OIE

EPCG i UGTR razgovarali o saradnji: Velje Brdo jedan od zajedničkih projekata

epcg ugtr njujork velje brdo ing banka

Foto: EPCG

Objavljeno

11.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore i američka kompanija UGT Renewables (UGTR) planiraju da zajednički realizuju više projekata u sektoru obnovljivih izvora energije, a jedan od njih je i solarna elektrana Velje Brdo. To je prvi konkretan projekat koje je pomenut posle potpisivanja memoranduma između dve firme.

Delegacija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) razgovarala je u Njujorku o budućnoj saradnji sa predstavnicima kompanije UGTR i međunarodne ING banke. EPCG su predstavljali predsednik Odbora direktora Milutin Đukanović i izvršni direktor Nikola Rovčanin, direktor Direkcije za razvoj i investicije Ivan Mrvaljević, dok je ispred UGTR-a sastanku prisustvovao Robert Dojl, glavni finansijski direktor, a u ime ING banke Gema Bae, direktorka za strukturirano finansiranje izvoza.

EPCG je podsetila da su u novembru prošle godine EPCG i UGTR potpisali memorandum o strateškoj saradnji u zajedničkom razvoju projekata iz oblasti obnovljive energije, prvenstveno solarnoj energetici.

UGTR je, inače, uspostavio strateško partnerstvo za Evropu i Centralnu Aziju sa kompanijom Hyundai Engineering iz Južne Koreje.

ING banka zainteresovana da finansira i druge pojekte EPCG

Gema Boe je, prema saopštenju EPCG, izjavila da osim pune posvećenosti finansiranju projekata koje EPCG i UGTR zajednički planiraju, uključujući i izgradnju solarne elektrane Velje Brdo, ING banku kao međunarodnu banku koja aktivno deluje u svim zemljama članicama OECD-a, interesuje i saradnja na drugim projektima koje EPCG razvija u oblasti obnovljivih izvora energije.

ING banka je globalna banka koja deluje u više od 40 zemalja sveta sa 37 miliona klijenata i više od 60.000 zaposlenih, sa sedištem u Amsterdamu i predstavništvom u Njujorku, a čije se akcije kotiraju na berzama u Amsterdamu, Njujorku i Briselu.

epcg ugtr njujork velje brdo ing banka djukanovic rovcanin

Inače, Vlada Crne Gore je u junu 2020. najavila da bi do kraja te godine trebalo da se objavi tender za izgradnju solarne elektrane na lokaciji Velje Brdo kod Podgorice.

Tada zvanično nije navedeno koji investitori su zainteresovani za ovu lokaciju, ali lokalni mediji su preneli da je u projekat bila uključena nemačka firma S&Z Energie Systeme.

Đukanović: Saradnja sa američkim kompanijama u energetici od strateškog značaja za EPCG i Crnu Goru

EPCG je sada saopštila da je predsednik Odbora direktora Milutin Đukanović istakao da je saradnja sa američkim kompanijama u oblasti energetike od strateškog značaja ne samo za ovu kompaniju, već i samu Crnu Goru i dalji razvoj energetskog sektora.

Crna Gora mora da iskoristi svoj energetski potencijal, a pomoć američkih investitora i finansijskih institucija je dobrodošla i može biti veoma značajna, istakao je Đukanović.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin naglasio je da ulaganje američkih kompanija i finansijskih institucija u energetski sistem Crne Gore značajno povećava rejting i značaj privrede, ali i podiže nivo sveukupne investicione klime.

EPCG je saopštila da će predstavnici kompanije u periodu od 11. do 14. septembra na poziv partnerske kompanije UGTR učestvovati na jednom od najvećih sajmova energetike na svetu i najvećem sajmu iz oblasti obnovljivih izvora energije u Americi – Solar power international 2023.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Izraelski Nofar Energy solarni park 26 MW Ada

Izraelski Nofar Energy gradi solarni park od 26 MW u opštini Ada

11. septembar 2023. - Nofar Energy je postavio kamen temeljac za solarni park of 26 megavata u opštini Ada. Činiće ga dve celine, povezane na distributivnu mrežu.

Opštini Nikšić naknada od 600.000 evra za zemljište potopljeno Bilećkim jezerom

Opštini Nikšić naknada od 600.000 evra za zemljište pod Bilećkim jezerom

11. septembar 2023. - Opština Nikšić će za svoje zemljište pod veštačkim Bilećkim jezerom dobijati naknadu od 600.000 evra godišnje

saudijska arabija vetar marubeni najniza cena ppa ugovor

Saudijska Arabija potpisala PPA ugovor sa najnižom cenom struje iz vetra na svetu

11. septembar 2023. - Cena je rezultat poslovnog dogovora Saudijske kompanije za nabavku električne energije i japanske firme Marubeni

saraorci solar avr powerchina

AVR i PowerChina otvorili solarnu elektranu snage 9,9 MW u Srbiji

11. septembar 2023. - Otvaranjem elektrane snage 9,9 MW izjednačen je kapacitet trenutno najvećeg fotonaponskog postrojenja u Srbiji