Električna energija

Zorana Mihajlović vodiće Ministarstvo rudarstva i energetike, Irena Vujović zaštitu životne sredine

Irena Vujovic Zorana Mihajlovic Vlada Srbije 2020

Slika: Balkan Green Energy News

Objavljeno

26.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

U novoj Vladi Srbije, Ministarstvo rudarstva i energetike vodiće Zorana Mihajlović, dok je Ministarstvo zaštite životne sredine dobila njena stranačka koleginica Irena Vujović.

Zorana Mihajlović će od Aleksandra Antića preuzeti sektor rudarstva i energetike. Osim personalne, ovo je i politička promena jer je Antić bio kadar Socijalističe Parije Srbije (SPS), a Mihajlović je iz Srpske Napredne Stranke (SNS). Inače, buduća ministarka energetike i rudarstva je već obavljala funkciju u sektoru energetike kada je od od 2012. do 2014. godine vodila tadašnje Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine.  Na novu poziciju dolazi sa mesta ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlović menja Antića, a Vujović Trivana

Gorana Trivana, iz SPS-a, zameniće Irena Vujović, iz SNS-a, na mestu ministra zaštite životne sredine. Vujović je do pre nekoliko nedelja vodila jednu od centralnih beogradskih opština – Savski venac.

Ponovno imenovanje Zorane Mihajlović na mesto ministra rudarstva i energetike, tumačilo se ovih dana u dobro obaveštenim beogradskim krugovima kao intenziviranje saradnje u sektoru energetike između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, a u kontekstu jačanja ekonomskih veza između dve države koje je najavljeno tokom nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu, kao i otvaranja kancelarije Američke razvojne agencije u Beogradu.

Irena Vujović preuzima ministarstvo zaštite životne sredine sa brojim nasleđenim problemimam.  Mandat Gorana Trivana obeležen je velikim brojem sastanaka sa predstavnicima međunarodnih organizacija, stranih izaslanika, učešća na međunarodnim konferencijama i nadahnutim govorima, ali je tokom njegovog mandata država sve više tonula u ekološke probleme koji su danas u statusu alarmantno: prekomerno zagađenje vazduha, izostanak prerade otpadnih i kanalizacionih voda, nekontrolisana seča drveća i šuma, odlaganje usvajanja zakona o klimatskim promena, nestajanje velikog broja reka Srbije zbog skoro nekontrolisane izgradnje malih hidroelektrana.

Velika očekivanja od ministarki

Kako se navodi u istraživanju Žene u održivoj energetici, klimatskim promenama i zaštiti životne sredine – LIDERSTVO ZA PROMENU, sprovedenom u okviru projekta WISE SEE (Women in Sustainable Energy South-East Europe), žene su na globalnom nivou prepoznate kao snažni nosioci promena u tranziciji ka održivim rešenjima u energetici, klimatskim promenama i zaštiti životne sredine.

U tom kontekstu, građani, ekspertska zajednica i nevladnih sektor od novih ministarki očekuju mnogo.

Od Zorane Mihajlović da, pre svega, povede proces energetske tranzicije i dekarbonizacije, koji predstavlja preduslov da Srbija uhvati korak sa svetom i zemljama regiona, za kojima značajno zaostaje u ovom procesu.

S obzirom na brojne probleme u sektoru, ništa manja očekivanja nisu ni od Irene Vujović. Vujovićeva treba da rešava čitav niz kompleksnih problema, među kojima je najhitnije i aktuelno upravo ovih dana prekomerno zagađenje vazduha širom Srbije. Koliko će u tome biti uspešna, s obzirom da konkretno iskustvo u zaštiti životne sredine buduća ministarka nema, ostaje da se vidi.

Biografije novih ministarki

Zorana Z. Mihajlović je rođena je 1970. godine u Tuzli. Diplomirala je 1993, a doktorirala 2001. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu u oblasti energetike i ekonomije. Zvanje vanrednog profesora i prorektora za nauku na Univerzitetu Džon Nezbit stekla je oktobra 2011, a 2016. imenovana je za redovnog profesora na ovom Univerzitetu, navodi se na sajtu Ministarstva  građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Radila je u Prvoj ekonomskoj školi i Elektroistoku, delu Elektroprivrede Srbije. Od 2004. do 2006. godine bila je savetnica za energetiku potpredsednika Vlade Republike Srbije Miroljuba Labusa. Savetnica za energetiku premijera Republike Srpske Milorada Dodika bila je 2010.

Predsednica je Saveta SNS-a za energetiku i rudarstvo od 2009. Od 2012. do 2014. godine bila je guvernerka Srbije u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine bila je od 2012. do 2014, a od 2014. do 2020. potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Irena Vujović rođena je 1983. godine. Prema podacima na njemom Wikipedia profilu, po obrazovanju je diplomirani ekonomista – master, završila je Fakultet za međunarodnu ekonomiju na Megatrend univerzitetu. Nakon završetka studija postala je profesionalna političarka.  Član SNS-a postala je 2008.

Nakon izbora 2012. i 2014. izabrana je za narodnu poslanicu u Skupštini Srbije. Kada je izabrana za pomoćnicu gradonačelnika za oblast društvenih delatnosti 2014. godine, dala je ostavku na poslanički mandat.

Nakon lokalnih izbora 2016, izabrana je za predsednicu Opštine Savski venac.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

26. oktobar 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

26. oktobar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

26. oktobar 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

26. oktobar 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije