Električna energija

Srbija zainteresovana da japanska agencija JICA finansira gradnju RHE Bistrica

rhe bistrica jica sinisa mali japanski ambasador

Foto: Ministarstvo finansija

Objavljeno

27.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije zainteresovana je da japanska agencija za međunarodnu saradnju JICA učestvuje u finansiranju gradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

RHE Bistrica, prema ranijim najavama, trebalo bi da ima snagu od 628 MW, a vrednost investicije je procenjena na 700 miliona evra.

Ministarstvo finansija saopštilo je da je potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali primio u oproštajnu posetu ambasadora Japana u Beogradu Takahika Kacumatu i tom prilikom mu uručio Pismo o namerama u vezi sa projektom RHE Bistrica.

U Pismu o namerama se ističe volja Vlade da se dodatno unapredi partnerstvo sa japanskom agencijom za međunarodnu saradnju JICA, i to kroz finansiranje RHE Bistrica, strateškog projekta u oblasti energetike, navelo je Ministarstvo.

Ključni projekat za zeleni scenario Elektroprivrede Srbije

Mali je rekao da je reč o strateški važnom projektu koji povećava udeo obnovljivih izvora energije u Srbiji, što je jedan od prioriteta, zatim omogućava balansiranje proizvodnje i skladištenje električne energije.

U Pismu o namerama se ističe posvećenost Ministarstva finansija, Ministarstva rudarstva i energetike i Elektroprivrede Srbije (EPS) da se pronađu najbolja finansijska i tehnička rešenja za efikasno sprovođenje ovog projekta, koji je predviđen i Zakonom o budžetu za 2023. godinu.

Sagovornici su se saglasili da su poslednje godine u svetu pokazale da su neophodna dalja ulaganja u energetiku i u “čistu energiju”, a Mali je istakao da Vlada Srbije priprema plan investicija u ovoj oblasti, kao i sveobuhvatnu strategiju, u kojoj je jedan od najvažnijih projekata upravo izgradnja RHE Bistrica.

Predviđeno davanje garancija za kredit od 600 miliona evra

Inače, Zakonom o budžetu za 2023. predviđeno je da se za gradnju RHE Bistrica mogu izdati garancije u vrednosti od 600 miliona evra, i to domaćim i stranim poslovnim bankama.

U Zakonu, takođe, piše da Vlada Srbije za ovaj projekat može da odobri projektne i programske zajmove sa “stranim investicionim korporacijama, fondovima i bankama” u vrednosti od 600 miliona evra.

Poslednje procene o vrednosti RHE Bistrica barataju sa cifrom od 700 miliona evra.

Delovi projekta mogli bi da se finansiraju i iz sredstava EU

Prilikom predstavljanja projekta Vladimir Šiljkut, savetnik direktora EPS-a za poslovni sistem, rekao je da postoji predlog da država kroz pomoć iz Evropske unije i drugih fondova za zelene projekte obezbedi novac za finansiranje brana, pristupnih puteva, hidrotehničkih i gravitacionih tunela, jer je to u funkciji regulisanja vodotokova i smanjenja opasnosti od poplava, dok bi energetski deo bio EPS-ova obaveza.

Inače, EPS je projekat uvrstio u svoj plan Zeleni put EPS-a (eng. Go Green Road), i nazvao ga ključnim u realizaciji zelenog scenarija.

Bistrica bi, kako je naveo EPS, trebalo da obezbedi neophodnu rezervu energije za balansiranje varijabilnih obnovljivih izvora – sunca i vetra i da omogući ulazak novih čistih megavata iz solarnih parkova i vetroelektrana.

Procena kompanije je da bi na mreži RHE Bistrica mogla da bude do 2031. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

27. april 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

27. april 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

27. april 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

27. april 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.