OIE

Predlog budžeta za 2023: Srbija planira finansijsku podršku velikim projektima u energetici

predlog budzeta srbija 2023

Foto: Istock

Objavljeno

08.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu predviđa mogućnost izdavanja državnih garancija i projektnih zajmova za nekoliko velikih energetskih projekata koji su važni za energetsku tranziciju Srbije, kao među kojima su projekti hibridne reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3 i reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica.

Za gradnju RHE Bistrica, predviđena je mogućnost izdavanja državnih garancija za EPS u iznosu od 600 miliona evra, dok je za projekat Đerdap 3 predviđena mogućnost finansiranja putem projektnih zajmova, u saradnji sa stranim investicionim korporacijama, fondovima i bankama.

Izgradnja ove dve reverzibilne hidroelektrane smatra se ključnim u procesu dekarbonizacije energetskog sektora Srbije, zbog balansiranja sistema i mogućnosti za integrisanje većih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, pre svega iz energije sunca i vetra.

Predlogom budžeta predviđena je i mogućnost projektnih zajmova za gradnju solarnih elektrana snage 1 GW, u iznosu od 800 miliona evra, kao i za vetroelektrane snage od 800 MW do 1 GW, u iznosu od milijardu evra.

Takođe je planirana mogućnost davanja garancija za projekte u oblasti obnovljivihi izvora energije koji su u planovima EPS-a, među kojima su Vetropark Kostolac 1  (30 miliona evra) i projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela (250 miliona evra). Ovaj projekat se realizuje u saradnji sa Elektroprivredom Republike Srpske, a pripremni radovi su otpočeli prošle godine. Među projektima koji uključuju mogućnost izdavanja garancija države je i gradnja postrojenja za kombinovano kosagorevanje biomase/OIE TE Kolubara B, i u tu svrhu se planira 395,5 miliona evra.

Državne garancije su neophodan preduslov za realizaciju velikih projekata za koje EPS nema dovoljno sredstava da ih realizuje samostalno.

Fiskalni savet je u nedavno objavljenoj analizi Predloga zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu upozorio da će direktan budžetski trošak zbog gubitaka EPS-a i „Srbijagasa” u narednoj godini iznositi 1,2 milijarde evra, odnosno oko polovine ukupnog fiskalnog deficita. Takođe se ukazuje da su mogući i dodatni izdaci s obzirom da planirane državne garancije na zaduživanje ovih preduzeća formalno ne ulaze u deficit za 2023. godinu, a da su ovakvi zajmovi po pravilu padali na teret poreskih obveznika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

8. decembar 2022. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

8. decembar 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

8. decembar 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

8. decembar 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin