Životna sredina

Iz budžeta Srbije opštinama i gradovima 3,4 miliona evra za borbu protiv zagađenja vazduha

ministarstvo konkursi zagadjenje vazduha 72 lokalne samouprave

Slika: Ministarstvo zaštite životne sredine

Objavljeno

24.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

24.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine izabralo je 72 lokalne samouprave kojima je dodelilo 400 miliona dinara (oko 3,4 miliona evra) za projekte koji bi trebalo da smanje zagađenje vazduha.

Lokalne samouprave imale su mogućnost da se prijave na konkursima za dodelu sredstava za smanjenje zagađenja iz domaćinstava, zatim za modernizaciju kotlarnica u javnim objektima, kao i za pošumljavanje.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je prvih 31 ugovora sa lokalnom samoupravom, na osnovu kojih će dobiti 130 miliona dinara za projekte pošumljavanja, kao i zamenu dotrajalih kotlarnica i ložišta u domaćinstvima kotlovima na ekološki prihvatljivije energente.

Ugovori su potpisani sa sledećim gradovima i opštinama: Opovo, Srbobran, Mali Iđoš, Irig, Kikinda, Kula, Kanjiža, Pančevo, Stara Pazova, Zrenjanin, Inđija, Apatin, Sombor, Temerin, Vršac, Plandište, Kraljevo, Priboj, Novi Pazar, Negotin, Šabac, Smederevo, Vrnjačka Banja, Bor, Čačak, Sokobanja, Arilje, Ćićevac, Stari Grad, Kruševac i Leskovac.

Prema konačnim rang listama, na konkursu za pošumljavanje dodeljeno je 100 miliona dinara za 38 lokalnih samouprava, isti iznos je je dobilo 10 lokalnih samouprava za za zamenu kotlarnica u domaćinstvima, a još 200 miliona dinara biće iskorišćeno za modernizaciju kotlarnica u javnim objektima u u 24 grada i opštine.

Sredstava na konkursu za modernizaciju kotlarnica u javnim objektima dodeljena su sledećim lokalnim samoupravama:

konkurs zagadjenje vazduha kotlarnice

Ukupno 100 miliona dinara za smanjenje zagađenja iz individualnih izvora, tačnije iz domaćinstava, dobilo je 10 opština i gradova:

Na spisku za dodelu 100 miliona dinara za pošumljavanje su:

konkurs zagadjenje vazduha posumljavanje

Komentara: (1)
Dejan Nikolić / 18.04.2021.

Da li mogu samostalno da konkurišu građani iz lokalnih samouprava koje se nisu prijavile za program ministarstva?!?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

24. mart 2021. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

24. mart 2021. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

24. mart 2021. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

24. mart 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja