidanu 1967 god.potrebno je uraditi hidro i termoizolaciju i uvesti parno grejanje,i sanirati kliziste posle poplava 2014 god..sta je potrebno za ucesce u pilot projektu?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

12. april 2021. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

12. april 2021. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

12. april 2021. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Održana prva edukacija u oblasti energetske efikasnosti namenjena učenicima osmog razreda

Održana prva od 45 radionica za osmake o energetskoj efikasnosti i zelenoj energiji

12. april 2021. - U OŠ Vasa Stajić u Novom Sadu je na Svetski dan energetske efikasnosti sa osmacima održana radionica o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima.