Energetska efikasnost

Srbija ove godine uvodi subvencije za građane za energetsku efikasnost

Srbija subvencije gradane za energetsku efikasnost

Slika: Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije

Objavljeno

05.03.2021.

Država

Komentari

13 Comments

Podeli

Objavljeno

05.03.2021.

Država

Komentari

13 Comments

Podeli

Ministarka Zorana Mihajlović kaže da će vlasnici kuća i stanova možda već od leta moći da se prijavljuju za bespovratna sredstva za izolaciju zidova i zamenu stolarije.

U susret današnjem Svetskom danu energetske efikasnosti, građani su saznali da će Vlada Srbije i lokalne samouprave uskoro početi da odobravaju sredstva za energetsku obnovu stambenih zgrada, stanova i kuća. Država u nastupajućem ciklusu priprema investicije od četiri do pet milijardi evra u energetiku, ali u zemlji se troši četiri puta više energije nego u okruženju i čak do šest puta više nego u Evropskoj uniji, izjavila je za televiziju Prva potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

“Moramo racionalno da se ponašamo prema resursima”, naglasila je i ukazala na nedostatak toplotne izolacije stambenog prostora, ali i lošu stolariju i neefikasne uređaje u domaćinstvima. Fond energetske efikasnosti je dosad pomagao lokalnim samoupravama u obnovi javnih zgrada, a sa Nacrtom zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, koji vlada treba uskoro da usvoji, biće stvoren okvir za subvencionisanje građana.

Javni pozivi možda već od leta

Narodna skupština bi mogla da ga izglasa za manje od tri nedelje i onda bi se uprava za energetsku efikasnost formirala do juna, navodi Mihajlović i dodaje da će subvencije početi da se odobravaju pre kraja godine, uz prijavljivanje možda već na leto. Vlada mora da se okrene svakom građaninu, istakla je. Ministarka je podvukla da će deo sredstava biti odobravano preko lokalnih samouprava i da će moći da se prijavljuju i cele stambene zgrade.

Najviše sredstava trebalo bi da dođe iz kreditnih linija

Najmanje sredstava će ići iz budžeta, jer treba da se obezbede kreditne linije, otkrila je i procenila da bi energetska obnova mogla da smanji račune za energente do 25 odsto. Novi zakon će omogućiti da više potrošača uđe u kategoriju energetski ugroženih kupaca i iskoristi povlastice za gas, struju i toplotnu energiju, kaže Mihajlović.

Rok za završetak radova biće godinu dana

Vlada Srbije u izradi modela za upravu za energetsku efikasnost sarađuje s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i razvojnom bankom Nemačke KfW. Po ranijim informacijama, sredstva će se dodeljivati putem javnog poziva, a rok za završetak radova će biti godinu dana.

Procenjuje se da 70 odsto stambenih objekata u Srbiji nije dobro izolovano.

Evropska unija je u oktobru objavila Strategiju masovne energetske obnove zgrada, s ambicijom da se stopa renoviranja u narednih 10 godina barem duplira. Evropska komisija je u smernicama za Zelenu agendu za Zapadni Balkan predložila da se program proširi na taj region, a države regiona su agendu prihvatile u novembru, potpisivanjem Sofijske deklaracije.

Komentara: (13)

Branislav Čirić / 10.03.2021.

Ja mislim da građani Srbije još uvek nisu svesni šta je gospođa Mihajlović učinila za srpski narod izgradnjom auto-puta.Takav jedan projekat može uspešno da uradi samo osoba izuzetnih sposobnosti i posvećenosti svom narodu.Zato uopšte nemam dilemu da će to ponoviti i u oblasti energetike .Želim joj dobro zdravlje i puno uspeha u radu.

Razocarani Srbin / 11.03.2021.

A sta se desilo sa proslogodisnjim prijavama za to?! Istu stvar u zacetku obrcete, menjate ime, formirate uprave, a prosle godine je u januaru bilo moguce da se preda zahtev za subvenciju sto smo, kao stanari zgrade i uradili, ali evo nista se ne desava sa tim, nego sad kao ponovo oanivate neke inatitucije za to…

L / 12.03.2021.

