OIE

EPCG i UGT Renewables potpisali sporazum o razvoju projekata iz obnovljivih izvora

Crna Gora i UGT Renewables potpisali sporazum o razvoju projekata iz obnovljivih izvora i skladištenja energije

Foto: UGT Renewables i Hyundai Engineering otvoriće značajan broj lokalnih radnih mesta (Vlada Crne Gore)

Objavljeno

05.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i američka kompanija UGT Renewables potpisali su sporazum o zajedničkom razvoju projekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i skladištenje energije.

Nakon sastanka u septembru sa odlazećim premijerom Dritanom Abazovićem, kompanija UGT Renewables (UGTR), sa sedištem u Majamiju, potpisala je ugovor sa crnogorskom državnom elektroprivredom (EPCG). Reč je o zajedničkom razvoju projekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, kao i za skladištenje energije.

Na ceremoniji u Podgorici, izvršni direktor UGTR-a Adam Korteze rekao je da će kompanija pomoći Crnoj Gori u brzoj i efikasnoj tranziciji na čistiju i zeleniju bazu za proizvodnju energije.

Sa više od 12 gigavata projekata u razvoju, u tri regiona širom sveta, UGTR je zajedno sa svojim sestrinskim kompanijama Sun Africa i Sun Arabia najveći američki proizvođač solarne energije i skladištenja koji radi na međunarodnom nivou, istakao je Korteze.

UGT Renewables će pomoći Crnoj Gori u brzoj i efikasnoj tranziciji na čistiju, zeleniju bazu za proizvodnju energije, rekao je izvršni direktor Adam Corteze

UGTR snosi sve rizike i troškove tokom razvoja projekta

„UGTR-ov novi pristup razvoju solarnih i skladišnih projekata pruža rešenja po principu ključ u ruke suverenim partnerima, a koja uključuju razvoj, projektovanje, inženjering, izgradnju i puštanje u rad solarnih fotonaponskih elektrana sa kapacitetima za skladištenje energije koje će biti u vlasništvu i kojima će upravljati državna preduzeća. Ne samo da UGTR snosi sve rane rizike i troškove tokom faze razvoja projekta, već mi organizujemo finansijsku strukturu koja omogućava našim partnerima da investiraju u sopstvenu zelenu energetsku infrastrukturu“, rekao je Korteze.

UGT Renevables organizuje finansijsku strukturu koja omogućava partnerima da ulažu u sopstvenu zelenu energetsku infrastrukturu

UGTR je uspostavio strateško partnerstvo za Evropu i Centralnu Aziju sa Hyundai Engineering iz Južne Koreje. Na svečanosti su potpisali i poseban sporazum o saradnji u Crnoj Gori.

Korteze: Gde god da idemo, upošljavamo vodeće lokalne kompanije

„Zajedno, UGTR i Hyundai će preplitati međunarodne i lokalne resurse kako bi osigurali da Crna Gora ne samo da ima koristi od proizvodnje obnovljive energije, već i da stvori značajan broj lokalnih radnih mesta. Gde god da idemo, upošljavamo vodeće lokalne kompanije u vezi sa  istraživanjem, prostornim planiranjem, procenom životne sredine, regulatornom procenom, građevinarstvom, elektroinstalacijama i niskogradnjom“, naglasio je Korteze.

Abazović je rekao da je Crna Gora izrazila nadu da će saradnja sa dve strane kompanije rezultirati izgradnjom prve solarne elektrane u zemlji.

„Verujemo da je ovo samo jedan dobar početak, gdje će UGTR grupa i Hyundai zajedno sa našim, domaćim partnerima, sa ljudima koji koriste resurse i znanje Crne Gore, ostvariti ono što očekujemo više od 40 godina. A to je da dobijemo nove energetske objekte u našoj državi. Naši novi energetski objekti moraju da budu proizvođači zelene energije“, rekao je premijer.

On je rekao da je zemlja verovatno na istorijskoj ključnoj tački u razvoju energetskog sektora. „Mi želimo da postanemo zemlja koja je hab i da iskoristi svoju konekciju koju već ima podvodnim kablom sa Italijom, ali i interkonekcijama koje će tek doći u našoj državi da se povežemo i sa drugim zemljama i da Crna Gora u jednom trenutku bude ozbiljni izvoznik električne energije.“

EPCG proširuje svoj solarni program na krovovima

Predsednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović pohvalio je novu stratešku saradnju u kontekstu energetske tranzicije i prevazilaženja energetske krize, kao i nadoknadu za protekle decenije kada EPCG nije ulagala u nove proizvodne kapacitete. On je najavio da će to preduzeće proširiti krovne solarne programe Solari 3000+ na 5000+, sa ciljem da instalira 70 megavata ukupnog kapaciteta.

Park: Hyundai Engineering se nada da će zajedno sa UGT Renewables obezbediti rešenja za zelenu energiju u Crnoj Gori i na Balkanu

Viši menadžer Hyundai Engineering-a Sang-Min Park je napomenuo da se južnokorejska kompanija specijalizovana za inženjering, nabavke i građevinarstvo razvija od konvencionalnog energetskog sektora ka obnovljiviima izvora energije. On je izrazio uverenje da će njegova kompanija zajedno sa UGT Renewables obezbediti rešenja za zelenu energiju u Crnoj Gori i na Balkanu.

Predloženi projekat će podržati vlade SAD i Južne Koreje, dodao je Park.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, koja je prisustvovala događaju, rekla je da joj je čast da bude deo važne prekretnice za UGT Renewables i EPCG. „Ove dve firme će zajedno sa Hyundai Engineering-om razvijati projekte čiste energije koji će smanjiti energetsku zavisnost Crne Gore i istovremeno ojačati komercijalne veze između naše dve zemlje. Uverena sam da će ovo biti ključna tačka u razvoju energetske slike Crne Gore“, dodala je ambasadorka.

UGTR o sličnim projektima razgovara sa Srbijom i Severnom Makedonijom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

5. novembar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

5. novembar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

5. novembar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

5. novembar 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu