Životna sredina

Lokalne samouprave će dobiti 3,4 miliona evra da povećaju kvalitet vazduha

Lokalne samouprave će 3 4 miliona evra kvalitet vazduha

Slika: Nattanan Kanchanaprat from Pixabay

Objavljeno

03.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradovi i opštine Srbije mogu do 16. februara da predlože mere za smanjivanje zagađenosti vazduha. Vlada je odvojila 3,4 miliona evra za kofinansiranje zamene i unapređenje grejnih sistema, podršku pri suzbijanju zagađenja iz individualnih izvora i sadnju drveća.

Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je gradove i opštine da prijave projekte koji vode smanjenju zagađenosti vazduha. Program se sastoji od tri javna poziva i vredan je ukupno 400 miliona dinara ili 3,4 miliona evra. Polovina je namenjena za podršku pri obnovi i zameni kotlarnica za grejanje, dok je ostatak jednako podeljen na pošumljavanje i mere obaranja zagađenja iz individualnih izvora. Rok za projekte koji će povećati kvalitet vazduha je 16. februar.

„Borba za čist vazduh je jedna od najvažnijih u ministarstvu koje vodim i odlučni smo u nameri da podstaknemo lokalne samouprave da što hitnije reaguju i rešavaju ovaj problem… Delujemo istovremeno na više frontova“, izjavila je ministarka Irena Vujović.

Podsetimo, vlasti u Srbiji su u decembru najavile da će finansirati prelazak kotlarnica u sistemu daljinskog grejanja u Kragujevcu sa uglja na prirodni gas. Vujović je tada obećala da će sistemi u vrtićima, domovima zdravlja, školama i domaćinstvima biti prebačeni na čistije energente.

Opštine, gradovi mogu da obezbede četiri petine troškova za projekte kojima će poboljšati kvalitet vazduha

Ministarstvo će preko tri navedena konkursa pokriti najviše 80 odsto opravdanih troškova, a korisnici moraju da obezbede sredstva za preostali deo. Rang-lista će biti objavljena do 60 dana od isteka roka za prijave, stoji u saopštenju.

Ministarstvo zaštite životne sredine se obavezalo da pomogne prebacivanje grejnih sistema na čistije energente

Pri bodovanju predloga nabavke, zamene, obnove i sanacije kotlarnica i individualnih ložišta, među najvažnijim kriterijumima biće značaj projekta za životnu sredinu, stepen uticaja i ugroženosti životne sredine, navodi ministarstvo. Dodalo je da će u obzir uzeti i spremnost projekta za realizaciju i održivost rezultata. Prijavljene opštine i gradovi treba da navedu informacije o relevantnim dozvolama, odobrenjima i saglasnostima.

U ocenjivanje ulazi nivo razvoja na teritoriji potencijalnih korisnika sredstava

U segmentu pošumljavanja degradiranih, javnih i zaštićenih površina, komisija će proceniti opšti uticaj na životnu sredinu i stepen razvijenosti lokalne samouprave, navodi se u dokumentaciji.

Predviđeno je da se sredstva dodeljena kroz sva tri konkursa realizuju do kraja godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Evropi uklonjeno preko 200 brana tokom 2021. godine

U Evropi uklonjeno preko 200 brana tokom 2021. godine

16 маја 2022 - Reke u Evropi su pregrađene sa preko milion brana i barijera, od kojih su mnoge...

Sud presudio – Bugarska je kriva za zagađenje vazduha!

16 маја 2022 - Ako bugarska vlada ne ispravi ove propuste, Evropska komisija može da pokrene proces protiv države koji podrazumeva plaćanje kazni.

Serbia-national-consultation-Stokholm+50

Uključite se u konsultacije u okviru incijative Stokholm+50

11 маја 2022 - Na onlajn platformi SparkBlue, do 20. maja, svi zainteresovani imaju priliku da se direktno uključe...

Gradonacelnik Pristine mere zagadenja vazduha 95 odsto

Gradonačelnik Prištine najavio mere za smanjenje zagađenja vazduha za 95 odsto

11 маја 2022 - Gradonačelnik Prištine Perparim Rama kaže da će zamenom peći i kotlova u domaćinstvima i uvođenjem električnih vozila zagađenost vazduha biti smanjena za 95 odsto