Hvala unapred Drzavi koja miisli na svoje gradjane i trudi se da pomogne svom narodu mislim da zasluzujete veliko postovanje .

MUDRAC / 15.03.2021.

to sada ne pojedinacno ali kao drustvo placamo davno prevazidjene zakone u oblasti gradjevine , kojima se trebalo vrlo jasno definisati kvalitet ugradjivane stolarije a ne ostaviti na izbor investitorima
i ,,tajfunima,,

milan / 20.03.2021.

To bude poziv svake godine, i na kraju nista ne bude. Bilo je i prosle ista stvar, koliko znam, a znam dosta, opstina Nbgd za ovu godinu je dobila skoro najmanje novca za sve namene. Aplicirati treba, i pored toga sto sam u samoj strukturi zbivanja, ne verujem da cu uspeti u tome. Nema toliko sredstava zgrada ima mnogo, da neko uradi izolaciju i da zameni prozore od strane drzave.

Čapko Miroslav / 04.04.2021.

Jako lepa priča samo još da se sprovede u delo!!! Kako mi običan narod,sirotinja,koji nismo politički opredeljeni da se prijavimo?! Hoće li opet imati prednost politički opredeljeni i oni po BABINE linije?!?!

Bakero / 04.04.2021.

Laž po 1000 put. Ako i bude moći će samo odabrani da iskoriste koji će dokumentaciju sada da počnu da sakupljaju jer običan narod ne može za pola godine da pokupi dokumenta za takve stvari

MARE / 04.04.2021.

A kome se obratiti za subvencije??
I kada?

Branka / 07.04.2021.

Htela bih da se prijavim za subvencije države vezano za izolaciju kuce.sta je potrebno od dokumenata.jer imam staru kucu koja je u jako lošem stanju što se tiče izolacije,a nisam u mogućnosti da sve to sama isfinansiram nažalost…

Gordana / 07.04.2021.

To slušamo već dugo, zašto se čeka i šta se čeka. DOKLE.

Nena / 10.04.2021.

E bas lepa vest kao i prosle godine, a dal ce se? i kadm i ko ce imati prioritet? To je veeeliko pitanje.

Mile / 11.04.2021.

Hvala bogu na nasem Aleksandru Vucicu i neka ga cuva od korone da zivimo bolje!!!

Dragan / 11.04.2021.

Kako lice sa tuđom negom i inv. penzijom, i samohrana majka ispunjava uslove zašt. kupca, ali zbog imovine kupljene od Odštete 48 m2 i poklona prizemlja kuće od roditelja jer je naslednik. U Leskovac može li biti zaštićeni kupac, kao što Ministarka kaže.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Obnovljivi izvori energije u daljinskoj energetici

Obnovljivi izvori energije dobijaju sve važniju ulogu u daljinskoj energetici u Srbiji

12 April 2021 - Vlada Srbije planira da uz EBRD-ovu podršku iskoristi potencijal obnovljivih izvora u daljinskom grejanju, posebno sa solarnim termalnim sistemima

Ovako domacinstvima odobravane subvencije za energetsku efikasnost

Ovako će domaćinstvima biti odobravane subvencije za energetsku efikasnost

12 April 2021 - Opštine i gradovi i firme će se prijavljivati za učešće u programu za subvencije za energetsku efikasnost i zamenu peći u domaćinstvima

budzetski fond energetska efikasnost srbija lokalne samouprave

Dvadeset dve lokalne samouprave u Srbiji dobile 310 miliona dinara za energetsku efikasnost

19 March 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike izabralo je gradove i opštine koji će dobiti novac iz Budžetskog fonda.

Slovenija planira da energetski renovira 74 odsto kuca i 91 odsto zgrada do 2050

Slovenija planira da energetski renovira 74 odsto kuća i 91 odsto zgrada do 2050.

18 March 2021 - Vlada je usvojila dugoročnu strategiju energetske obnove zgrada koja predviđa smanjenje emisije CO2 za 75% do 2050. godine.