OIE

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Foto: Oleksandr Ryzhkov on Freepik

Objavljeno

21.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije dobila je tri ponude na javnom pozivu za izbor strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc), saznaje nezvanično Balkan Green Energy News.

Krajem jula Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za izbor strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc) sa baterijama snage najmanje 200 MW i mogućnošću skladištenja od barem 400 MWh.

Rok za dostavljanje ponuda istekao je juče, 20. septembra, kada su i otvorene ponude.

Ponudu je podnela firma China Energy International Group Co. Ltd, zatim Direkt Solar Kühn GMBH i grupa ponuđača Hyunday Engineering Co. Ltd., Hyundai Engineering America Inc. i UGT Renewables LLC.

Ponuda firme Direkt Solar Kuhn GMBH, kako nezvanično saznajemo, nije ispunila uslove tražene na javnom pozivu.

Kako je ranije rečeno, strateški partner trebalo bi da izgradi solarne elektrane sa baterijama i preda ih u vlasništvo Elektroprivrede Srbije (EPS) po sistemu „ključ u ruke“.

Vlada Srbije namerava da po istom principu traži i strateškog partnera za gradnju vetroelektrana ukupnog kapaciteta 1 GW.

Radna grupa nastavlja posao

Inače, proceduru izbora strateškog partnera vodi Radna grupa, koja, kako se navodi u javnom pozivu, prvo utvrđuje ispunjenost kriterijuma koji definišu pravo učešća na javnom pozivu. Ponude koje ne ispunjavaju navedene kriterijume ne uzimaju se u dalje razmatranje.

Među kriterijumima za učešće su i da je potencijalni partner obavio značajne radove na izgradnji elektrana snage najmanje 25.000 MW, da ima više od 5.000 zaposlenih, da ima godišnji obrt finansijskih sredstava u poslednje tri godine u iznosu od 4,5 milijardi evra po godini.

Zatim se obavlja bodovanje na osnovu kriterijuma koji predstavljaju osnovu za vrednovanje ponuda i obavlja se rangiranje. Radna grupa, nakon sprovedenog postupka vrednovanja ponuda, dostavlja Vladi Srbije na usvajanje predlog odluke o izboru strateškog partnera i izveštaj o sprovedenom postupku u skladu sa Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, Uredbom i Javnim pozivom.

Na javni poziv ne primenjuju se propisi kojima se uređuje postupak javne nabavke i javno-privatno partnerstvo

Da podsetimo, na ovaj javni poziv, izbor strateškog partnera i zaključenja ugovora o realizaciji projekta ne primenjuju se propisi kojima se uređuje postupak javne nabavke i propisi kojima se uređuje javno-privatno partnerstvo.

Po donošenju odluke Vlade o izboru strateškog partnera Radna grupa sprovodi pregovore sa izabranim strateškim partnerom u cilju zaključenja ugovora o realizaciji projekta.

Posle završenih pregovora i nakon usaglašenih elemenata ugovora o finansiranju projekta, Radna grupa dostavlja izveštaj Vladi sa predlogom da se ugovor zaključi ili da Vlada donese drugu odluku o daljem postupku u zavisnosti od rezultata pregovora.

Na kraju, Vlada i izabrani strateški partner zaključuju ugovor o realizaciji projekta, koji stupa na snagu nakon potpisivanja i stupanja na snagu ugovora o finansiranju projekta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

21. septembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

21. septembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

21. septembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

21. septembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji